• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.4.2024Meniny má Rudolf
Bratislava

Povinnosťou vlády je uľahčiť homosexuálom život, tvrdí Fico

  • 15:22 05.02.2015
  • BRATISLAVA
Povinnosťou vlády je uľahčiť homosexuálom život, tvrdí Fico

Téma referenda je podľa premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica príliš vážna. Voličom odporúča zúčastniť sa plebiscitu a slobodne vyjadriť svoj názor.

Povinnosťou vlády je podľa premiéra Roberta Fica uľahčiť párom rovnakého pohlavia praktické stránky života. Ako povedal v NR SR na Hodine otázok, minuloročný dodatok ústavy nemôže brániť tomu, aby inštitúcie nemohli riešiť otázky súvisiace so spolužitím osôb rovnakého pohlavia, ako je prístup k zdravotnej dokumentácii či dedičské konanie.

Fico to povedal na otázku opozičného poslanca NR SR Richarda Vašečku (OĽaNO), ktorého zaujímalo, či Fico pôjde v sobotu na referendum a ako bude hlasovať. Rovnakú otázku položil Vašečka aj všetkým členom vlády.

Odporúčame:

Liberáli nepôjdu na referendum, KDH zahlasuje trikrát áno

Radičová na referendum nepôjde, otázky sú vyriešené v zákone

Pápež fandí referendu, opäť podporil slovenskú cirkev

Je to o demokracii

Téma referenda je podľa Fica príliš vážna. "Už som povedal, že referendum je najvyššia forma demokracie a ako premiér sa na referende zúčastním. Od ústavného činiteľa sa očakáva, že takéto aktivity nebude ignorovať," zdôraznil predseda vlády.

Ako bude hlasovať však neprezradil. "My odporúčame voličom zúčastniť sa na referende a slobodne sa vyjadriť na otázky. Nikto nemôže vylúčiť, že Slovensko raz bude referendum potrebovať, ale ľudia budú zvyknutí neprísť. Za plentou sa budem rozhodovať absolútne slobodne, to je o demokracii," dodal.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek Vašečkovi odpovedal jednou vetou s tým, že na referendum pôjde a bude hlasovať slobodne. Minister financií Peter Kažimír sa chce zúčastniť na referende, ak však kampaň nebude v posledné hodiny pred hlasovaním poznačená tmárstvom, homofóbiou, alebo sa neznížila k útokom na katolícku cirkev. Na referende sa zúčastní aj minister zdravotníctva Vladimír Čislák.

Lajčák bude v zahraničí

Minister kultúry Marek Maďarič Vašečku upozornil, že poslanci sa na Hodine otázok majú pýtať na pôsobnosť im zverených rezortov. Vynucovanie odpovede na ním položenú otázku považuje za neslušné. Maďarič sa na referende zúčastní, pretože rešpektujem občiansku iniciatívu, ktorá referendum vyvolala a otázky v ňom položené nepovažuje za bezvýznamné.

Minister spravodlivosti na referendum nepôjde, bude sa venovať rodine. Hlasovať nebude ani šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, pretože bude v zahraničí.

Referendum sa uskutoční na základe petície Aliancie za rodinu.

Tí, čo prídu k urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom?

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

VČERA - 21:10Domáce

Utorkové odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR kritizujú opozičné hnutia PS a KDH aj strana SaS.

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

VČERA - 21:04Domáce

Na mieste zasahuje 11 príslušníkov hasičského zboru s piatimi kusmi techniky.

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

VČERA - 20:24Domáce

3-ročný chlapec zostal zakliesnený vo dverách vlaku po tom, ako sa snažil vystúpiť. Vlak sa napriek tomu pohol a opustil stanicu.

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

VČERA - 20:01Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred mrazivým počasím, možno ho očakávať už túto noc.

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

VČERA - 19:59Domáce

Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.