• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Podľa kritikov sa referendom nič nezmení

  • 11:57 30.01.2015
  • BRATISLAVA
Podľa kritikov sa referendom nič nezmení

"Aj keby bolo referendum platné, nezmení súčasný stav," uviedla Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť.

Referendum je dôležitým nástrojom účasti občanov na správe vecí verejných, zhodujú sa jeho iniciátori i zástupcovia LGBTI organizácií. Rozpor však vidia v podstate všeľudového hlasovania. Kým Aliancia za rodinu (AZR) hovorí o kľúčovom momente na vyjadrenie verejného názoru, Iniciatíva Inakosť je presvedčená o jeho zbytočnosti, pretože nič nezmení.

"Aj keby bolo referendum platné, nezmení súčasný stav. Manželstvo bude aj po referende v ústave zadefinované ako zväzok muža a ženy, deti, ktoré dnes z rôznych dôvodov nemajú matku alebo otca, ich nebudú mať ani po referende. Rodičia budú mať v prípade, ak nesúhlasia so spôsobom alebo niektorou z metód vyučovania, právo svoj názor odkonzultovať s vedením školy," povedala Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť.

Problematika adopcií pármi rovnakého pohlavia nie je podľa nej na Slovensku momentálne aktuálna a otázka venujúca sa sexuálnej výchove na školách spochybňuje učiteľské kompetencie. "Ako keby učitelia nevedeli, ako majú v škole vyučovať citlivé veci a prezentovať ich deťom primerane podľa veku. Rodičia môžu už teraz komunikovať s vedením školy, ak sa im niečo nepáči," uviedla pre TASR.

Hovorca AZR Peter Kremský hovorí, že referendum nie je o zmenách, ale o potvrdení súčasne platných zákonov. "Ak ľudia budú hlasovať kladne, budú za to, aby zákony tejto krajiny chrániace rodinu platili naďalej. Ak neprídu a nevyjadria sa, ponechajú priestor na zmeny v politike," vyjadril sa pre TASR.

Tlaky na zmenu podľa Kremského sú, ako príklad uviedol v posledných rokoch opakovaný návrh na zavedenie registrovaných partnerstiev, ktorý označil za medzistupeň manželstiev homosexuálov.

"Politici by mali výsledky referenda rešpektovať," mieni. Otázka o sexuálnej výchove na školách podľa Kremského ukazuje na právo posledného slova rodičov pri citlivých témach. "Áno, rodičia môžu konzultovať svoj nesúhlas so školou, ale väčšinou sa ho vzdávajú podpisom generálneho súhlasu s aktivitami školy do začiatku školského roka. Ide nám aj o to, aby škola o takýchto aktivitách informovala dopredu," uzavrel.

Referendum sa uskutoční 7. februára a na hlasovacích lístkoch budú tri otázky z pôvodných štyroch, jednu zamietol Ústavný súd SR. Slováci sa budú vyjadrovať k trom otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.