• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Zúfalí veritelia Váhostavu navrhujú riešenie trojzápočtom

  • 7:18 02.04.2015
  • ŽILINA
Zúfalí veritelia Váhostavu navrhujú riešenie trojzápočtom

Nespokojní veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a. s. (Váhostav), ktorá je v reštrukturalizácii a odpíše si väčšinu svojich dlhov, navrhujú premiérovi Róbertovi Ficovi riešenie v podobe trojzápočtu medzi veriteľmi, Váhostavom a štátom.

"V praxi by to znamenalo, že by štát kúpil pohľadávky od veriteľov a o sumu, ktorú reprezentujú tieto pohľadávky, zaplatí Váhostavu menej v budúcich zákazkách pre štát," povedal na stredajšom stretnutí veriteľov pred žilinskou budovou Váhostavu ombudsman pre malých a stredných podnikateľov a podpredseda KDH Peter Belinský.

Odporúčame:

Za veriteľom Váhostavu je aj pašeráčka ťažkých zbraní


Ombudsman vyzýva predsedu vlády, aby prijal zástupcov veriteľov spoločnosti Váhostav. "Ide tu o 1240 zamestnávateľov, ktorí pracovali pre spoločnosť Váhostav. Premiér Fico mediálne priznal, že národná rada zlyhala v tom, v akej podobe je dnes platný právny stav zákona o reštrukturalizácii, ktorý bol aplikovaný v prípade spoločnosti Váhostav. Po druhé vyzval Generálnu prokuratúru, aby preskúmala reštrukturalizačný plán spoločnosti Váhostav, lebo má podozrenie, že tam boli spáchané trestné činy. Z toho je zjavné, že dva piliere moci v štáte v tomto prípade zlyhali a jediný, kto môže zmeniť a napraviť situáciu, je Vláda SR," povedal Belinský.

Fico vidí v návrhu precedens

Veritelia Váhostavu, ktorí sa stretli pred žilinskou budovou stavebnej spoločnosti, sa zhodujú, že v hre je približne 10-tisíc pracovných miest. "Keď k nám prichádzajú zahraniční investori, zasadá vláda a rokujú o podmienkach a rôznych úľavách. Dnes, keď reálne hrozí, že Slovensko príde o tisícky pracovných miest, sa kompetentní tvária, že sa ich tento problém netýka," uviedol ombudsman pre malých a stredných podnikateľov.

Premiér Robert Fico tvrdí, že treba brať na zreteľ všetky návrhy, ktoré by mohli vyriešiť reštrukturalizáciu podnikov. "Nikdy sa nevyskytol taký extrémny prípad ako teraz. Preto nemôžeme na nič povedať, že nedá sa," odpovedal predseda vlády na otázku v Novom Meste Nad Váhom.

Na stole je podľa neho návrh na veľký precedens, pretože boli stovky reštrukturalizácii a nikdy do obchodných vzťahov medzi veľkou a malou firmou štát nevstupoval. "Prvýkrát je tento návrh a začíname diskutovať, či má štát vstúpiť do štandardného obchodného vzťahu medzi veľkou firmou a subdodávateľom, ale nechcem v tomto okamihu povedať nie na žiadny návrh," dodal Fico.

Premiér zároveň podporil trestné konanie a začaté trestné stíhanie v prípade reštrukturalizácie Váhostavu, aby sa preverilo, či manažment spoločnosti mal alebo nemal úmysel poškodiť veriteľa. "V rámci trestného konania je možné nahradiť aj škodu. Predpokladám, že ak trestné konanie bude pokračovať, my sme pripravení prokuratúre, orgánom činným v trestnom konaní poskytnúť všetky relevantné podklady, ktoré potrebujú na dokončenie tohto trestného stíhania," uviedol Fico. Predpokladá, že veritelia si budú uplatňovať náhradu škody.

Veritelia sú zo situácie znechutení

"My sme ako prvých oslovili práve zástupcov vládnej strany Smer, nič sa však neudialo. Chceme, aby sa našou situáciou vážne zaoberala vláda Slovenskej republiky," povedal majiteľ a konateľ banskobystrickej firmy Remal Industries, s. r. o. Milan Blaho, zastupujúci skupinu 43 poškodených veriteľov z Banskobystrického kraja.

"Na základe súčasného právneho stavu sme v beznádejnej situácii. Koho máme ešte sponzorovať? My dnes nemáme dôvod a vôľu ďalej podnikať," dodal jeden z veriteľov zo Žiliny Jozef Válek.

Stavebná spoločnosť Váhostav má zo záväzkov v obchodnom styku v objeme 104,68 milióna eur v reštrukturalizácii zaplatiť veriteľom celkovo 32,30 percenta. Ako 24. marca informoval generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík, nezabezpečení podmienení, resp. nepodmienení veritelia majú dostať po 15 percent svojich pohľadávok v objeme 15,7 milióna eur. Správkyňa v pondelok 23. marca odovzdala návrh reštrukturalizačného plánu Váhostavu predsedovi veriteľského výboru a ten by mal o ňom rozhodnúť do pätnástich dní.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.