• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Ako zlepšiť pamäť? 5 cvikov pre väčší výkon mozgu

  • 19:44 17.02.2015
  • BRATISLAVA
Ako zlepšiť pamäť? 5 cvikov pre väčší výkon mozgu

Existujú cvičenia a aktivity, ktorými môžete pomôcť svojmu mozgu k zdraviu a aktivite. Posilnia i vašu mentálnu energiu.

1. Učte sa cudzí jazyk

Či sa už človek učí nové slová v jeho rodnom jazyku, keď je ešte dieťa alebo na učí cudzí jazyk, mozog sa pri tejto aktivite zväčšuje.

Ľudia, ktorí hovoria dvoma jazykmi majú tendenciu vyššej mozgovej činnosti než tí, ktorí ovládajú len svoj rodný. Bilingvisti majú tiež schopnosť rýchlejšie triediť dôležité informácie od nepodstatných. Učenie cudzieho jazyka nám tak pomáha zdokonaľovať naše komunikačné zručnosti i v myslení a našej rodnej reči.

Čítajte viac: Učenie jazykov nám prospieva. Toto sa deje s našim mozgom!

2. Cvičte jogu

Ak hľadáte činnosť, ktorá by dokázala udržať vašu myseľ stále aktívnu a koncentrovanú, cvičte jogu! Bolo dokázané, že toto cvičenie dokáže výrazne zvýšiť mozgové funkcie. Výskumníci rozdelili respondentov na dve skupiny.

Čítajte: Joga pre zdravie i krásu. 10 dôvodov prečo ju cvičiť

Prvá cvičila jogu a druhá behala na bežiacom páse. Obe po dobu dvadsiatich minút. Po každom tréningu sa podrobili testovaniu pamäte, porozumenia, uvažovania, riešenia problémov a rozhodovania sa. Dospeli k záveru, že kognitívne funkcie sa výrazne zlepšili tým účastníkom, ktorí cvičili jogu.

3. Počítajte

Tu je odpoveď na často kladenú otázku študujúcej mládeže: "Na čo nám tá matematika v živote bude?"

Aj keď ju práve nemáte v obľube, je to veľmi prospešné mentálne cvičenie, ktoré by sme mali všetci praktizovať. Rôzne matematické operácie dokážu stimulovať rôzne časti mozgu. Počítaním môžeme zlepšiť kognitívne funkcie a stimulovať pamäť, čo nám bude nápomocné najmä vo vyššom veku.
Logické myslenie, matematické odhady, riešenie matematických úloh, to všetko je pre vývin i udržanie správnej mozgovej činnosti mimoriadne dôležité.

4. Učte sa hrať na nástroj

Všimli ste si, že ľuďom, ktorí hrajú od detstva na hudobný nástroj to lepšie "páli"? Má to svoje dôvody. Ak ste sa nenaučili hrať na hudobný nástroj počas detstva, nikdy nie je neskoro a dokonca to prospeje vášmu mozgu. Táto aktivita poskytne vášmu mentálnemu zdraviu celý rad výhod a výskumy dokázali, že vám na to stačí iba rok praxe.

5. Rozvíjajte svoje zmysly

Pri rozmýšľaní, riešení úloh v práci či v škole, pri učení a pri akejkoľvek inej mozgovej aktivite sa snažte využívať čo najviac svojich zmyslov! Lepšie si tak niečo zapamätáte a uložíte do dlhodobej pamäte.

Čítajte: Božské kakao pre lepšiu pamäť

Štúdia Harvardu potvrdila, že ľudia, ktorí využívajú naraz viac svojich zmyslov si dokážu spomenúť na informácie oveľa lepšie. Podpora tohto druhu poznania môže byť skvelým spôsobom, ako prispieť k rozšíreniu vedomostí.

Cvičte svoj mozog pravidelne a zistíte, že budete produktívnejší, koncentrovanejší a všetko si ľahšie zapamätáte.

Zdroj: Info.sk, BD, pinoria.com, zahr. Foto: Freeimages
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?