• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Stále viac žien chce rodiť v zahraničí

  • 17:31 04.03.2015
  • BRATISLAVA
Stále viac žien chce rodiť v zahraničí

Ženy môžu požiadať svoju poisťovňu o preplatenie nákladov, iba ak rodili v členskej krajine Európskej únie.

Stále väčší počet rodičiek žiada o úhradu nákladov za pôrod v zahraničí, tvrdia slovenské poisťovne. Poistenky sa najčastejšie rozhodujú pre Rakúsko a Českú republiku. Za pôrod v týchto krajinách si musia priplatiť, poisťovne im podľa legislatívy hradia len náklady vo výške priemerných cien na Slovensku.

Napríklad za pôrod v rakúskej nemocnici môžu rodičky zaplatiť aj 2500 eur, od slovenskej poisťovne tak dostanú maximálne polovicu. V českej nemocnici neďaleko štátnych hraníc môže stáť pôrod cisárskym rezom aj o 200 eur viac, než preplatí slovenská poisťovňa.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) uhradila minulý rok 36 cezhraničných pôrodov, z toho 18 v Českej republike a 18 v Rakúsku. V porovnaní s rokom 2013 tak počet žiadostí stúpol o 34.

"Za prirodzený pôrod uhradíme v priemere 586 eur, za pôrod cisárskym rezom o 200 eur viac," povedala pre TASR hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Za hospitalizáciu dieťaťa na novorodeneckom oddelení hradí poisťovňa v priemere 490 eur.

Poistenky Dôvery rodili minulý rok v zahraničí v priemere každý druhý týždeň, informoval TASR PR špecialista súkromnej poisťovne Matej Štepianský. V roku 2014 dostala poisťovňa 23 žiadostí o preplatenie pôrodu, z toho 15 za úhradu pôrodu v Rakúsku. "Za prirodzený pôrod v zahraničí preplácame 590 eur, za cisársky rez 590 eur a 430 eur za hospitalizáciu dieťaťa na novorodeneckom oddelení," dodal. V roku 2013 dostala poisťovňa 12 žiadostí o úhradu, zväčša z Rakúska a Českej republiky.

V zahraničí rodili minulý rok aj poistenky súkromnej Union ZP. Žiadosť o úhradu nákladov im poslalo 12 žien, v roku 2013 nikto. Ženy rodili najmä v Českej republike a Rakúsku. Prirodzený pôrod a pôrod cisárskym rezom preplatí poisťovňa do výšky 650 eur, za starostlivosť o novorodenca vyplatí sumu do výšky 566 eur, poznamenala hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová.

Ženy môžu požiadať svoju poisťovňu o preplatenie nákladov, iba ak rodili v členskej krajine Európskej únie. "V rámci týchto krajín však môžu ísť k akémukoľvek poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti bez ohľadu na to, či je financovaný z verejného systému," potvrdila pre TASR Katarína Skybová z Health Policy Institute.

Rodičky musia poisťovniam poslať žiadosť do troch mesiacov od ukončenia poskytnutej zdravotnej starostlivosti v zahraničí. Zdravotná poisťovňa má následne tri mesiace na jej vybavenie. Podľa Skybovej sa ženy môžu stretnúť aj s tým, že pôrodnica od nich platbu nebude vyžadovať a vyrieši si to priamo s poisťovňou. Na pôrod v zahraničí netreba predchádzajúci súhlas poisťovne.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.