• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Slováci veria investičným fondom stále viac

  • 13:53 17.04.2015
  • BRATISLAVA
Slováci veria investičným fondom stále viac

19. apríla 1743 sa narodil Abraham van Ketwich, holandský obchodník považovaný za otca investičných fondov. Práve na tento deň preto pripadá Svetový deň investičných fondov, ku oslavám ktorého sa už po druhý raz pripája aj Slovensko.


Investíciami do podielových fondov svoje peniaze zhodnocuje stále viac Slovákov. Len v minulom roku narástol objem majetku v otvorených podielových fondoch distribuovaných v SR o takmer 19% a dosiahol historické maximum na hodnote 6,249 miliárd Eur. Cieľom Svetového dňa investičných fondov, ktorý je iniciatívou Slovenskej asociácie správcovských spoločností, je tento trend ďalej podporovať, zvyšovať povedomie verejnosti o podielových fondoch a ich benefitoch. Počas apríla a mája bude pri príležitosti Svetového dňa opäť možné využiť v niektorých finančných inštitúciách aj zaujímavé akčné ponuky na produkty investičného bankovníctva.

Svetový deň investičných fondov začalo v roku 2012 ako prvé sláviť Nemecko, o rok neskôr sa pridalo Rakúsko a v roku 2014 sa k iniciatíve pridalo aj Slovensko s Českou republikou. "S pripomienkou Svetového dňa sme prišli ako s vhodným momentom na objasnenie role podielových investičných fondov v širšom ekonomickom kontexte. Zámerom kampane je poskytnúť potenciálnym investorom lepšie informačné zázemie pre rozhodovanie o ich investíciách, ale aj motivovať ľudí, aby sa úvahy o investícii svojich prostriedkov do podielových fondov nebáli," hovorí RNDr. Roman Vlček, predseda predstavenstva SASS.

Jedným z argumentov v prospech podielových fondov môže byť napríklad porovnanie kolektívneho investovania so zhodnocovaním finančných prostriedkov v rámci druhého a tretieho piliera dôchodkového sporenia. Pri správnom nastavení investičného portfólia sa totiž investovanie do podielových fondov stáva plnohodnotnou alternatívou sporenia napríklad aj na dôchodok. "Dlhodobá výnosnosť investovania do podielových fondov na základe reálnych dát investícií Slovákov ukazuje veľmi podobné výsledky ako druhý alebo tretí pilier, pričom v horizonte posledných desiatich rokov boli investície do podielových fondov dokonca najúspešnejšie," vysvetľuje Ing. Ivan Znášik, výkonný riaditeľ SASS.

Svetový deň investičných fondov okrem informačnej kampane Slovákom prináša aj možnosť vstúpiť do sveta investorov za zvýhodnených podmienok. Marketingovými kampaňami a bonusovými podmienkami pre klientov iniciatívu počas apríla a mája podporia viacerí členovia SASS. Ich zoznam a priebežné informácie o konkrétnych ponukách okrem iného nájdete aj na facebookovom profile www.facebook.com/investujme.

Slovenská asociácia správcovských spoločností (SASS)
Bola založená pod pôvodným názvom Asociácia správcovských spoločností. Jedným z hlavných zámerov, ktoré si SASS pri svojom vzniku vytýčila, je príprava a implementácia záväzných pravidiel transparentného podnikania v oblasti kolektívneho investovania. SASS udržuje pravidelné pracovné kontakty s Národnou bankou Slovenska, Ministerstvom Financií SR, ako aj ďalšími významnými subjektmi finančného trhu na Slovensku. Okrem práce v oblasti legislatívy sa SASS usiluje informovať o výhodách kolektívneho investovania aj najširšiu verejnosť. Ocenením činnosti SASS bolo jej prijatie za riadneho člena Európskej asociácie fondov a správcovských spoločností – EFAMA so sídlom v Bruseli, ako aj prijatie za riadneho člena celosvetovej Medzinárodnej asociácie investičných fondov - IIFA. K dnešnému dňu 19 členov SASS spravuje v SR portfóliá vo výške takmer 9,7 mld. EUR, z toho v 508 otvorených podielových fondoch investície vo výške 6,7 mld. EUR. http://www.ass.sk/

Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.