Dobrá správa: Čokoláda light
- 19:00 10.04.2013
- Londýn
Máte radi čokoládu, no nechcete si jej dopriať veľa kvôli priberaniu? Už sa nebudete musieť obmedzovať.
Vedci v Británii vymysleli čokoládu, ktorá osahuje o polovicu menej tukov a cukrov ako ju poznáme doteraz.
Pomocou novej technológie sa podarilo vedcom vyrobiť čokoládu, ktorá si zachovala svoju čokoládovú chuť. Trik je v tom, že tuky a cukry nahradili ovocnými šťavami. "Táto forma výroby zachováva čokoládu čokoládovou," hovorí Stefan A. F. Bon z University of Warwick pre Sky.com.
"Teraz dúfame, že potravinársky priemysel začne používať túto tecnológiu na výrobu nízkotučnej čokolády a iných sladkostí."
Ako ingredienciu použili vedci špeciálny džús, ktorý zachová čokoládovú štruktúru, ale čokoláda sa v ústach ľahko rozpúšťa.
Sladkosti vyrobené novou technológiou budú mať však okrem nižšieho obsahu tuku aj znížený obsah cukru. Postup, ktorý vymysleli vedci sa dá uplatniť pri výrobe všetkých druhov čokolády.
Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov.
Ženu zatkli za zneuctenie mŕtvoly, keď sa snažila o pôžičku v banke
Vyšetrovatelia zisťujú, ako a kedy muž zomrel.
Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu
Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu.
Senát USA zamietol všetky obvinenia voči ministrovi vnútornej bezpečnosti
Demokratmi ovládaný americký Senát v stredu zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa.
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa rokovaní Izraelu s Hamasom
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.