• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Tekuté zlato zo severu Slovenska

  • 9:00 22.12.2014
  • Hniezdne
Tekuté zlato zo severu Slovenska

Whisky, slovo ukrývajúce v sebe „tekuté zlato“, ktorého výroba vo svete siaha až do štvrtého storočia minulého tisícročia. Zlatý mok voňajúci po vanilke a smotane, s jemným nádychom burbonu zreje na severe Slovenska v obci Hniezdne v sudoch zo vzácneho bieleho duba.

Liehovar Nestville Distillery v obci Hniezdne v blízkosti Starej Ľubovne nadväzuje na dlhoročnú históriu výroby liehu na Slovensku. Liehovar patrí vďaka svojej technológií umožňujúcej až 7 kolovú destiláciu a filtráciu, k najmodernejším na svete. Spoločnosť zamestnáva viac než 60 ľudí a denne produkuje viac, ako 30 000 litrov čistého liehu. Vyrobený vysokokvalitný lieh využíva nielen na vlastnú spotrebu, ale z celkového objemu je až 70% určených na export a pri výrobe vlastných liehovín ho využívajú aj renomovaní zahraniční výrobcovia.

Foto: Nestville DistilleryWhisky alebo Whiskey je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch (najčastejšie dubových). Názov whisky sa dá preložiť do osemdesiatjeden jazykov a vždy zostane rovnaký. Pred šiestimi rokmi uzrela svetlo sveta aj prvá slovenská whisky... Za myšlienkou výroby whisky na severnom Spiši stoja majitelia spoločnosti Nestville Distillery. Najviac ju rozvinul a dotiahol do súčasného stavu Marián Gurega. Je prirodzeným pokračovaním tradície výroby pálenky v regióne. Veľmi dôležitým faktom pri rozhodovaní o jej výrobe bolo objavenie historickej pálenice pod hradom Stará Ľubovňa, ktorá sa datuje až do rokov 1756. Z tých čias sa zachovali dokumenty o pálení tzv.“gorzalky“, pálenky z obilia. A to už nebolo ďaleko od výroby whisky, ktorá je tiež „pálenka“ z obilia. Tak sa vlastne začala písať jej história... je to „pálenka“ z obilia, povedal nám generálny riaditeľ Nestville Distillery Jaromír Dubay. Mimochodom žiadne dve značky whisky nechutia rovnako a 99 percent ľudí, ktorí pijú whisky tento rozdiel nespozná, pokým ich na to niekto neupozorní...

Je to už šesť rokov, čo máme slovenskú whisky. Kde všade sa odvtedy dostala? Ako ju prijal a ocenil svet?
Whisky sa postupne udomácňuje na slovenskom trhu. Obchodujeme s Českom, Maďarskom, Poľskom, Litvou a Čínou. Prvé veľké ocenenie je zo svetovej hodnotiacej výstavy v Chicagu – International Review of Spirits Award. Získali sme bronzovú medailu. Prvýkrát v histórii hodnotili na výstave whisky zo Slovenska. Dnes už má aj certifikát od medzinárodnej renomovanej spoločnosti Bel/Novamann, ktorá garantuje, že postup na výrobu je zhodný so zákonmi EU a SWA..
Foto: Nestville DistillerySme súčasťou holdingu, ktorý vlastní jedna rodina, pochádzajúca z obce Hniezdne a vďaka nej má v oblasti severného Spiša prácu takmer 400 ľudí. Holding dnes tvorí deväť firiem. Je dobre, že sú to podnikatelia, ktorí sa starajú o rozvoj regiónu, v ktorom žijú.

V areáli liehovaru je netradične umiestnená expozícia ľudových remesiel a tradícií súvisiacich s krajom. Ako vznikla myšlienka vytvoriť Nestville park, čo je jeho cieľom?
Myšlienka patrí opäť zakladateľom holdingu, rodine Guregovej. Posolstvo tejto historicko-náučnej expozície je v tom, že zanecháva pre budúce generácie kus histórie kraja a zachováva úctu k tradíciám. To je hlavný cieľ, pre ktorý vznikla myšlienka vybudovať Nestville park. Pripomína tradičné ľudové remeslá a históriu liehovarníctva na severnom Spiši.

www.nestvillewhisky.sk
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.