• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Čo s nelegálnymi rómskymi osadami? Sieť ponúka riešenie

  • 15:25 26.02.2015
  • BRATISLAVA
Čo s nelegálnymi rómskymi osadami? Sieť ponúka riešenie

Podľa jej návrhu by malo dôjsť k systematickému prepojeniu terénnych sociálnych pracovníkov, zdravotných asistentov, rómskych občianskych hliadok a policajných špecialistov.

Model riešenia problematiky nelegálnych rómskych osád dnes prezentovala strana Sieť. Podľa jej návrhu by malo dôjsť k systematickému prepojeniu terénnych sociálnych pracovníkov, zdravotných asistentov, rómskych občianskych hliadok a policajných špecialistov.

Cieľ: Zabrániť vzniku ďalších nelegálnych osád

Takúto úzku spoluprácu navrhuje Sieť ako pilotný projekt v nelegálnej osade Mašličkovo, ktorá vznikla pri košickom rómskom sídlisku Lunik IX. Cieľom je pritom zabrániť budovaniu podobných osád. "Ak by takáto spolupráca fungovala, priniesla by informácie o tom, že sa tvorí nelegálna osada a zamedzilo by sa jej fungovaniu, čiže prevencia namiesto represie. Po druhé je potrebné riešiť situáciu v Mašličkove, pretože v tejto osade a na Luniku IX tiká časovaná bomba. Ide o hygienické a bezpečnostné riziká," konštatovala pred novinármi vedúca pracovnej skupiny strany Sieť pre sociálny rozvoj a ochranu Alena Bašistová. Prezentovaný model spolupráce by podľa nej mohol byť súčasťou národného programu financovaného z eurofondov s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny ako riadiacim orgánom.

Dodala, že ak sa takýmto problémom nebudú venovať politici, "riešenia" ponúknu rôzni extrémisti a ich skupiny. Bašistová s poslancom NR SR a vedúcim pracovnej skupiny strany Sieť pre vnútornú bezpečnosť Martinom Fedorom sa dnes v Košiciach stretli s expertmi na rómsku problematiku a zástupcami samospráv. Spoločne navštívili nelegálnu rómsku osadu Mašličkovo a prediskutovali návrh na prevenciu vzniku podobných sídiel.

Nedomyslená akcia mesta má reakciu

"Priamo na mieste vidíme, že nedomyslená akcia mesta na jednej strane má svoju reakciu, ktorá ohrozuje životy nielen obyvateľov osady, ale všetkých Košičanov," uviedol Fedor v narážke na zbúranie zdevastovaných bytoviek na Luniku IX. Pripomenul hroziace riziká požiarov v osade i to, že prebiehanie obyvateľov Mašličkova cez blízku cestu I. triedy ohrozuje chodcov i vodičov.

Problémy v tejto súvislosti sa podľa zástupcu starostu košickej mestskej časti Staré Mesto Rastislava Trnku presúvajú do centra mesta. Poukázal na rastúce množstvo sťažností občanov na zhoršenú bezpečnostnú situáciu, stúpajúci počet ľudí prespávajúcich v parkoch a špinu v okolí smetných nádob.

Aktivista: Chýbajú systémové a komplexné riešenia

Podľa rómskeho aktivistu Ivana Hriczka stále chýbajú systémové a komplexné riešenia rómskej problematiky na Slovensku. Konštatoval, že napriek veľkým peniazom, ktoré išli v minulosti z eurofondov na túto oblasť, došlo k zvýšeniu počtu nelegálnych rómskych osád, v Košiciach je takýchto lokalít 13.

Poslanec Fedor uviedol, že krokom vpred je prevencia kriminality a zlepšenie monitoringu diania v Mašličkove i na Luniku IX. Do balíka riešení podľa neho patrí napríklad zvýšenie počtu policajtov – pochôdzkarov, ktorí svoj okrsok poznajú a prejdú špeciálnym školením. Potrebné je aj posilnenie prevencie kriminality rómskymi občianskymi hliadkami. "Riešenia, ktoré budeme aj ďalej predkladať, by mali byť komplexné a vyvážené vo vzťahu k ľudským právam, a najmä by na nich mali participovať aj samotní príslušníci rómskej komunity," povedal.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.