• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Do poslaneckého klubu KDH sa vracia Jozef Mikuš

  • 12:31 30.01.2015
Do poslaneckého klubu KDH sa vracia Jozef Mikuš

Poslanec NR SR Jozef Mikuš vstúpil do poslaneckého klubu KDH. V piatok to oznámil na tlačovej besede spolu s predstaviteľmi KDH.

"Vítam túto skutočnosť, pretože Slovensko potrebuje programovú a hodnotovú spoluprácu. Jozef Mikuš je kresťanský demokrat. Rozšírenie poslaneckého klubu KDH znamená potvrdenie jeho pozície a posilnenie v Národnej rade SR," uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

Mikuš sa dostal do parlamentu na kandidačnej listine SDKÚ-DS. Z nej vystúpil 12. decembra. Minulý rok sa aj vzdal postu podpredsedu SDKÚ-DS. Mikuš bol pôvodne členom KDH, spolu s Mikulášom Dzurindom však z hnutia odišiel, aby založili SDKÚ.

Odporúčame:

KDH chce zmenu politickej mapy, demokracia potrebuje hodnoty

KDH nepodporí návrh Kisku, zdrží sa hlasovania


Poslanecký klub KDH bude mať s Mikušom 16 členov. Toľko mal aj na začiatku volebného obdobia. Potom však z hnutia odišiel Daniel Lipšic, Jana Žitňanská a Radoslav Procházka. Žitňanská sa stala europoslankyňou a Procházka sa vzdal mandátu. Na ich miesta nastúpili Jozef Bobík a Marián Radošovský. KDH má po Smere-SD v parlamente druhý najsilnejší poslanecký klub.

Poslanecký klub Smeru-SD má 83 členov, klub KDH 16, OĽaNO 13, Most-Híd tiež trinásť. Od začiatku volebného obdobia zanikli poslanecké kluby SDKÚ-DS a SaS. Strana SaS síce opäť chcela založiť vlastný klub, pretože sa k nemu hlási osem poslancov, Smer-SD vznik takéhoto klubu odmietol podporiť.

Poslanci národnej rady sa môžu združovať v poslaneckých kluboch, a to podľa príslušnosti k politickým stranám, hnutiam alebo volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do parlamentu.

Ak sa počas volebného obdobia rozdelia volebné koalície alebo zlúčia politické strany či hnutia, rozdelia sa alebo zlúčia aj ich poslanecké kluby, ak spĺňajú podmienky zákona.

Poslanec môže byť členom len jedného poslaneckého klubu. Na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov. Poslanecké kluby delegujú podľa zákonom stanoveného kľúča svojich členov do poslaneckého grémia. Kancelária Národnej rady SR vyčleňuje prostriedky na úhradu výdavkov poslaneckých klubov. Ich výšku určuje predseda parlamentu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.