• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnuť z trhu 11 liekov

  • 20:58 28.01.2015
  • BRATISLAVA
Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnuť z trhu 11 liekov

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil dnes stiahnuť zo slovenského trhu 11 liekov.

(ilustračné foto) Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil dnes stiahnuť zo slovenského trhu 11 liekov. Stať by sa tak malo v najbližších dňoch. Reaguje tým na odporúčanie Európskej liekovej agentúry (EMA) pre podozrenia zo zmanipulovania a sfalšovania výsledkov ich klinických štúdií.

Nakoľko ide o generické lieky a na Slovensku sú dostupné iné alternatívy liečby, ŠÚKL rozhodol o pozastavení distribúcie týchto liekov. Držiteľov registrácií spomínaných liekov zároveň vyzval, aby v najbližších dňoch stiahli tieto lieky z trhu, informuje štátny ústav na svojom webe.

Zmienenými liekmi sa na Slovensku liečia pacienti s Alzheimerovou chorobou, ischemickou chorobou srdca, migrénou či alergici. Ide o lieky FOREXO 200 mg, Dezloratadin Alvogen 5 mg, GESLORA 5 mg, Donepezil Mylan 5 mg a 10 mg, Rizatriptan Mylan 10 mg, Apstar 35 mg, Trimetazidin Mylan 35 mg, LOTERA 5 mg, Dezloratadin Teva OROTAB 2,5 a 5 mg.

ŠÚKL upozorňuje, že ide o preventívne opatrenie. Doteraz mu lekári nehlásili žiadne nežiaduce účinky u pacientov počas užívania týchto liekov. Podľa stanoviska EMA môžu pacienti, ktorí užívajú dané lieky, v liečbe pokračovať. Pri začatí užívania nového balenia majú navštíviť lekára a dohodnúť sa na ďalšej liečbe.

"ŠÚKL konal ihneď, prijal účinné opatrenia na stiahnutie týchto liekov z distribúcie a to aj napriek tomu, že rozhodnutie Európskej komisie sa očakáva v priebehu dvoch mesiacov. Je taktiež veľmi dôležité povedať, že šetrenie na úrovni EMA nepreukázalo súvislosti medzi užitím lieku a zdravotným rizikom pre pacientov," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

Keďže v najbližších dňoch budú dané lieky stiahnuté z trhu, odporúča ministerstvo pacientom konzultovať ďalšiu liečbu so svojím ošetrujúcim lekárom.

Viaceré lieky, ktoré sa používajú na liečbu pacientov v krajinách Európskej únie, mohli mať sfalšované výsledky klinického testovania. Európska lieková agentúra (EMA) si preto posvieti celkovo na 1250 liekov. Či sa lieky stiahnu z trhu, by sa malo rozhodnúť v najbližších dňoch. Podľa EMA neexistuje dôkaz o tom, že by mohli lieky pacientom ublížiť. Jednotlivé štáty sa preto majú samy rozhodnúť, aký bude ďalší postup.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.