• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Katolícka univerzita stratila akreditáciu v odbore Manažment

  • 11:15 06.03.2015
  • BRATISLAVA
Katolícka univerzita stratila akreditáciu v odbore Manažment

Katolícka univerzita v Ružomberku sa odvolala voči rozhodnutiu ministerstva školstva, ktorým minister odníma popradskej pobočke Pedagogickej fakulty KU právo udeľovať akademický titul bakalár a magister v študijnom odbore Manažment. Informovalo o tom vedenie Katolíckej univerzity.

Ako však pre agentúru SITA povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu týkajúce sa akreditácií sú konečné a nie je voči nim možné podať odvolanie. V tomto prípade sa totiž nepostupuje podľa zákona o správnom konaní, ale podľa zákona o vysokých školách.

"V odvolaní sa opierame o znenie zákona o vysokých školách, ktorý uvádza, že ak vysoká škola mala priznané právo s časovým obmedzením, ktorého platnosť sa skončí v období počas komplexnej akreditácie činností vysokej školy, predlžuje sa priznané právo automaticky až do jej skončenia," uvádza vedenie Katolíckej univerzity vo svojom stanovisku.

Pedagogická fakulta Katolíckej univerzity mala podľa vedenia priznané právo v študijnom odbore Manažment s časovým obmedzením do 31. augusta 2014. "Komplexná akreditácia na Pedagogickej fakulte sa však začala 01. júla 2014. Zastávame právny názor, že uvedeným stavom spĺňame všetky hmotnoprávne podmienky na uplatnenie znenia zákona o vysokých školách," dodáva vedenie univerzity.

Vysoká škola si nesplnila povinnosť

Ako informovala Dupaľová Ksenzsighová, Katolíckej univerzite v Ružomberku priznali práva udeľovať akademické tituly bakalár a magister absolventom študijného programu Manažment v dennej a externej forme štúdia v roku 2012. Práva priznali s časovým obmedzením s tým, že vysokú školu v súlade so zákonom o vysokých školách požiadali o prijatie opatrení na odstránenie nedostatkov zistených pri akreditácii.

V lehote, ktorá bola stanovená na najneskôr jeden rok pred uplynutím časového obmedzenia, mala vysoká škola povinnosť zaslať ministerstvu školstva správu o výsledku prijatých opatrení. "Vysoká škola si túto povinnosť nesplnila, čo malo za následok rozhodnutie o pozastavení platnosti priznaných práv," uviedla Dupaľová Ksenzsighová.

Škola prijala ďalších študentov

Vysokú školu následne znova vyzvali na neodkladné prijatie opatrení na odstránenie nedostatkov a na zaslanie správy o výsledku prijatých opatrení, a to do jedného roka od doručenia rozhodnutí o pozastavení platnosti priznaných práv. Napriek pozastaveným právam vysoká škola prijala 208 študentov na štúdium, čo je podľa rezortu školstva v rozpore so zákonom o vysokých školách.

"Vysoká škola si povinnosť splnila až tým, že v novembri 2013 zaslala správu ministerstvu školstva. Rezort ju následne zaslal Akreditačnej komisii na zabezpečenie overenia výsledkov prijatých opatrení a vyjadrenie sa k nim. Akreditačná komisia sa k prijatým opatreniam vyjadrila uznesením, ktoré prijala na zasadnutí v máji 2014. Skonštatovala v ňom, že Katolícka univerzita v Ružomberku neprijala dostatočné opatrenia na odstránenie nedostatkov a nezaručuje udržanie zodpovedajúcej spôsobilosti až do najbližšej komplexnej akreditácie," informovala Dupaľová Ksenzsighová s tým, že Akreditačná komisia následne odporučila ministerstvu školstva odňať práva na udeľovanie titulov.

Škola hľadá možnosti

Na štúdium v popradskej pobočke Katolíckej univerzity je zapísaných približne 699 študentov. Podľa zákona o vysokých školách je v súčasnej situácii vysoká škola povinná zabezpečiť pre existujúcich študentov možnosť pokračovať v štúdiu podľa iného akreditovaného študijného programu rovnakého stupňa v študijnom odbore, ktorý je totožný s pôvodným alebo ktorý je čo najbližší pôvodnému.

Ak to nie je možné, vysoká škola je povinná v spolupráci s ministerstvom hľadať také možnosti na iných vysokých školách. Katolícka univerzita informovala, že vedenie univerzity a pedagogickej fakulty rokuje s inými vysokými školami na Slovensku o prípadnej možnosti pokračovania v štúdiu pre denných aj externých študentov v odbore Manažment alebo v príbuznom odbore.

Kým však nie sú dohodnuté všetky podmienky možnej spolupráce, nechcú informovať o čiastočných výsledkoch rokovaní. Ministerstvo školstva bolo konkrétnejšie a uviedlo, že už rokovalo s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici a s Prešovskou univerzitou v Prešove. Zároveň sa 19. marca stretnú zástupcovia ministerstva v Poprade so zástupcami Katolíckej univerzity v Ružomberku a so študentmi so snahou o riešenie aktuálnej situácie.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.