• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Autobus vrazil do kamióna, doprava sa po snežení upokojuje

  • 20:53 30.01.2015
Autobus vrazil do kamióna, doprava sa po snežení upokojuje

Perinbaba zasypávala Slovensko a komplikovala vodičom život. Na niekotrých miestach nasnežilo v piatok do 40 centimetrov snehu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na piatok viaceré výstrahy. Pre stredné Slovensko platí až druhostupňová výstraha pred vetrom a snežením.

Všetky výstrahy nájdete v TOMTO ČLÁNKU.

Nákladiakom udelili na nedeľu výnimku

Polícia povolila nákladiakom jazdu v nedeľu 1. februára na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a cestách pre medzinárodnú premávku. Policajné prezídium udelilo výnimku na základe nepriaznivých poveternostných podmienok na slovenských cestách. Informoval o tom Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie policajného prezídia.

Výnimka však neznamená, že policajt nemôže zakázať vodičovi jazdu na nevyhnutne potrebný čas alebo mu prikázať smer jazdy, ak si to vyžaduje bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky.

Nitriansky kraj

Autobus plný detí vrazil do kamióna

Autobus s dvoma desiatkami detí sa v piatok ráno v katastri obce Čergov v Komárňanskom okrese zrazil s kamiónom.

Deti sa pri nehode nezranili a z miesta ich odviezol náhradný autobus, informovala agentúru SITA Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Kamión prerazil zvodidlá a zostal skrížený na vozovke. Na mieste sú hasiči, na havarovaných vozidlách vykonali protipožiarne opatrenia. Cesta je neprejazdná v oboch smeroch.

Horský priechod Havran je uzavretý

Pre popadané stromy uzatvorili horský priechod Havran až do odvolania, takisto je uzatvorený horský priechod z obce Svrbice v okrese Topoľčany na obec Sokolovce v okrese Piešťany. Nitrianske operačné stredisko preto vyzýva vodičov nákladných automobilov k zaparkovaniu kamiónov v okolí Nitry a Topoľčian.

Bratislavský kraj

Bratislavská MHD mala veľké problémy

Situácia v Bratislave sa po piatkovom hustom snežení už upokojuje. Bratislavská radnica odvoláva druhý stupeň zimnej pohotovosti, pluhovať sa bude už len podľa potreby. Vozidlá zimnej údržby ešte pracujú v Dúbravke, na Kolibe a v Rači. Mesto počas večera nariadilo celomestský posyp, aby cesty do rána nezamrzli. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Upokojila sa už aj dopravná situácia na cestách, mestská hromadná doprava premáva takmer vo všetkých oblastiach Bratislavy. Ako informuje Dopravný podnik Bratislava na svojej internetovej stránke, v plnom rozsahu už premávajú autobusy, no cestujúci musia stále počítať so zdržaniami. Po výluke totiž istý časť potrvá, kým sa spoje zosúladia s cestovnými poriadkami.

Ostávajú v pohotovosti

Stále však nejazdí linka 44 na Kolibu ani autobus č. 147 cez Slavín na Búdkovú. Opäť jazdia aj električky. Počas dňa mali problémy najmä pre časté nehody, no už premávajú bez problémov a obmedzení. S obmedzeniami treba ešte počítať na trolejbusových linkách. Trolejbusy č. 203 a 207 premávajú bez obmedzení od 19:10 po svojich pôvodných trasách.

Ako informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Zuzana Vachová, od 19. hodiny však nepremávajú električky cez Námestie SNP. Dôvodom je znečistenie prestavníka a sneh vo výhybke. Linky č. 2, 3 a 9 premávajú preto odklonom od nábrežia cez tunel a linka č. 9 pokračuje do Karlovej Vsi.

Pracovníci DPB ostávajú v pohotovosti aj počas noci, pracovať budú na tom, aby bola zabezpečená ranná výprava vozidiel v plnom rozsahu, informuje DPB na internetovej stránke.

Na chlapčeka spadol strom

Pod ťarchou nového napadaného snehu spadol v bratislavskej Karlovej Vsi v blízkosti miestneho úradu strom na 7-ročného chlapca. VIAC V TOMTO ČLÁNKU.

Letisko uzavrelo dráhy, železnice mali menšie ťažkosti

Bratislavské letisko pre sneženie uzavrelo pristávacie a vzletové dráhy. Doobedňajšie prílety z Londýna a Milána museli podľa hovorkyne letiska Veroniky Ševčíkovej odkloniť na iné letiská a odlet do Londýna o 10:05 zrušili. Ďalšie plánované odlety budú pravdepodobne meškať, prípadne ich zrušia.

Železničná spoločnosť Slovensko podľa hovorkyne Jany Morháčovej zatiaľ nezaznamenala v súvislosti s počasím žiadne vážne problémy. Vlaky podľa Morháčovej môžu meškať päť až desať minút, ale to je v podobných situáciách bežná situácia.

Železničnú dopravu na úseku Bratislava Lamač - Devínska Nová Ves sprevádzkovali o 18:25. Ako informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková, vlaky premávajú po druhej traťovej koľaji a v mieste, kde je riziko padania stromov, jazdia obmedzenou rýchlosťou 30 km/h. Prvá traťová koľaj bude do noci neprejazdná pre prepálené lano trakčného vedenia.

Skrížené kamióny komplikujú dopravu

Pezinská Baba je neprejazdná pre skrížený kamión, ktorý ignoroval zákazovú značku pre kamióny nad 7,5 tony. Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Iveta Tyšlerová, skrížené vozidlá sú aj na ceste z Modry do Harmónie a v Píle Papierničke.

V Novom Meste odhŕňa sneh 40 ľudí, OLO zastavilo odvoz

Bratislavské Nové Mesto nasadilo pre silné sneženie do terénu všetkých šesť automobilov a 40 pracovníkov. Hovorca Nového Mesta Marek Tettinger informoval, že problém je udržať cesty tretej a štvrtej triedy prejazdné najmä v úzkych uliciach, kde parkujú automobily. Pracovníci najprv čistili vyššie položené časti, ako je Koliba a Kramáre, a momentálne sa premiestňujú do nižšie položených častí.

Hovorca tiež uviedol, že v niektorých lokalitách prestala mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) odvážať odpad. Spoločnosť o 11:30 ukončila odvoz odpadu v takmer celej Bratislave pre nezjazdnosť ciest. Na miestach, kde cesty sprejazdnia, zabezpečí spoločnosť náhradné odvozy alebo pri najbližšom termíne odvozu zoberie aj odpad umiestnený vo vreciach položených pri zbernej nádobe.

Trnavský kraj

V Tranve sú v pohybe všetci pracovníci aj technika

Cestári v Trnavskom kraji majú v teréne všetku techniku a všetkých ľudí. Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Rastislava Noskoviča sú na cestách III. triedy aj zazmluvnené traktory od živnostníkov.

Husté sneženie však podľa Noskoviča spôsobuje, že do desiatich minút po prejdení techniky je cesta opäť zasnežená. Rovnaké problémy ako počasie robia cestárom kamionisti, ktorí jazdia vo väčšine prípadov na letných pneumatikách.

Cestári v Trnavskom kraji sa v zime starajú o 1876 kilometrov ciest, z toho o 263 kilometrov ciest I. triedy na objednávku Slovenskej správy ciest. V bežných podmienkach zabezpečujú odstraňovanie snehu na cestách I. a II. triedy z celej šírky cesty tak, aby hrúbka zostávajúcej snehovej vrstvy neprevyšovala tri centimetre, na cestách III. triedy by sa mali postarať aspoň o rovnú utlačenú vrstvu. V mimoriadnych podmienkach kalamity sú podmienky údržby miernejšie.

V okolí Hlohovca sú cesty len ťažko zjazdné

Horský priechod Havran na ceste medzi Piešťanmi a Topoľčanmi je pre osobnú aj nákladnú dopravu uzatvorený pre padajúce stromy. Z rovnakého dôvodu je pre nákladné vozidlá neprejazdná cesta medzi Prašníkom a Košariskami v okrese Piešťany.

Len ťažko prejazdné sú cesty v okolí Hlohovca. Cestári žiadajú vodičov, aby sa týmto úsekom podľa možnosti vyhli.

Vodiči musia rátať s ťažkosťami aj na ceste z Trstína do Chtelnice, ktorá je pre osobné autá prejazdná v jednom jazdnom pruhu, rovnako aj cesta Trstín – Dolné Orešany. Pri Hlohovci sú ťažko prejazdné cesty z okresného mesta do horných Otrokoviec, Merašíc, Dvorníkov a Kľačian.

Na ostatných cestách v Trnavskom kraji sú cesty zjazdné so zimnými pneumatikami. Na vozovkách sa nachádza vrstva kašovitého, v niektorých miestach nového utlačeného snehu.

Trenčiansky kraj

Nepriaznivé počasie komplikuje situáciu na cestách. Pre hustý dážď so snehom je na diaľnici D1 od Hornej Stredy v okrese Nové Mesto nad Váhom až po Ilavu znížená rýchlosť na 100 km/h.

Podľa informácií operačného strediska KR PZ v Trenčíne sa na ceste 1/50 v Bánovciach nad Bebravou pri čerpacej stanici Agip stala dopravná nehoda a cesta je neprejazdná. Obchádzku cez mestskú časť Dubnička a cez stred mesta zabezpečujú policajné hliadky.

Trenčianska polícia vyzýva vodičov, aby v celom kraji obmedzili jazdu na minimum. Informácie poskytlo Operačné stredisko KR PZ v Trenčíne.

Pre husté sneženie uzatvárajú cesty

Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja má v teréne už 42 vozidiel, ktoré zabezpečujú zjazdnosť ciest.

Pre husté sneženie sú uzavreté viaceré cesty. Neprejazdná je cesta druhej triedy II/581 z Nového Mesta nad Váhom na Starú Turú na kopci Palčekové. Takisto je neprejazdná cesta I/50 medzi mestom Trenčín a obcou Trenčianske Mitice na kopci Radar.

Diaľnica D1 pri Zamarovciach v okrese Trenčín na 131. km je v smere zo Žiliny na Bratislavu úplne neprejazdná. V smere z Bratislavy na Žilinu je diaľnica prejazdná so zníženou rýchlosťou.

Cesty v okolí miest Myjava, Brezová pod Bradlom, Stará Turá, Turá Lúka sú pre husté sneženie úplne neprejazdné pre nákladnú dopravu.

Prievidza uzatvára horské priechody v okrese

Pre nákladnú dopravu sú neprejazdné všetky horské priechody v okrese Prievidza, pre osobnú dopravu sú prejazdné s obmedzením. Operačné stredisko taktiež upozorňuje na niekoľko dopravných nehôd, napríklad na ceste z Prievidze do Lazian, v Zemianskych Kostolanoch či na ceste z Prievidze do Handlovej.

Kraj požiadal pre kalamitu o pomoc aj vojakov

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška požiadal pre snehovú kalamitu o pomoc vojakov. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Martina Balleková, náčelník Generálneho štábu Milan Maxim vyslal koordinátora na zasadnutie krízového štábu do Trenčína.

"V prípade, že si to situácia bude vyžadovať, sme pripravení pomôcť obyvateľom aj v iných krajoch. Ozbrojené sily sú pripravené vyčleniť potrebnú techniku aj vojakov," potvrdil minister obrany Martin Glváč. Podľa Maxima Trenčín zatiaľ požiadal o vyčlenenie techniky, napríklad ťahačov či nákladných áut.

Banskobystrický kraj

Zvýšený počet nehôd

V súvislosti s hustým snežením zatiaľ hasiči v Banskobystrickom kraji nezaznamenali žiadnu mimoriadnu situáciu. Ako pre agentúru SITA uviedol ich krajský hovorca Erik Piater, stalo sa síce viac dopravných nehôd než priemerne, ale všetky sa zaobišli bez zranení. Do 13:30 mali 19 výjazdov.

V krajskom meste zatiaľ počasie výraznejšie komplikácie nespôsobuje. Hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová pre agentúru SITA uviedla, že spoločnosti zabezpečujúce údržbu ciest a chodníkov majú v teréne všetky mechanizmy a dočisťovanie priechodov či zastávok mestskej dopravy zabezpečujú aj aktivační pracovníci.

Mestská verejná osobná doprava premáva podľa cestovných poriadkov, ani jeden spoj zatiaľ nemusel byť zrušený, cestujúci však musia počítať s meškaniam do 10 minút.

Priechody sú uzavreté pre vozidlá dlhšie než 10 metrov

Podľa banskobystrickej policajnej hovorkyne Márii Faltániovej sú horské prechody Šturec a Donovaly uzavreté pre nákladné motorové vozidlá nad 10 metrov, Čertovica je prejazdná pre osobné autá a nákladné autá len s použitím reťazí, Kremnická Bane sú neprejazdné. Priechod Pusté Pole je prejazdný bez obmedzení.

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla dispečerka zimnej údržby Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marta Trusková, na vozovkách ciest je vrstva kašovitého snehu, v nižších polohách do dvoch, v horských do troch centimetrov, na Čertovici až štvorcentimetrová. "Na Čertovici je okrem hustého sneženia aj silný nárazový vietor a tvoria sa tam snehové jazyky. Vyzývame vodičov, aby jazdili mimoriadne opatrne," dodala Trusková.

V Žiari nad Hronom vyhlásili kalamitu 1. stupňa.

Prešovský kraj

Predpoveď meteorológov sa naplnila, v okresoch Prešov a Poprad treba aktuálne rátať s hustým snežením.

V Poprade a okolí husto sneží od rána. Cestári majú situáciu zatiaľ pod kontrolou. "Cesty sú zatiaľ zjazdné, ale tvorí sa nám na nich nový kašovitý sneh," povedal pre agentúru SITA Marián Kikta zo správy a údržby ciest PSK. Ako dodal, cestári sú pripravení, v teréne sú už posypové vozidlá.

Aj v okrese Prešov je kašovitá vrstva snehu do jedného centimetra, miestami čerstvý sneh do dvoch centimetrov, vo vyšších polohách miestami utlačená posypaná vrstva snehu do troch centimetrov.

Na horských prechodoch je ujazdená vrstva snehu alebo kašovitý sneh. Takmer na celom území kraja fúka silný vietor.

Cestári prepluhovali vyše 4500 kilometrov ciest a posypali viac ako 6000 kilometrov vozoviek. Použili inertný, chemický a zmiešaný materiál. Ako informoval Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, cestári nasadili do terénu 100 mechanizmov, hlavne v okresoch Prešov, Poprad, Stará Ľubovňa, Svidník, Bardejov, Humenné a Vranov nad Topľou. Cestári zasahovali aj pri odstraňovaní spadnutých stromov.

Na priechode Vernár sú skrížené kamióny

Operačné stredisko Prešov upozorňuje vodičov, že na D1 Mengusovce - Janovce husto sneží a je znížená viditeľnosť. Cesta 1/67 horský priechod Vernár v smere Poprad - Rožňava - Brezno je uzavretý v oboch smeroch pre všetky vozidlá až do odvolania.

Prešovská polícia žiada vodičov kamiónov, aby zaparkovali svoje vozidlá na bezpečných miestach a umožnili tak prejazd posýpacím autám.

Žilinský kraj

Všetky cesty a horské priechody v Žilinskom kraji sú zjazdné, so snehom treba rátať na Orave i na hlavnom ťahu pod Strečnom. Na horských priechodoch Šturec, Huty, Príslop, Fačkov, Čertovica a Makov hlásia cestári jeden až tri centimetre kašovitého alebo utlačeného snehu a upozorňujú, že sú potrebné zimné pneumatiky.

Podľa dispečingu Slovenskej správy ciest zasnežené sú aj cesty I/59 medzi Valaskou Dubovou, Dolným Kubínom a Širokou, I/78 medzi Hruštínom, Námestovom a Oravskou Polhorou, I/64 na výjazde zo Žiliny do Rajca, II/487 medzi Makovom a Turzovkou, II/584 medzi Podbielom a Liptovským Mikulášom, II/520 medzi Vavrečkou a Tvrdošínom a tiež rýchlostná cesta R3 pri Hornej Štubni. Teplota vzduchu v Žilinskom kraji sa aktuálne pohybuje od -4 stupňov Celzia na Orave po +2 stupne Celzia v Žiline, cestári preto upozorňujú, že na mostoch a otvorených priestranstvách sa môže tvoriť poľadovica.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Kolóny pod Strečnom sa uvoľňujú

Kolóny na hlavnom ťahu popod Strečno sa pomaly uvoľňujú, cesty cez Terchovú aj horský priechod Makov sú už prejazdné, Čertovica je pre všetky vozidlá zjazdná len so snehovými reťazami. Pre kamióny je stále obojsmerne uzavretý hraničný priechod Svrčinovec - Mosty u Jablunkova a pre nákladné vozidlá nad 10 metrov aj horské priechody Šturec, Donovaly a Fačkov.

Ako agentúru SITA informoval dispečer žilinskej krajskej správy ciest Róbert Elzer, na ceste I/18 medzi Žilinou a Martinom sa za pomoci polície podarilo uvoľniť v kolóne uviaznuté pluhy a cesta je už priebežne upravovaná. V tomto úseku však stále sneží a treba tam rátať s piatimi centimetrami kašovitého snehu.

V Žilinskom kraji husto sneží približne od 13-tej hodiny, na všetkých cestách treba rátať s dvoma až piatimi centimetrami kašovitého alebo utlačeného snehu. Teplota vzduchu sa aktuálne pohybuje okolo 0 stupňov Celzia, cestári preto upozorňujú, že na mostoch a otvorených priestranstvách sa môže tvoriť poľadovica. Centrálny dispečing Slovenskej správy ciest hlási na ceste I/11 medzi Žilinou a Čadcou miestami dva centimetre zľadovateného snehu a upozorňuje, že sú tam potrebné zimné pneumatiky. Stella centrum informuje o zdržaní pre popadané stromy za Žilinou v smere do Terchovej a pre skrížené či odstavené kamióny za Krásnom nad Kysucou v smere do Čadce a pred Vrútkami v smere zo Žiliny.

Košický kraj

Výdatnejšie sneženie v Košickom kraji zamestnáva nielen cestárov, ale aj hasičov. Mokrý a ťažký sneh láme konáre i stromy, ktoré padajú na cesty. Plné ruky v piatok podvečer a večer mali hasiči z okresu Rožňava. Odstraňovali stromy popadané na cestu v úseku Gemerská Poloma – Podsúľová, okolo Vlachova, Hankovej, v smere na Hrádok a

Hasiči z okresu Spišská Nová Ves likvidovali stromy popadané na cestu cez Grajnár. Ako v piatok večer informoval dôstojník spišskonovoveských hasičov Ľubomír Karkula, hasiči z Gelnice pomáhali odstraňovať spadnuté stromy okolo Klenova, ktorý je už v Prešovskom kraji, no hasiči z Prešova sa tam nemohli dostať. "Naši chlapi išli teraz vyslobodiť jedného pána, ktorý uviazol na ceste v Slovenskom raji – lokalita Kopanec," povedal Karkula. Poslala ho tam vraj navigácia, no táto cesta v zime nie je udržiavaná.

Ako informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov, likvidovali niekoľko spadnutých stromov v okolí Medzeva i Štósu a jeden na Jahodnej pri Košiciach.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.