• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Distributéri elektriny vraj porušujú zákon!

  • 14:05 22.12.2014
  • BRATISLAVA
Distributéri elektriny vraj porušujú zákon!

Slovenské distribučné spoločnosti údajne porušujú zákon v súvislosti s podporou elektriny z obnoviteľných zdrojov (OZE).

Protestné stanoviská v Bratislave, v Žiline i v Košiciach

Uviedla to dnes v Bratislave riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Veronika Galeková pred odovzdaním protestného stanoviska asociácie v ZSE v Bratislave. Zástupcovia SAPI dnes podľa nej rovnako postupovali aj v sídlach distribučných spoločností SSE v Žiline a VSE v Košiciach.

Výrobcom hrozí strata podpory za údajné nesplnenie podmienok

"Distribučné spoločnosti absolútne porušujú zákon, alebo nevedia čítať, alebo na Slovensku jednoducho prestala platiť taká zrejmá vec, že deň je deň a noc je noc," vyhlásila.

Veľkej časti výrobcov energie z OZE podľa nej hrozí, že prídu o podporu vo forme štátom garantovanej ceny za elektrinu. Distribučné spoločnosti ich chcú vraj takto trestať za údajné nesplnenie si povinnosti oznámiť plán výroby elektriny na nasledujúci rok do 15. augusta tohto roku.

Takúto administratívu nikto nevyžadoval! Výrobcovia boli v nevedomosti

Z administratívnej formality, ktorú v minulosti nikto nevyžadoval, sa stal podľa SAPI nástroj, ktorým výrobcom energie možno siahnuť priamo na existenciu, keďže nebudú schopní platiť svoje bankové záväzky za výstavbu zdrojov.

"To napríklad pre bioplynové stanice malých poľnohospodárskych družstiev so sľúbenou podporou na 15 rokov bude mať za následok nezamestnanosť," doplnila Galeková. O účelovosti sankcií podľa nej svedčí fakt, že si distribučné spoločnosti svojvoľne určovali, čo považujú za splnenú povinnosť a čo nie. Neuznávali tak napríklad tlačivo, ktoré bolo odoslané 13. augusta, teda dva dni pred termínom.

Zamlčané podmienky ZSE?

Západoslovenská distribučná v reakcii konštatovala, že si len preverila, či si výrobcovia elektriny s právom na podporu splnili všetky zákonné povinnosti. Okrem iných mali aj povinnosť oznámiť uplatnenie podpory podľa ustanovení zákona o podpore OZE a vysokoúčinnej kombinovanej výrobe elektriny a tepla najneskôr do 15. augusta 2014 nielen prevádzkovateľom distribučnej sústavy, ale aj Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Zároveň mali povinnosť vrátenia doplatku, ktorý im bol vyplatený v rozpore s podmienkami ustanovenými zákonom do 15. apríla 2014.

"Komunikovali sme preto v tejto veci aj s ÚRSO a v súčasnosti informujeme dotknutých výrobcov. Všetky podklady nevyhnutné pre výpočet tarify za prevádzkovanie systému, v ktorej je reflektovaná aj podpora OZE a vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla na rok 2015, vrátane výrobcov s právom na podporu, ktorí majú nárok na podporu na rok 2015 a ktorí stratili nárok na podporu na rok 2015, sme predložili na ÚRSO. Vydanie rozhodnutia o určení tarify za prevádzkovanie systému na rok 2015 je v kompetencii ÚRSO," doplnila hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Zdroj: Info.sk, Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/Milan Kapusta
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

VČERA - 14:48Ekonomické

Finančná správa (FS) upozornila na podvodníkov, ktorí v jej mene zasielajú podvodné maily v súvislosti s vrátením financií investovaných do kryptomeny.