• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Smer nepodporil opozičné uznesenie k nezamestnanosti

  • 7:42 17.04.2013
  • BRATISLAVA
Smer nepodporil opozičné uznesenie k nezamestnanosti

Poslanci za stranu Smer-SD v utorok nepodporili opozíciou navrhované uznesenie, podľa ktorého by vláda do národnej rady nemala predkladať žiadne zákony, ktoré znamenajú zvyšovanie finančných a nefinančných povinností, úloh a bremien pre zamestnávateľov a podnikateľské prostredie.

Za takéto uznesenie totiž zo 124 prítomných poslancov hlasovalo len 48 opozičných poslancov, poslanci za Smer boli proti.

Opozícia zároveň chcela v uznesení zaviazať vládu, aby do 30. mája predložila do parlamentu správu o konkrétnych opatreniach na zlepšenie podmienok pre tvorbu pracovných miest, zníženia daňového a odvodového zaťaženia zamestnávateľov a o konkrétnych opatreniach na odbúranie finančných a nefinančných záťaží a bariér existujúcich v slovenskej ekonomike.
Za nezamestnanosť môže Smer, tvrdí Štefanec

Nárast nezamestnanosti na Slovensku je výsledkom ideologických rozhodnutí vlády Smeru-SD. V úvodnom slove na mimoriadnej schôdzi podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Vláda podľa neho nerobí to, čo treba. Poukázal na zrušenie rovnej dane, či zvýšenie daní a poplatkov. "Pri konsolidácii je nutné šetriť na výdavkovej strane," povedal.

Smer podľa neho svojimi opatreniami vyháňa prácu zo Slovenska, keď sa počet nezamestnaných za rok zvýšil o 40-tisíc.

Ako pokračoval, je potrebné znížiť odvody pre zamestnancov s nízkymi príjmami. Podľa Štefanca sa tiež žiada spružniť pracovné právo podporou kratších úväzkov či nadčasov pri sezónnych zákazkách. Za nutné tiež označil zvýšenie efektívnosti pri vyplácaní sociálnych dávok. Opozičný poslanec tiež navrhuje zaviesť kombináciu príjmu z práce a sociálnych dávok tak, aby sa oplatilo pracovať.
Stav je 3-1

Vicepremiér Ľubomír Vážny za vládu povedal, že kľúčom k riešeniu nezamestnanosti sú vládou pripravované opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Považuje na neprípustné odkladať rokovanie o správe o nezamestnanosti na Slovensku.

Podľa uznesenia parlamentu z januára tohto roka mal minister práce Ján Richter túto správu predložiť do konca marca tohto roka, čo sa aj stalo. "Poslancom nič nebráni, aby sa zaoberali správou na májovej schôdzi," povedal Vážny.

Investičné stimuly podľa predsedu KDH Jána Figeľa nemôžu byť hlavným riešením na zníženie nezamestnanosti na Slovensku. "Stimuly môžu byť len doplnkom," uviedol počas rozpravy. P

oukázal na to, vláda Roberta Fica ako vláda stimulov poskytuje stále vyššie a vyššie investičné stimuly na vytvorenie jedného nového pracovného miesta.

"Smer berie všetkým, ale dáva len vybraným," zdôraznil Figeľ vzhľadom na to, že vláda zvýšila sadzbu dane z príjmov firiem z 19 % na 23 %. "Vláda zlikviduje tri pracovné miesta a memoranduje jedno nové pracovné miesto. Stav je 3-1 a prehrávajú ľudia," povedal šéf KDH. Najlepším stimulom je podľa Figeľa zdravé, spravodlivé hospodárske prostredie, ktoré neuprednostňuje vyvolených.


Opozícia vytĺka politický kapitál

Vláda podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera onedlho schváli súbor prorastových opatrení, ktoré prinesú na Slovensku desaťtisíce nových pracovných miest.

"To je naša odpoveď na nezamestnanosť," povedal minister počas svojho vystúpenia na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Pôjde podľa neho o verejné investície vo viacerých oblastiach, či o investičné stimuly.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí pritom odmietol tvrdenie opozičných poslancov, že rast nezamestnanosti na Slovensku ovplyvnili legislatívne opatrenia súčasnej vlády.

Podľa Richtera sa nezamestnanosť na Slovensku vždy vyvíjala podľa vývoja hrubého domáceho produktu. "Celá táto schôdza je výsledkom opozičnej snahy vytĺkať politický kapitál," uviedol.

Na nezamestnanosť podľa neho treba ísť aktívnou politikou zamestnanosti či prorastovými stimulmi. Vo vývoji nezamestnanosti v tomto roku však minister nečaká zázraky. "Nie je možné s nezamestnanosťou výrazne pohnúť," dodal Richter.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.