• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Štyri triky, ktoré zabezpečia váš počítač pred vírusmi

  • 19:43 18.04.2015
  • Bratislava
Štyri triky, ktoré zabezpečia váš počítač pred vírusmi

Takmer každý človek je dnes už online, surfuje, sťahuje, či zdieľa informácie. Z týchto miliárd ľudí ale málokto venuje pozornosť tomu, aké nebezpečenstvá sa do našich dát a počítača môžu dostať práve prostredníctvom internetu. Je pritom úplne jedno, aký operačný systém máte, žiaden nie je voči malwareom odolný.

Malware je skratkou slov „malicious software“, čo v praxi znamená špeciálne vytvorený softvér, ktorý sa dostane do operačného systému a poškodzuje súbory bez toho, aby o tom vedel majiteľ počítača. Okrem ničenia systémových zložiek môže malware aj kradnúť citlivé údaje (spyware), rozosielať spamové emaily, či robiť nežiadanú reklamu (adware).

V mnohých prípadoch si za napadnutie počítača nejakým typom malware môžeme my sami. Ako sa proti ním chrániť? Čítajte ďalej.

Zainvestujte do antivírusového a antispyware programu

Ochrana počítača vás vôbec nemusí vyjsť draho. Existujú voľne dostupné antispyware programy, ako napríklad Malware Bytes alebo AVG. Ochrana iba proti vírusom už dávno nestačí, pretože niektoré internetové stránky sú schopné dostať do vášho systému spyware, ktorý bude sledovať, čo si na internete prehliadate. Nezabudnite oba programy často updateovať – denne vzniká niekoľko tisíc nových mallware, proti ktorým sa treba nanovo chrániť. Vyhľadávanie updateov nemusíte robiť ručne, stačí si ich nastaviť automaticky.

Zapínajte firewall

Antivírusové a antispyware programy dopĺňa dobre fungujúci a hlavne zapnutý firewall. Firewall spĺňa úlohu akejsi ochrannej virtuálnej steny okolo počítača, ktorá ho chráni pred vniknutím nežiadúcich dát. Správne fungujúci firewall by mal majiteľa počítača upozorniť, keď sa hocaký neznámy software bude snažiť dostať do počítača a neprepustí ho bez potvrdenia.

Sťahujte a inštalujte iba zo zdrojov, ktorým dôverujete

Nemusí ísť iba o stránky, z ktorých sa sťahujú filmy alebo hry. Aj zdanlivo malé a nevinné úkony, ako stiahnutie obrázku či piesne, môžu do počítača priniesť nežiadaný malware. Pri inštalácii softvéru dávajte pozor na to, s akými licenčnými podmienkami súhlasíte. Ide síce o dlhé dokumenty na čítanie, ale venujte im pozornosť, najmä ak inštalujete softvér, ktorý je pre vás dôležitý.

Surfujte opatrne

Nielen sťahovanie, ale aj samotné navštevovanie internetových portálov môže byť rizikom. Každý deň vzniká viac než 9 000 nebezpečných stránok, je preto vhodné chodiť iba na známe stránky. Zbystrite pozornosť najmä pri takých, kde sa na obrazovke objaví vyskakovacie okno. Zvyčajne obsahuje správu o nejakej výhre alebo reklamu. Takéto okná nie je bezpečné zatvárať kliknutím na X v pravom hornom rohu, skúste radšej kombináciu klávesov Alt F4.

Zdroj: Info.sk, DK, inc.com, pctools.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.