• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.4.2024Meniny má Rudolf
Bratislava

Kresťania majú v hlave zakódované diktovať celému svetu ako žiť, hovorí Sulík

  • 17:38 03.03.2015
  • BRATISLAVA
Kresťania majú v hlave zakódované diktovať celému svetu ako žiť, hovorí Sulík

Biľakova busta zmizla, možno bude teraz pokoj, povedal v diskusii na TABLET.TV predseda SaS Richard Sulík. Komentoval aj osobnosť Ľudovíta Štúra, referendum či vládnu stratégiu ľudských práv.

Liberálne a konzervatívne videnie sveta sa viac ako v konkrétnych názoroch líši v predstave o ich presadzovaní.

„Každý má právo na svoj pohľad na svet. Ale zatiaľ čo liberáli chcú mať svätý pokoj od všetkých ostatných, chcú žiť podľa seba a nezasahujú iným do života, konzervatívci alebo kresťania majú v hlave zakódované, že majú diktovať celému svetu ako musia žiť. Čo smú a čo nesmú, išli by obchody zatvárať...,“ povedal v diskusii na TABLET.TV europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

Za pozitívny signál považuje prijatie vládnej stratégie ľudských práv, ktorá uvažuje aj o právach nezosobášených párov a to aj napriek tomu, že podľa KDH a SNS nerešpektuje názory ľudí, ktorí sa zúčastnili referenda o rodine. „Dalo by sa to vidieť ako pomerne provokatívny krok ale podľa mňa je správny. Lebo to je to, akou cestou sa naša spoločnosť bude vyvíjať. Celé referendum považujem za veľmi spiatočnícke, taký návrat do minulého storočia,“ povedal Sulík.

V diskusii sa vyjadroval aj k Roku Ľudovíta Štúra, ktorý vláda vyhlásila pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia. „Ako liberál si myslím, že Rok Ľudovíta Štúra k 200. výročiu jeho narodenia je správny krok. Je to veľký muž slovenských dejín, patrí mu úcta. Štúrovci výrazne pohli slovenskými dejinami,“ vyhlásil Sulík. Dodal, že oslavy Štúrovho výročia podľa neho neodsúvajú na druhú koľaj menšiny. „Je to slovenský národovec, preto budeme mať na Slovensku Rok Ľudovíta Štúra. Nepožadujeme, aby to mali aj iné krajiny. Túto mieru tolerancie naše menšiny musia vynaložiť,“ vyhlásil.

Na rozdiel od spomienok na Štúra, pripomínanie si komunistického politika Vasiľa Biľaka v obci Krajná Bystrá považuje Sulík za veľmi nešťastné. „Uctievať Vasiľa Biľaka určite nie je správne bez ohľadu na to, čo si myslia ľudia z jeho rodnej dediny," povedal Sulík. Dodal, že SaS sa dištancuje od starostu obce Jána Štefanca, ktorého v roku 2010 v rámci širokej koalície podporila. „Viac v tejto chvíli urobiť nevieme,“ dodal.

Predseda SaS by legislatívne zmeny, ktoré by do budúcnosti obmedzili možnosť stavania sôch predstaviteľov komunistického či ľudáckeho režimu, považoval až za krajné riešenie. „Nemyslím si, že štát musí do všetkého zasahovať zákonom. Busta zmizla, možno bude teraz pokoj,“ reagoval na informácie, podľa ktorých sa busta Vasiľa Biľaka už na podstavci nenachádza. Celú diskusnú reláciu si môžete pozrieť TU.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: Tablet.tv
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

VČERA - 21:10Domáce

Utorkové odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR kritizujú opozičné hnutia PS a KDH aj strana SaS.

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

VČERA - 21:04Domáce

Na mieste zasahuje 11 príslušníkov hasičského zboru s piatimi kusmi techniky.

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

VČERA - 20:24Domáce

3-ročný chlapec zostal zakliesnený vo dverách vlaku po tom, ako sa snažil vystúpiť. Vlak sa napriek tomu pohol a opustil stanicu.

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

VČERA - 20:01Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred mrazivým počasím, možno ho očakávať už túto noc.

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

VČERA - 19:59Domáce

Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.