• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Slovenské jadrové bloky boli vlani prevádzkované bezpečne

  • 15:11 29.03.2015
  • BRATISLAVA
Slovenské jadrové bloky boli vlani prevádzkované bezpečne

Prevádzka štyroch slovenských jadrových blokov bola vlani bezproblémová. Skonštatoval to Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD), ktorý dohliada na prevádzku jadrových blokov.

"Na základe výsledkov kontrolnej a hodnotiacej činnosti je možné konštatovať, že jadrové zariadenia v Slovenskej republike boli v minulom roku prevádzkované bezpečne a spoľahlivo, bez závažných udalostí, ktoré by viedli k tomu, že by sme museli vydať príkaz na zníženie výkonu alebo na odstavenie reaktora respektíve zastavenie prevádzky jadrovej elektrárne," uviedol dozorný orgán.

Nedostatky boli odstránené

Na Slovensku v súčasnosti fungujú štyri jadrové bloky, dva v Atómovej elektrárni Bohunice V2 a dva v Atómovej elektrárni Mochovce. Pri všetkých ÚJD skonštatoval, že počet a charakter udalostí v jadrových blokoch bol vlani v rámci obvyklých prevádzkových porúch bez osobitnej významnosti z hľadiska jadrovej bezpečnosti. Ani v mochoveckých, ani v bohunických jadrových blokoch sa nevyskytol žiaden prípad automatického odstavenia reaktora.

"Po zhrnutí výsledkov inšpekcií a na základe sumárneho hodnotenia bezpečnostných ukazovateľov sme vyhodnotili prevádzku všetkých blokov ako spoľahlivú, bez závažných nedostatkov v oblasti jadrovej bezpečnosti. Nedostatky, ktoré boli počas inšpekcií zistené, boli odstránené a boli prijaté také nápravné opatrenia, ktoré minimalizujú pravdepodobnosť ich opakovania," doplnil ÚJD.

V Mochovciach vykonali neplánovanú kontrolu

Najvýznamnejšiu prevádzkovú udalosť zaznamenal jadrový úrad na druhom bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Išlo o zníženie výkonu pôsobením limitačného systému výkonu reaktora od periódy nárastu výkonu počas odstavovania bloku do generálnej opravy," vysvetlil ÚJD.

Príčinou prevádzkovej udalosti podľa úradu bolo, že prevádzkový personál v septembri minulého roka počas odstavovania druhého mochoveckého bloku do generálnej opravy nesprávne skoordinoval svoju činnosť pri vytváraní odstavnej koncentrácie kyseliny boritej v primárnom okruhu.

"Následne sme v dvoch etapách vykonali neplánovanú kontrolu, ktorej cieľom bolo zistenie dodatočných skutočností súvisiacich s jadrovou bezpečnosťou, ako aj vhodnosť a dostatočnosť prijatých nápravných opatrení," uzavrel dozorný orgán.

Slovenské atómové elektrárne prevádzkuje spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s., v ktorých 66-percentný podiel drží talianska firma Enel. Závod Atómové elektrárne Bohunice V2 sa nachádza na západnom Slovensku, neďaleko mesta Trnava.

Elektrická energia sa tu vyrába v dvoch blokoch s jednotkovým výkonom 505 megawattov, ktoré boli k energetickej sieti postupne pripojené v rokoch 1984 až 1985. Dva bloky Atómovej elektrárne Mochovce sa nachádzajú na juhu Slovenska medzi mestami Nitra a Levice.

Prvý blok elektrárne dodáva elektrickú energiu do siete od leta 1998, druhý blok od konca roku 1999. Inštalovaný výkon mochoveckých blokov je 940 megawattov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.