• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Jarná únava? Poradíme vám, ako sa jej zbaviť

  • 8:00 18.04.2013
  • Bratislava
Jarná únava? Poradíme vám, ako sa jej zbaviť

Mnohí z nás to poznajú. Vonku je krásne, slnečné lúče hrejú, ale nám sa akosi nič nechce robiť. A väčšinou si to spájame s dvoma slovami - jarná únava.

Prezradíme vám zopár tipov ako pocity únavy zahnať.

Detoxikujte telo

Zima je ako stvorená na to, aby sa v našom tele nahromadilo množstvo škodlivých látok. Preto je práve teraz čas na detoxikáciu. Posilnime si pečeň, ktorá je pri detoxikácii organizmu veľmi dôležitá. Tu sa výborne hodí bylina Pestrec mariánsky. Je dostupný v lekárňach. Táto bylina je jednou z najlepšie overených prírodných liečiv pri chorobách pečene, ale aj pri ich celkovej regenerácii. Jej účinnou látkou je silymarin, ktorý pomáha k celkovej očiste tela.

Dôležité vitamíny C a B

Netreba zabúdať na vitamíny. Samozrejme, že najlepšou formou je príjem vitamínov vo forme ovocia či zeleniny. Spomenieme napríklad kapustu, brokolicu alebo šípky. Netreba však zabúdať ani na vitamíny skupiny B. Tie nájdeme napríklad v mlieku, lušteninách, zelenine atď.

Pohyb a tekutiny

Pohyb je pre naše telo veľmi dôležitý. Či už to bude dlhšia prechádzka alebo beh naše telo to "ocení". Pri pohybe sa totiž vylučuje hormón serotonín, ktorý odbúrava stres, zlú náladu alebo pocity úzkosti. Preto neváhajte, počasie v posledných dňoch je priam ako stvorené na prechádzku. Nezabúdajte však na dostatočný príjem tekutín. Počas dňa treba vypiť minimálne dva litre vody.

Vitamín D je potrebný

Tento vitamín sa tvorí v našej koži pri slnečnom žiarení. Najviac sa ho vytvorí počas jarných a letných mesiacov. Práve teraz je ten čas, kedy treba tento vitamín načerpať. Počas zimy ľudské telo čerpá vitamín D zo zásob, ktoré si počas jari a leta nazbieralo. Imunitný systém a správna činnosť svalov a kostí nám za to iste poďakujú. V prípade ak pociťujeme nedostatok vitamínu D, dá sa nájsť aj v rybách. Ako poslednú variantu jeho doplnenia pokladáme v doplnkoch stravy.

Koenzým Q10

Látku Koenzým Q10 si naše telo dokáže produkovať aj samotné. No postupom rokov je jeho produkcia čoraz nižšia. Táto látka je dôležitá napríklad pri regenerácii plete, zvyšovaní účinkov vitamínov C a E, pomáha pri alergiách, ale aj pri chronickej únave. V prírode sa vyskytuje vo všeobecnosti v morských produktoch, v hovädzom mäse, olivovom oleji. Nájdeme ho však aj v zelenine najmä v brokolici.

Citróny: Čo všetko v sebe ukrývajú?

Zdroj: Info.sk, Zdravi.doktorka.cz, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

DNES - 22:06Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.