• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Bezdrôtový verzus káblový internet, čo je lepšie?

  • 11:26 31.03.2015
  • BRATISLAVA
Bezdrôtový verzus káblový internet, čo je lepšie?

Život bez internetového pripojenia si väčšina z nás už nevie predstaviť. Podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometer na Slovensku využívajú internet dve tretiny obyvateľov. Viac ako polovica z nás sa pripája denne. Ak využívate internet iba v práci, pripojenie nemusíte riešiť. Ak ho však potrebujete aj doma, dilema je na svete: je lepšie spoliehať sa na populárne bezdrôtové pripojenie, alebo je lepšie si doma "natiahnuť kábel"?

Čo vás čaká bez drôtu
Bezdrôtové pripojenie prostredníctvom Wi-Fi má veľkú výhodu v tom, že nepotrebujeme kabeláž. Na druhej strane treba myslieť na to, že ak obývate rodinný dom alebo mezonetový byt s veľkou rozlohou, môže kvalita signálu kvôli vzdialenostiam alebo hrubým stenám či podlahám kolísať. Tento problém sa dá vyriešiť prídavnými Wi-Fi routermi. Treba však rátať s tým, že dosiahnutie kvalitného signálu vás bude stáť viac. Ak bývate v bytovom dome a viacero vašich susedom má vlastnú Wi-Fi sieť, môže dochádzať k vzájomnému prekrývaniu a rušeniu sietí. Ak plánujete na bezdrôtovú sieť pripájať viacero zariadení, rýchlosť prenosu dát sa môže znížiť. Predísť tomu môžete kvalitnejšími routermi. Bezdrôtová sieť tiež predstavuje vyššie bezpečnostné riziko. Pre skúseného človeka predstavuje prelomenie zabezpečenia Wi-Fi minimálny problém. Pripojenie na Wi-Fi je naozaj užitočné napríklad pre používateľov smartfónov, ktorí sa vedia v domácom prostredí pripojiť zdarma a nemusia za prenos dát platiť operátorovi.

Kábel znamená stabilitu a bezpečnosť
Ak je pre vás naozaj dôležité dosiahnuť stabilné, bezpečné a kvalitné pripojenie, najlepším riešením je káblové pripojenie. Ideálne je pri stavbe či rekonštrukcii naplánovať pripojenie tak, aby to vyhovovalo vašim požiadavkám na priestor. "Ideálnym riešením je použiť štruktúrovanú kabeláž a nainštalovať dátové zásuvky pre rozvody do jednotlivých miestností," vysvetľuje Peter Dzurko, odborník zo spoločnosti Schneider Electric. Dodáva, že kábel určite oceníte v pracovni a obývačke, najmä ak chcete využívať smart televíziu s prístupom na internet. "Neznamená to samozrejme, že bezdrôtová sieť je zakázaná," vysvetľuje odborník. "Práve naopak, Wi-Fi router je prirodzeným doplnením pevného pripojenia, ktoré je výhodné pre mobilné telefóny. Podstatné je, že základ siete je stabilne a bezpečne ukotvený v kábli."
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.