• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Joga pre zdravie i krásu. 10 dôvodov prečo ju cvičiť

  • 19:24 09.02.2015
  • BRATISLAVA
Joga pre zdravie i krásu. 10 dôvodov prečo ju cvičiť

Joga znamená väčšiu flexibilitu, krásu a posilnené fyzické i psychické zdravie. Čo viac si môžete priať? Na výsledky pritom nemusíte dlho čakať. Vaše telo i myseľ sa začne meniť už v deň, kedy s ňou začnete.

V zdravom tele zdravý duch platí v joge dvojnásobne. Ak ste ju doteraz nevyskúšali, mali by ste to zmeniť. Už po prvej hodinke sa budete cítiť ako vymenení a neskôr spozorujete i celkové zlepšenie zdravotného stavu.

Vybrali sme pre vás malé i veľké pozitíva, ktoré vám prezradia, prečo by ste mali skúsiť jogu. Poďme na to:

1. Silnejší človek vďaka joge

Joga formuje celé telo, obzvlášť ramená, brucho, spevňuje i vnútorné svaly a stehná. Toto cvičenie však naviac posilňuje nielen naše telo, ale i ducha.

Joga je filozofický smer vychádzajúci z hinduizmu. Odkláňame sa pri nej od vlastného ega a dosahujeme rovnováhu, ktorú potom prenesieme z cvičenia do života či už vo vzťahoch, v zdraví i pri prekonávaní problémov.

Video: Akro joga. Neuveriteľná harmónia tiel

Joga pomáha vnímať samého seba a posilniť sebavedomie. Stavy úzkosti a depresie sa vám podarí dostať pod kontrolu už po dvanástich týždňoch pravidelného cvičenia.

2. Lepšie zvládanie stresu

Je jedným z najlepších spôsobov, ako sa zbaviť stresu a postupom času učí lepšie zvládať vypäté situácie. Dychové a relaxačné cvičenia zahrnuté v hodine jogy pomáhajú udržať myseľ v pokoji pri riešení problémov, čo môžete aplikovať vo vašom každodennom živote.

Čítajte: Dlhodobý stres sa môže podpísať pod vznik rôznych chorôb

To pomáha i vášmu srdcu. Všetci vieme, že pri strese sa zvyšujú hladiny kortizolu v krvi, čo môže mať za následok srdcový infarkt. Jogou môžete okrem zníženia rizika srdcových ochorení znížiť aj hladinu cholesterolu a regulovať cukor v krvi.

3. Čas pre seba

Ďalšou vlastnosťou, ktorú vo vás joga posilňuje je pokora a skromnosť. Podporí vás v živote v prítomnosti. Veľa ľudí sa vďaka nej zastaví, upokojí, pravidelným cvičením sa sústredí sám na seba a začne si uvedomovať maličkosti, ktoré robia život krásnym.

Človek občas potrebuje i čas sám pre seba. Ak sa aj zúčastníte skupinového cvičenia jogy, nikto vás nebude rušiť, inštruktor by mal pristupovať ku každému individuálne a so zavretými očami sa budete sústrediť výlučne na seba.

4. Pocity šťastia

Ak ste niekedy cvičili jogu, viete presne o čom je reč. Záplava endorfínov po cvičení a pocit prívalu energie je úžasný. Joga dokáže stimulovať mozog, konkrétne jeho produkciu serotonínu, ktorý ovplyvňuje našu náladu.

Čítajte: Ako zabrániť depresii? Tieto maličkosti liečia dušu

Ak máme hladiny tohto hormónu v tele nízke, viac pociťujeme bolesť a silnejšie je i prežívanie negatívnych emócií. Joga tak prináša pozitívne pocity.

5. Zdravé telo

Joga zlepšuje celkovú pružnosť a zmierňuje bolesti kĺbov. Bolo dokázané, že pomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Je jedným z najlepších spôsobov, ako si udržať zdravé, krásne vyrysované a spevnené telo. Cvikmi jogy dokážeme prostredníctvom správneho dýchania masírovať vnútorné orgány, ktoré tým posilníme a prekrvíme.

6. Správne držanie tela

Rovný chrbát vyzerá nielen príťažlivejšie než zvesené plecia, ale správnym držaním tela prispievate i k jeho zdraviu. Cvičenie jogy vás privedie k prirodzenému vystieraniu chrbtice a k lepšej rovnováhe. Po pravidelnom tréningu budete chodiť vystretí bez toho, aby ste si to uvedomovali.

7. Zdravá pleť

Joga zlepšuje krvný obeh v celom tele, vrátane tváre, na ktorej sa vždy všetko odzrkadlí. Tón vašej pleti bude preto zdravší a budete vyzerať sviežo, čo si určite všimne i vaše okolie.

Čítajte: Najväčšie mýty o akné. Verili ste im aj vy?

8. Lepšia pamäť

Vo štvrtom bode sme spomínali, že cviky jogy dokážu zvyšovať činnosť mozgu. Bolo preukázané, že už po dvadsiatich minútach zlepšuje i pamäť a pomáha udržiavať dlhšiu pozornosť.

9. Spaľovanie kalórií počas relaxu

Bez mobilov a technológii, na vlnách príjemnej, tichej hudby popri vnímaniu vlastného dychu a pohybov tela. Pri joge sa od všetkého odbremeníte bez hučiacich bežiacich pásov a energickej hudby v slúchadlách, ako je to napríklad v posilňovni. Domov prídete úplne odľahčení.

10. Pevnejšie kosti

Výskumy tiež dokázali pozitívny vplyv jogy na naše kosti. U starších ľudí pomáha zvyšovať ich hustotu.

Čítajte aj: Najlepšie cvičenia pre rok 2015. Vyberte si a buďte fit!

Zdroj: Info.sk, BD, celostnimedicina.cz, pinoria.com Foto: Pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.