• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Slovenky sa rakoviny neboja!

  • 15:39 28.01.2015
  • BRATISLAVA
Slovenky sa rakoviny neboja!

V rámci Európskeho týždňa prevencie rakoviny krčka maternice, ktorému je už tradične venovaný koniec januára, vyzývajú gynekológovia ženy, aby venovali zvýšenú pozornosť pravidelným preventívnym prehliadkam a cytologickým vyšetreniam. Ide o najúčinnejšie zbrane v boji proti tomuto onkologickému ochoreniu.

Paradoxom je, že hoci máme na Slovensku k dispozícii najmodernejšiu cytologickú diagnostiku, patríme ku krajinám s najnižším percentom absolvovania preventívnych prehliadok spomedzi krajín OECD, s čím súvisí aj vysoká úmrtnosť slovenských žien na rakovinu krčka maternice. Kým v našej krajine len približne 25 % žien absolvuje preventívnu prehliadku u gynekológa, v USA je to až 85 %. Menej disciplinované sú v prístupe k prevencii podľa dát OECD už len ženy v Turecku a Mexiku.

Od jesene 2014 si už aj Slovenky môžu vybrať medzi klasickou a najmodernejšou cytológiou, ktorá predstavuje svetovú špičku v oblasti diagnostiky. Ide o "Liquid-Based" (LBC) cytologické vyšetrenie pomocou špeciálneho počítačom riadeného mikroskopu. Zautomatizovaný cytologický test minimalizuje nedokonalosti klasickej cytológie, je rýchlejší a efektívnejší. "Do analýzy odobratej vzorky vstupuje najprv automat, ktorý s absolútnou presnosťou prezrie všetky bunky a vyznačí podozrivé oblasti, čím sa eliminuje zlyhanie ľudského faktora únavou alebo nepozornosťou. Tieto polia následne dôkladne prezrie cytodiagnostik v laboratóriu," vysvetľuje rozdiely medzi metódami diagnostiky rakoviny krčka maternice cytológ MUDr. Peter Vereš z laboratórií Medicyt. Podľa zahraničnej štúdie (publikovanej v International Journal of Cancer v novembri 2012), má najmodernejšia cytológia až štyrikrát vyšší záchyt rakovinových buniek ako klasická cytológia. Zautomatizovaný LBC test poskytujú gynekológovia už vo viac ako 350 ambulanciách na Slovensku (ich zoznam nájdete na www.cytologia.sk).

Aj tá najkvalitnejšia diagnostika však zostáva bezmocná, ak ju do svojich služieb nepovolá ochota a záujem zo strany žien. "Prvým krokom k úspechu je, aby žena k lekárovi prišla. Jediný spôsob, ako možno ochorenie odhaliť v čase, keď je bez problémov liečiteľné, je pravidelná účasť na preventívnych gynekologických prehliadkach a cytologických vyšetreniach," pripomína prof. MUDr. Miroslav Borovský, CSc., hlavný odborník MZ SR pre gynekológiu a pôrodníctvo.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.