• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

10 zvykov šťastných ľudí. Zlepšite nimi svoj život!

  • 19:40 09.03.2015
  • BRATISLAVA
10 zvykov šťastných ľudí. Zlepšite nimi svoj život!

Recept na šťastie síce neexistuje, no šťastní ľudia majú určité návyky, ktoré ich motivujú a trvalo udržiavajú na ich ceste spokojným životom. Skúste to aj vy!

60% pocitov šťastia je daných našou genetikou. O zvyšných 40% sa môžeme pričiniť sami. Tvrdí to autor teórie pozitívnej psychológie, Martin Seligman.

1. Majú šťastné okolie

Šťastie je nákazlivé. Odborníci skúmali šťastie vyše 20 rokov. Zistili, že tí, ktorí sú obklopení šťastnými ľuďmi, majú vysokú pravdepodobnosť, že budú i oni sami v budúcnosti šťastní. To je dôvodom, prečo by ste aj vy mali tráviť čo najviac času v pozitívne naladenej spoločnosti.

2. Usmievajú sa

Usmievajte sa, aj keď práve nemáte veľmi šťastné myšlienky! Ak si aj na tvári vyčaríte úsmev, ktorý je predstieraný, privodíte si tým lepšiu náladu. Už samotný úsmev vám vyprodukuje v tele viac endorfínov a budete sa cítiť spokojnejšie. Okrem toho, mimické vrásky úsmevu sú určite krajšie ako tie zo zamračeného čela.

Čítajte aj: Ako zabrániť depresii? Tieto maličkosti liečia dušu

Rovnako je to aj so samotným pocitom šťastia. Len snaha byť vnútorne šťastným človekom dokáže zázraky a podporuje emocionálnu pohodu. Prihodilo sa vám niečo zlé? Nestrácajte nádej a vzkrieste v sebe silu! Japonské príslovie hovorí: "Padnite sedemkrát, postavte sa ôsmy!"

3. Našli si relax

Okrem práce a každodenných povinností si nájdite aspoň jednu činnosť, ktorá vám bude spôsobovať radosť. Pre dušu je to nesmierne dôležitý balzam. Nemusí pritom ísť o náročnú činnosť. Stačí, ak pri nej budete prežívať príjemné pocity a relax spojený s motiváciou.

4. Hovoria, čo si myslia a cítia

Nehanbite sa za svoje pocity. Nájdite si čas pre svojho najvernejšieho priateľa a vyrozprávajte sa mu! Najlepšie však urobíte, ak svoje pocity poviete človeku, ku ktorému sa vzťahujú.

Čítajte: Ste nahnevaní? Tieto veci nikdy nerobte!

Podľa štúdie zverejnenej v publikácii Psychologická veda, jednou z piatich vecí, ktoré umierajúci ľudia najviac ľutujú je to, že počas svojho života nemali odvahu vyjadriť svoje pocity, aby veci zmenili. Počúvajte svoje srdce!

5. Cvičia

To, že pohybová aktivita navodzuje pocity šťastia nie je žiadna novinka. Bolo dokázané, že cvičenie zmierňuje príznaky depresie, úzkosť i stres. K tomu prispieva i lepší pocit z vlastného tela po podaní výkonu, čo časom vedie k dôležitému zvýšeniu sebavedomia.

Čítajte: Joga pre zdravie i krásu. 10 dôvodov prečo ju cvičiť

6. Pobyt v prírode

Šťastní ľudia si užívajú pokoj a krásy prírody. Len dvadsaťminútová dávka čerstvého vzduchu podporuje pocit vitality a šťastia. Keď sme vyčerpaní, siahame po šálke kávy. Ešte účinnejším spôsobom je však vyventilovať všetko napätie prechádzkou na čerstvom vzduchu.

7. Vypínajú autopilota

Vedeli ste, že až 40% vašich každodenných činností je rutinných? Takmer polovicu času strávite cez autopilota. Šťastní ľudia cítia radosť, vďaku a venujú pozornosť maličkostiam už od rána. Počas dňa sa zastavte! V strede práce odvráťte zrak od povinností, pozrite sa von oknom a nadýchnite energiu!

8. Optimisti

Samozrejme, že to vždy nejde, no optimistický pohľad na život a vyriešenie problémov vám zaručí dlhovekosť. Ľudia s týmto prístupom sa toľko nestresujú a výrazne znižujú riziko vzniku ochorení srdca. Snažte sa nájsť na všetko zlom niečo dobré!

9. Stále sa učia

Zvedavosť, záujem o život, ľudí a neustále spoznávanie nového dáva ľuďom energiu, podporuje nové nápady, ovplyvňuje myslenie a motiváciu. Určite je niečo, čo vás zaujíma. Čítajte knihy, články, využívajte každú možnosť nadobúdať nové zážitky a skúsenosti. Budete tam mať pocit, že naozaj žijete a iba neprežívate.

Čítajte: Boj s emóciami. Ako dlho dokážeme žiarliť?

10. Žijú v prítomnosti

Stále na niečo čakáte? Nie je nič horšie. Každý deň si nájdite dôvod, prečo sa tešiť, a to z úplných maličkostí. Čakáte na leto? Aj jar má svoje čaro. Čakáte na víkend? Aj počas pracovného týždňa vás určite niečo rozveselí. Krátky okamih, milé stretnutie, telefonát, pekný film, dobré jedlo či rodina. Tešte sa a užívajte si každý deň. Lebo tak to robia šťastní ľudia a kto by nechcel byť jedným z nich?

Zdroj: Info.sk, BD, huffingtonpost.com, lifehack.org Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.