• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Islamský štát zrovnáva zo zemou staroveké mesto Nimrúd

  • 16:10 06.03.2015
  • BAGDAD
Islamský štát zrovnáva zo zemou staroveké mesto Nimrúd

Militanti z Islamského štátu (IŠ) od štvrtka rabujú a buldozérmi demolujú staroveké asýrske mesto Nimrúd na severe Iraku, uviedla iracká vláda a miestne zdroje. Mesto začali ničiť týždeň potom, čo militanti z IŠ zverejnili video zobrazujúce ničenie vzácnych historických artefaktov v irackom meste Mósul, ktorý obsadili ešte v júni 2014.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

"Členovia Islamského štátu prišli do Nimrúdu, vyrabovali jeho cennosti a následne ho začali zrovnávať so zemou," povedal agentúre Reuters miestny zdroj z blízkosti Mósulu, neďaleko ktorého sa nachádza aj historické mesto Nimrúd. "Bývali tu sochy, hradby a tiež hrad, ktorý militanti z IŠ kompletne zničili," dodal.

Odporúčame:

Video: Militanti z IŠ zničili v Iraku vzácne pamiatky

Bezpečnostná rada OSN odsúdila barbarstvo islamistov v Iraku


Islamisti niektoré artefakty predali na čiernom trhu

Iracké ministerstvo cestovného ruchu a historických pamiatok si myslí, že ničením pamiatok džihádisti IŠ prejavuje svoj vzdor ku zvyšku sveta. "Vpadli do starovekého Nimrúdu a začali ho demolovať ťažkými strojmi, ničiac tak archeologické cennosti z obdobia 1300 rokov pred naším letopočtom," vyhlásilo ministerstvo vo štvrtok v noci.

Video: Islamisti zničili vzácne pamiatky v múzeu v irackom meste Mósul


Bojovníci IŠ zverejnili minulý štvrtok na internete video zobrazujúce ničenie vzácnych historických artefaktov v irackom meste Mósul. Boli to podľa nich o modly nevercov, ktoré bolo nutné odstrániť. Niektoré artefakty povstalci predali na čiernom trhu, aby tak financovali svoje bojové operácie.

Povstalci mali zničiť aj mestskú knižnicu s tisícami dokumentov

Na videu muži kladivami ničili starodávne sochy v mósulskom múzeu aj ďalšie artefakty. Povstalci údajne zničili aj mestskú knižnicu s tisícami vzácnych kníh a dokumentov. Čin vzápätí odsúdila Bezpečnostná rada OSN a iracký premiér Hajdar al-Abádí prisľúbil, že jeho vláda vypátra ukradnuté historické artefakty a militantom zabráni v ich predaji.

Mósul padol do rúk povstalcov IŠ v júni minulého roku v čase najväčšej ofenzívy islamistov. Tí na okupovaných územiach vyhlásili vznik islamského kalifátu, ktorý sa riadi prísnym právom šaría. Okupovaný región je plný historických pamiatok a v okolí Mósulu sa nachádza 1800 registrovaných miest s archeologickými vykopávkami, ktoré militanti systematicky ničia.

Generálna riaditeľka Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová vyhlásila, že úmyselné ničenie kultúrneho dedičstva k akému prišlo vo štvrtok v severoirackom meste Nimrúd možno pokladať za "vojnový zločin". Bokovová vyzvala ľudí na celom svete a "špeciálne mládež", aby ochraňovali "dedičstvo celého ľudstva". Taktiež odsúdila tento "kultúrny chaos" a uviedla, že už informovala generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna aj prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC).
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

DNES - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.