• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Menštruačná dovolenka? Ženy by mali dostávať peniaze za svoje dni!

  • 19:30 05.12.2014
  • BRATISLAVA
Menštruačná dovolenka? Ženy by mali dostávať peniaze za svoje dni!

Silné bolesti, kŕče, krútenie hlavy, krvácanie, tým všetkým si mnohé ženy každý mesiac musia prechádzať a ticho sa trápia v práci.

Menštruačná dovolenka by mala byť súčasťou legislatívy v každej krajine. To je názor profesora Gedis Grudzinskas z londýnskej Nemocnice sv. Bartolomeja. Je uznávanou osobnosťou v odbore reprodukčnej medicíny, chirurgie, gynekológie a pôrodníctva. Jeho názor preto o to viac prekvapil a vyvolal rozsiahlu diskusiu.

Zamestnávatelia by mali problémy žien rešpektovať

Profesor predložil návrh, aby boli ženy, ktoré každý mesiac trpia bolesťami a nevoľnosťou, doma na platenej dovolenke.

Menštruačná dovolenka by podľa neho zvýšila produktivitu a motiváciu žien na pracovisku. Rovnako ako materská dovolenka, ani táto by nemala ohrozovať ich kariérny postup v práci. V zamestnaní by mali byť šťastné a spokojné.

"Niektoré ženy sa počas menštruácie cítia naozaj zle a ich príchod do práce je boj. Ak sa takto cítia, pracuje sa im oveľa ťažšie. Zamestnávatelia by si toho mali byť vedomí," vysvetlil doktor Grudzinskas svoj postoj pre britský Daily Mail.

Menštruačná dovolenka by mala trvať od jedného do troch dní každý mesiac. Nakoľko nejde o chorobu, nemali by sa tieto dni počítať ako práceneschopnosť.

Kde už dovolenka platí

V niektorých ázijských krajinách ju akceptujú. V Japonsku je od roku 1947 povolená všetkým ženám, ktoré trpia silnými bolesťami. Súčasná právna norma na Taiwane zaručuje ženám tri dni dovolenky navyše, ktoré kvôli menštruácii v roku nemusia odpracovať. Indonézske ženy majú právo na menštruačnú dovolenku dva dni v mesiaci, no mnoho spoločností v krajine tento zákon ignoruje, prípadne núti ženy k dôkazom o tom, že majú svoje dni.

Zavedenie menštruačnej dovolenky je ďalej obsahom diskusíí vlády v Kanade.

V Rusku spôsobil návrh značný rozruch a stretol sa s nevôľou. Predložil ho člen strany LDPR Mikhail Degtyaryov s cieľom ochrany žien na pracovisku. "Bolesti nežného pohlavia sú často tak intenzívne, že je nutné zavolať sanitku," vysvetľoval v parlamente ruský politik. Jeho návrh bol však okamžite zamietnutý ako sexistický.

Zmrazovanie vajíčok v Google, Apple a Facebooku

Profesor Grudzinskas však tento pohľad odmieta. Citoval príklady veľkých pokrokových firiem ako je Google, Facebook či Apple, ktoré navrhli zmrazovanie vajíčok pre zamestnankyne, ktorým tikajú biologické hodiny. Ich postoj oceňuje a týchto zamestnávateľov považuje za rozumných, keď berú ohľad na priania moderných žien.

"To, na čo veľa ľudí zabúda je, že ženy predstavujú na pracovisku polovicu pracovnej sily. Ak budú mať pocit podpory, budú šťastné a produktívne." Ľudia by mali podľa neho pochopiť, že to nie sú muži, ktorí raz budú tehotní.

Na sledovanie svojich zamestnancov zabudnite!

A čo si myslí tento uznávaný lekár o požadovanom dokazovaní periódy? "Nemal by byť potrebný žiadny dôkaz. Zamestnávatelia by im mali plne dôverovať." Na záver pre Daily Mail dodal: "Ak chcete, aby boli všetci na pracovisku šťastní, nerobte veci ako je Big Brother či skrytá kamera na toaletách. Jednoducho buďte spravodliví a rešpektujte ľudí a používajte svoj vlastný úsudok."

Zdroj: Info.sk, BD, dailymail.co.uk, zahr. Foto: Pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.