• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Na cestách je kalamitná situácia, vlaky výrazne meškajú

  • 19:37 31.01.2015
Na cestách je kalamitná situácia, vlaky výrazne meškajú

Vážna dopravná nehoda sa stala na výjazde z diaľnice D1 pri obci Jánovce. Uzatvorený bol zjazd aj výjazd na diaľnicu.

Všetky ostatné sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem celého úseku diaľnice D1 Ivachnová - Budimír a rýchlostných ciest R2 obchvat Ožďany, R3 Trstená - Tvrdošín, Sedliacka Dubová - Široká, R4 Budimír - Košice a R4 Svidník, na ktorých sa nachádza čerstvý až kašovitý sneh v hrúbke do troch centimetrov.

Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné. Povrch vozovky ciest na západe územia je prevažne mokrý, inde zväčša pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným snehom v hrúbke 1 až 5 centimetrov, miestami až do hrúbky 15 centimetrov.

Na cestách v okresoch Žilina, Bytča, Rajec, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Turčianske Teplice , Spišská Nová Ves, Rožňava a Moldava nad Bodvou je vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie.

Odporúčame:

V okrese Poprad sa stala vážna nehoda autobusu, sú aj obete

Autobus s deťmi vrazil do kamióna, doprava pre sneh kolabuje

Strom neuniesol ťarchu snehu, zrútil sa na malého chlapčeka


Výrazné meškanie vlakov

Železničnú dopravu na väčšine úsekov, vrátane najproblematickejšieho Štrba - Východná - Kráľova Lehota v sobotu o 11:40 obnovili. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková, v úsekoch, kde ešte pretrváva hrozba padania stromov, je rýchlosť vlakov znížená na 30 kilometrov za hodinu. Prejazdné sú podľa nej už aj úseky Čadca - Krásno nad Kysucou, Bartošova Lehôtka - Banská Štiavnica, Banská Bystrica - Brezno, Kriváň - Lovinobaňa, Mlynky - Dobšinská ľadová jaskyňa a Tisovec - Hnúšťa.

Cestujúci však musia podľa Pavlíkovej počas celého dňa naďalej počítať s výrazným meškaním vlakov. Železnice predpokladajú, že podľa predpovede počasia bude nepriaznivá situácia pretrvávať aj popoludní a v priebehu večera i noci, keďže sa očakáva ďalšie sneženie. ŽSR preto naďalej vyzývajú cestujúcich, aby, ak nemusia, necestovali

Košický kraj

Situácia na cestách na Spiši a Gemeri sa pomaly zlepšuje. Technicko-prevádzková námestníčka Správy ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Fejesová podvečer informovala, že na údržbe ciest budú pracovať aj v noci.

V okrese Rožňava je cesta I/67 – Dobšinský kopec – Stratená prejazdná pre osobnú dopravu, pre nákladnú dopravu s obmedzením. Cesta II/533 -- Gemerská Poloma - Súľová až po križovatku s cestou II/546 je uzavretá z dôvodu veľkého množstva popadaných stromov až do odvolania. Cesta Gočaltovo – Hrádok je ťažko prejazdná, dôvodom sú popadané stromy. Aj cesta Henckovce – Roštár je prejazdná s obmedzením, rovnako ako cesta v Rejdovej. Na ceste Gombasek - Silica hrozí nebezpečenstvo padania stromov.

Cesta Mlynky - Biele Vody je neprejazdná, na elektrické drôty tu popadali stromy. Cesta cez Grajnár je prejazdná s obmedzením, odstraňujú tu popadané stromy. Bez obmedzenia je prejazdná cesta II/533 Novoveská Huta - križovatka s II/546.

V teréne sú aj frézy

"Aktuálne máme v teréne 53 sypačov, päť traktorov s radlicami, dve snehové frézy a 15 nakladačov. V službe je 86 zamestnancov - vodičov a dispečerov. Posýpacie vozidlá vykonávajú preventívne posypy vzhľadom na vysokú pravdepodobnosť vytvárania sa poľadovice najmä na úsekoch, na ktorých cez deň stála voda a kde bola bohatá nádielka snehu," povedala Fejesová. Doložila, že na viacerých cestách je potrebné počítať aj so striedaním sa suchých a mokrých úsekov, preto Správa ciest KSK vodičom odporúča, aby sledovali stav vozovky.

"Traktory s radlicami ešte odstraňujú sneh na úsekoch, ktoré boli len nedávno sprejazdnené a vyčistené od popadaných stromov. Snehové frézy sú nasadené medzi Dedinkami a Dobšinskou Mašou a na ceste II/533 pred Mlynkami v smere od Spišskej Novej Vsi," informovala Fejesová.

V okrese Trebišov cestárom pomáhali s odvedením vody z vozovky aj hasiči a počas celého trvania mimoriadnych podmienok úzko spolupracujú aj s políciou.

Problémy v MHD

Husté sneženie od skorého rána spôsobilo problémy v košickej mestskej hromadnej doprave. "Ťažkosti mali najmä autobusy v kopcovitom teréne. Meškanie autobusových liniek sa pohybuje okolo 15 minút," informovala hovorkyňa košického dopravného podniku Michaela Karaffová.

Doložila, že museli riešiť aj jednu nehodu, keď sa na sídlisku Ťahanovce zrazil autobus s posýpacím vozidlom. Cestujúcich z havarovaného autobusu odviezol náhradný spoj. Električky v Košiciach premávajú bez vážnejších problémov.

Prešovský kraj

Situácia na cestách v Prešovskom kraji je pre množstvo snehu a polámané stromy naďalej komplikovaná. Situáciu komplikuje aj topiaci sa sneh. Od piatka od 18:00 cestári vyhlásili 1. situačný stupeň pre oblasť Poprad, ktorý stále platí.

Pre popadané stromy je horský priechod Vernár - cesta I/67 Poprad – Rožňava – Brezno neprejazdný. Rovnaká situácia je aj na ceste I/18 cez horský priechod Branisko, kde sú stromy rovnako prekážkou na vozovke. Uzavreté cesty sú pre polámané stromy aj pri obciach Čirč – Ruská Voľa (okres Stará Ľubovňa), Visova (okres Poprad), Vlkovce (okres Kežmarok). Medzi obcami Drienov – Petrovany (okres Prešov) je uzatvorená cesta v jednom smere.

Topiaci sa sneh a rozvodnený potok Sekčov zneprejazdnili cestu medzi obcou Fintice a Prešovom.

Ako informoval agentúru SITA Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, cestári majú v teréne na celom území kraja 85 sypačov s pluhmi. Spoločne s hasičmi odstraňujú stromy z vozoviek. Počasie sa okolo obeda zlepšilo, takmer na celom území prestalo snežiť.

Operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Anna Hudáková informovala, že hasiči majú množstvo zásahov. Okrem dopravných nehôd a odstraňovania stromov zasahovali aj v obci Topoľovka v okrese Humenné, kde vietor a sneh poškodili plechovú strechu na budove materskej školy.

Bratislavský kraj

Bratislavská Devínska cesta je naďalej uzavretá. Ako agentúru SITA informovala Zuzana Vachová z odboru marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava, autobusová linka číslo 28 preto premáva odklonom cez Karloveskú - Saratovskú - Agátovú - Eisnerovu - Istrijskú obojsmerne.

Na odklonovej trase zastavuje na zastávkach Molecova, Pri kríži, Štefana Králika, Milana Marečka a Hradištná. Do Devína premáva kyvadlová autobusová doprava, a to od zastávky Dolné koruny cez Kremeľskú na Eisnerovu. Prestup medzi autobusmi linky číslo 28 a kyvadlovou dopravou je na zastávke Štefana Králika na Eisnerovej ulici.

V sobotu už podľa Vachovej premávajú všetky spoje mestskej hromadnej dopravy bez meškania. Linka číslo 44 tiež premáva po svojej pôvodnej trase. Jediné obmedzenie je na linke číslo 147, ktorá nepremáva z dôvodu nezjazdnosti komunikácie. Počas nočnej zmeny nenastali podľa Vachovej žiadne mimoriadne udalosti v premávke MHD, okrem meškania niektorých nočných liniek od troch do päť minút a skrátenej trasy linky N47 po obratisko na Búdkovej z dôvodu nezjazdnosti komunikácie.

Žilinský kraj

Všetky frekventované cesty a horské priechody v Žilinskom kraji sú aktuálne zjazdné. Horský priechod Čertovica je pre všetky vozidlá zjazdný len so snehovými reťazami a priechody Šturec, Donovaly a Fačkov sú uzatvorené pre nákladné vozidlá nad 10 metrov.

Na ostatných priechodoch hlásia cestári dva až päť centimetrov kašovitého alebo utlačeného snehu a upozorňujú, že sú potrebné zimné pneumatiky. So snehom treba počítať aj na hlavných ťahoch - na diaľnici D1 medzi Liptovským Mikulášom a Liptovským Hrádkom, rýchlostných cestách R3 medzi Tvrdošínom a Trstenou a R3 pri Hornej Štubni, na ceste I/18 medzi Žilinou a Martinom, I/18 medzi Kraľovanmi, Ružomberkom a Liptovským Michalom, I/59 medzi Ružomberkom a Korytnicou a na ceste I/65 medzi Martinom a Hornou Štubňou. Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest zasnežené sú aj cesty I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou, I/59 medzi Ružomberkom a Valaskou Dubovou a I/18 medzi Bytčou a Kolárovicami.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Trenčiansky kraj

Mimoriadnu situáciu v okrese Trenčín vyhlásil v piatok popoludní prednosta okresného úradu Štefan Bohúň. Zvolal aj mimoriadny krízový štáb za účasti zástupcov záchranných zložiek, ozbrojených síl, Národnej diaľničnej spoločnosti a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku. Dôvodom bolo husté sneženie, ktoré spôsobilo neprejazdnosť viacerých ciest v kraji vrátane diaľnice D1 pri Zamarovciach. Agentúru SITA o tom informovala Jana Paulínyová z Úradu trenčianskeho samosprávneho kraja.

"Hasiči, policajti, Správa ciest TSK, Národná diaľničná spoločnosť, Ozbrojené sily SR sa v prvom rade venovali odstráneniu a sprejazdneniu diaľnice D1, cesty prvej triedy I/50 a následne ďalším. Hasiči museli zasahovať v celom kraji, a to hlavne pri odstraňovaní stromov, ktoré spadli na cesty v dôsledku ťažkého snehu," povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Polícia nasadila na odstraňovanie následkov kalamity 77 vozidiel a 150 ľudí, hasiči 15 vozidiel a 50 ľudí, cestári Trenčianskeho samosprávneho kraja vyslali 65 sypačov, 11 nakladačov a 25 zazmluvnených traktorov s radlicou. V teréne mali viac ako 110 ľudí. Národná diaľničná spoločnosť nasadila na kritický úsek diaľnice D1 12 sypačov, Ozbrojené sily SR vozidlo AV 15.

Banskobystrický kraj

Cesty aj horské priechody na cestách prvých tried Banskobystrického kraja sú zjazdné, vozovky v nižších polohách mokré, vo vyšších pokryté vrstvou kašovitého, miestami utlačeného snehu do hrúbky tri centimetre. Ako ďalej informoval dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marián Plechatý, horský priechod Donovaly je naďalej pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzavretý, cez priechod Čertovica môžu nákladné vozidlá prechádzať len s nasadenými snehovými reťazami. Priechody Šturec, Kremnické Bane aj Pusté Pole sú zjazdné bez obmedzení.

Ako informovalo operačné stredisko krajského riaditeľstva polície v Banskej Bystrici, až do odvolania je pre všetku dopravu uzavretý horských priechod Dielik na ceste druhej triedy medzi Tisovcom a Muráňom.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.