• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Alexander Lukašenko sľúbil Ukrajine pomoc, nepovedal akú

  • 23:09 22.12.2014
Alexander Lukašenko sľúbil Ukrajine pomoc, nepovedal akú

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sľúbil Ukrajine pomoc, ak o ňu vláda požiada. Nešpecifikoval však, o akú pomoc by malo ísť.

Lukašenko sa vyjadril v nedeľu počas návštevy Ukrajiny, kde sa v Kyjeve stretol s tamojším prezidentom Petrom Porošenkom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Lukašenko praje Ukrajine len to najlepšie

"Ak budete niečo potrebovať od Bieloruska, oznámte nám to, a my to pre vás do jedného dňa urobíme," vyhlásil bieloruský líder s tým, že Ukrajine praje len to najlepšie. Pomoc Ukrajine v nedeľu prisľúbil aj prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev, s ktorým sa má Porošenko stretnúť v pondelok v Kyjeve.

Kazachstan aj Bielorusko majú tradične dobré vzťahy s Ruskom, ktoré podporuje proruských separatistov na východe Ukrajiny a ktoré Západ a Kyjev obviňujú z rozdúchavania tamojšieho konfliktu. Lídri Ruska, Bieloruska a Kazachstanu koncom mája v kazašskej Astane podpísali dohodu o vzniku Eurázijského zväzu.

Zoskupenie začne fungovať v januári budúceho roka. Cieľom trhu s viac než 170 miliónmi ľudí je vytvoriť konkurenciu Európskej únii, Spojeným štátom a Číne. Eurázijská únia má postupne zahŕňať aj Arménsko, Kirgizsko a ďalšie postsovietske štáty.

Súvisiace:

Rusi posielajú na Ukrajinu desiaty humanitárny konvoj

Rusko považuje sankcie Západu voči Krymu za kolektívny trest

Mierové rokovania na Ukrajine sa v nedeľu neuskutočnia

Putin modernizuje armádu, dôraz kladie najmä na jadrové sily

Lídri sa dohodli na pokračovaní mierových rokovaní v Minsku

Predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka sa v pondelok dohodli na ďalšom kole rokovaní o riešení ukrajinského konfliktu, ktoré sa uskutoční ešte tento týždeň v bieloruskom hlavnom meste Minsk. Ukrajinský prezident Petro Porošenko, jeho ruský náprotivok Vladimir Putin, francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová záležitosť prediskutovali telefonicky prostredníctvom konferenčného hovoru, o ktorého výsledku informovala Porošenkova kancelária.

Najnovšie mierové rokovania v Minsku sa podľa nej budú konať v stredu a piatok. Predošlé kolá za účasti predstaviteľov Kyjeva, východoukrajinských separatistických oblastí, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe začiatkom septembra priniesli dohodu o prímerí, ktorá však bola doteraz často porušovaná a výraznejšie upokojenie strany dosiahli až v poslednom období.

Porošenko počas minulotýždňovej návštevy Poľska vyhlásil, že mierové rokovania by mohli pokračovať už v nedeľu, čo sa však nakoniec nepodarilo. Ukrajinský prezident zdôrazňuje, že je potrebné splniť všetky body predošlých dohôd vrátane dodržiavania prímeria, vytýčenia línie oddeľujúcej znepriatelené strany či odsunu vojakov spolu s ťažkých zbraňami.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

DNES - 6:27Zahraničné

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zásluhy francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi.