• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Čo sa deje s telom darovaným na vedecké účely?

  • 19:55 15.04.2015
  • BRATISLAVA
Čo sa deje s telom darovaným na vedecké účely?

Na Slovensku je darovanie tiel na vedecké účely citlivá téma. Okrem toho, že nie je legislatívne dostatočne upravená, v mentalite ľudí tiež prevláda konzervatívny názor, že po smrti patrí telo do zeme.

V západných štátoch je darovanie tela na vedecké účely bežnou vecou. Môže za to najmä masívna propagácia a posolstvo, aby sme spoločnosti boli užitoční aj po smrti. V akých odvetviach kadavéry, teda mŕtve ľudské telá, používajú západní vedci?

Figurína v crash testoch

Povolenie na vykonávanie crash testov s kadavérmi má americká National Highway Traffic Safety Administration. Spolupracuje s technickými univerzitami a spoločnosťami, ktoré vyrábajú automobily. Ich crash testy sú jedinečné v tom, že sledujú, ako nárazy pôsobia na naše vnútorné orgány, čo z testov s figurínami nedokážeme zistiť. Záznamy týchto testov sú verejne dostupné a využila ich napríklad spoločnosť Ford, keď vyvíjala nové bezpečnostné pásy.

Učebná pomôcka

Žiadna teória, počítačový program, ani 3D model nedokáže začínajúcim lekárom nahradiť pohľad na skutočné ľudské telo. Aj naši študenti medicíny pracujú so skutočnými mŕtvymi telami. Táto prax im najviac pomáha zdokonaľovať sa vo svojom remesle a v konečnom dôsledku aj v zachraňovaní životov.

Súčasť výstavy

Na svete je niekoľko putujúcich výstav, ktoré ukazujú vypreparované ľudské telá. Jedna z nich - Human body exhibiton sa konala aj u nás v Bratislave. Podľa organizátorov slúžia takéto výstavy najmä na vzdelávacie účely. Zobrazujú fungovanie nášho tela a tiež to, ako majú vyzerať zdravé alebo nezdravé orgány. Potenciálnych darcov, ktorí chcú byť súčasťou takýchto výstav, je na celom svete niekoľko tisíc.

Darca orgánov

Zatiaľ, čo na Západe musia darcovia podpísať súhlas ešte za života, na Slovensku sú podľa zákona všetci zomretí darcovia orgánov. V praxi to znamená, že napríklad obeť autonehody sa automaticky stáva darcom orgánov, ktoré sú v dobrom zdravotnom stave a vyhovujú potrebám transplantácie. Takisto sa na výskum používajú tkanivá alebo bunky z tela. Ak po smrti nechcete byť darcom orgánov, musíte vyplniť a notársky overiť tlačivo „Odmietnutie darovania orgánov, tkanív a buniek po smrti“.

Do zbierky kostier

Univerzita v Tenessee má zbierku viac než tisícky kostier. Používajú sa výhradne na štúdium tafonómie, čo je odbor skúmajúci fosílie a teda aj kosti. Univerzita začala zbierku už v roku 1981.

Na forenzny tréning

Antropológovia v Tenessee využívajú darované telá na špecifický tréning. Raz týždenne umiestnia kadavéra do terénu v okolí univerzity. Telo je v rôznom štádiu rozkladu, pričom niekedy ide až o mesiace. Študenti potom skúmajú, aký vplyv má prostredie na rozklad a poškodenie tkanív. Ide vôbec o prvú systematickú štúdiu rozkladu ľudského tela.

O ľudskom tele a jeho fungovaní v rôznych podmienkach sa máme ešte veľa čo učiť. Darovali by ste vy svoje telo na vedecké účely?

Zdroj: Zdroj: Info.sk, DK, mashable.com, wired.com, bodyworlds.com, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.