• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Stratili ste prácu, alebo sa rozvádzate? Čo s hypotékou?

  • 14:12 26.03.2015
  • BRATISLAVA
Stratili ste prácu, alebo sa rozvádzate? Čo s hypotékou?

Prišli ste o prácu, zdravie, alebo sa rozvádzate? Život prináša kopu zmien a my vám poradíme ako postupovať, ak sa ocitneme s hypotékou v nepríjemnej životnej situácii.

Strata práce, či práceneschopnosť
Hypotéka je úver, ktorý splácame desiatky rokov, preto je vhodné si ho poistiť. Nikdy neviete, ako sa budú vaše príjmy a zdravie vyvíjať v budúcnosti. Poistenie úveru vám dočasne pomôže pri dlhšej chorobe, či strate zamestnania. Ak sa ocitnete náhle bez práce, alebo na lôžku, dajte si pozor, aby ste neurobili chybu, ktorá vás môže pripraviť o peniaze z poistenia.

• Ak vám hrozí odchod z práce z organizačných dôvodov, nikdy nepodpisujte dohodu so zamestnávateľom! Ak sa totiž dohodnete na výpovedi dohodou, mali by ste vedieť, že táto forma ukončenia zamestnania patrí medzi výluky z poistenia úveru. Peniaze z poistenia dostanete len v prípade, ak v dohode bude uvedené, že je to z organizačných dôvodov, alebo ak zamestnávateľ porušil pracovnú zmluvu.

• Peniaze z poistenia kvôli strate zamestnania si môžete nárokovať až po uplynutí 90 dní od dojednania poistenia. Pri poistení PN je čakacia doba 30 dní.

• Navyše, nezamestnaný musíte byť aspoň 60 dní, aby vám poisťovňa uznala poistnú udalosť.

• Preštudujte si poistné podmienky a obsah poistného krytia ešte pred podpisom zmluvy. Malo by obsahovať minimálne krytie smrti, trvalej invalidity a PNky. Drahšie balíky poistenia obsahujú aj krytie straty zamestnania. Lacná poistka nemusí byť tá najvhodnejšia.

• V rámci poistenia pracovnej neschopnosti a straty zamestnania je poistné krytie obmedzené na maximálne 12 úverových splátok z jednej poistnej udalosti.

• Počas celej doby poistenia vám poisťovňa v prípade straty práce či choroby môže preplatiť až 36 mesačných splátok, teda poistné si môžete uplatniť aj viackrát.

Hypotéka a rozvod
Žiaľ, štatistiky nepustia a takmer 40% manželstiev končí rozvodom. Čo v takom prípade robiť s hypotékou? Ak ste ju získali počas manželstva, zvyčajne je v bezpodielovom vlastníctve a za jej splácanie budete zodpovední obaja aj po rozvode. Ako to vyriešiť?

• Skúste sa pred rozvodom dohodnúť, na koho úver prejde a nenechať bremeno splácania na oboch partnerov.

• Ak sa dohodnúť neviete, mali by ste to riešiť s pomocou mediátora, alebo právnika a získať rozhodnutie o vyrovnaní bezpodielového spoluvlastníctva. Tam by malo byť jasne napísané, kto je povinný hypotéku splácať.

• Banka môže, ale nemusí súhlasiť s vypustením jedného z manželov z úverového vzťahu. Nesúhlasí väčšinou vtedy, ak nemá jeden z partnerov dostatočnú bonitu na splácanie. V takomto prípade odporúčame tomu, kto plánuje v splácaní pokračovať, nájsť si spoludlžníka (napríklad rodičov, či súrodencov), aby mohol na seba prevziať úver.

• Nehnuteľnosť môžete aj predať a hypotéku vyplatiť.

Čo so zdedenou hypotékou
Smrť si nevyberá, a tak sa bez vlastného pričinenia môžeme ocitnúť v situácii, že zdedíme nesplatenú hypotéku. Aké máme vtedy možnosti?

• V prvom rade si zistite, či bol úver poistený pre prípad smrti a či mal dlžník aj spoludlžníka. Ak áno, máte o starosť menej, lebo úver splatí buď poisťovňa alebo spoludlžník.

• V prípade, ak zosnulý mal úver sám a nemal ho poistený, bude ho musieť splácať dedič po ukončení dedičského konania.

• Tu máte možnosť dlh odmietnuť, ale v tom prípade o dedičstvo prídete. Ak to urobíte, už nemôžete zdediť ani prípadné úspory, či iné nehnuteľnosti zosnulého.

• Ďalšou z možností je prevziať dlh a snažiť sa predať nehnuteľnosť aj s úverom.

• Každopádne, ak sa takáto smutná udalosť udeje vo vašej rodine, kontaktujte okamžite banku. Vyhnete sa tak nielen upomienkam kvôli nesplácaniu úveru, ale banka úročenie a poplatky pri hypotekárnom úvere pozastaví až do ukončenia dedičského konania.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.