• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Konferencia “Istoty“ zákona, vs. neistoty života

  • 14:15 06.03.2015
  • Košice
Konferencia “Istoty“ zákona, vs. neistoty života

V dňoch 10. - 11. apríla 2015 sa v Košiciach uskutoční medzinárodná konferencia zameraná na prax s názvom „“Istoty“ zákona, vs. neistoty života“. Na pripravovanej konferencii, týkajúcej sa predovšetkým onkologického pacienta, vystúpi široká škála odborníkov z teórie a praxe, ktorí budú čeliť multidisciplinárnym výzvam z pohľadu práva, bioetiky a medicíny.

Organizátorom konferencie je mimovládna nezisková organizácia Komora pre medicínske právo – MEDIUS, ktorá sa prostredníctvom vzdelávacích a poradenských aktivít zameriava na vytváranie vhodného prostredia pre zdravý vzťah medzi pacientom a zdravotníckym pracovníkom.

Konferencia je určená predovšetkým pre manažment zdravotníckych zariadení, zdravotníckych pracovníkov, členov etických komisií, pracovníkov právnych a administratívnych oddelení zdravotníckych zariadení, advokátov, pracovníkov farmaceutických spoločností, vedeckých pracovníkov, ako aj pacientov a členov pacientskych združení.

Viac ako 25 prednášajúcich a diskutérov z piatich krajín bude diskutovať o otázkach týkajúcich sa onkologického pacienta. Je faktom, že onkologické ochorenie predstavuje jednu z najextrémnejších situácií v živote človeka. Nielen pre pacienta, ale aj pre ošetrujúcich zdravotníckych pracovníkov. Rozhodnutia v liečbe sú rozhodnutiami o živote a smrti. Preto je nevyhnutné, aby niektoré otázky boli položené včas. Konferencia si kladie za cieľ zodpovedať aj na tieto zásadné otázky: Kto je zodpovedný za určenie toho, kde sa skrýva „najvyššie blaho“ pacienta? Kto nesie zodpovednosť za rizikové terapeutické postupy? Ako nastaviť liečbu u nespolupracujúcich pacientov a aké právne konzekvencie v sebe skrýva starostlivosť o maloletých onko-pacientov? Má lekár liečiť aj v prípade nesúhlasu pacienta? Ako na otázku komplexnej starostlivosti o onkologického pacienta a na postavenie zdravotníckeho pracovníka pozerá právo, bioetika, či psychológia? Aké môžu byť právne, psychologické, etické a existenčné dôsledky zanedbania správneho postupu pri liečbe onkologických ochorení?

Konferencia, ako jedinečné podujatie s výnimočnou atmosférou, získala podporu viacerých stavovských organizácii – Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej lekárnickej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a Slovenskej komory psychológov, ktorými je taktiež kreditovaná. Záštitu nad konferenciou prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, MUDr. Darina Sedláková, MPH – riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku a primátor mesta Košice MUDr. Richard Raši, PhD., MPH. Zámerom organizátorov je podporiť diskusný rozmer podujatia s dôrazom na vytvorenie efektívnych možností klásť otázky a ovplyvňovať konkrétny obsah odporúčaní pre všetkých zainteresovaných. Najvýraznejšou pridanou hodnotou konferencie je jej multidisciplinárny rozmer. Svoje príspevky prednesú odborníci z oblasti práva, medicíny, bioetiky, farmácie, morálnej teológie, či psychológie.

Konferencia je už tradične rozdelená do dvoch konferenčných dní. Prvý deň je venovaný prístupu k onkologickej zdravotnej starostlivosti, trendom a prognózam v liečbe a právam na informácie a autonómiu pacienta. Ďalší deň bude venovaný témam súvisiacim s odmietaním liečby v prípade dospelých, ale aj nespôsobilých pacientov. Ďalej sa v tomto dni budú prednášajúci snažiť ozrejmiť balanc medzi účinnou a márnou liečbou, a taktiež rozdiel medzi paliatívnou starostlivosťou a eutanáziou.

Zažite aj Vy výnimočnú atmosféru konferencií MEDIUS! Účastník konferencie bude mať priestor konfrontovať svoje názory s názormi ďalších zúčastnených a možnosť nadobudnúť nové kontakty. Príďte si vypočuť názory, príďte diskutovať a uvažovať o témach, ktoré sú pre súčasnú spoločnosť obzvlášť citlivé a aktuálne. Neváhajte a prihláste sa ešte dnes. Na konferenciu sa môžu záujemcovia hlásiť jednoducho ONLINE cez konferenčný web www.konferencia.medius.sk, na ktorom sú zverejnené všetky potrebné informácie, spolu s kompletným zoznamom prednášajúcich a programom.

Tešíme sa na Vás!

Tím Komory pre medicínske právo-MEDIUS
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.