• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Je vám zima? Tieto jedlá vás zaručene rozpália

  • 19:30 04.12.2014
  • SVET
Je vám zima? Tieto jedlá vás zaručene rozpália

Ste teplo oblečení, no napriek tomu máte stále studené ruky? Zmena stravy určite pomôže. Poradíme vám, ktoré jedlá dokážu zahriať organizmus.

Kakao a horúca čokoláda

Šálka horúceho kakaa či čokolády nie je len účinným prostriedkom, ako zahnať zlú náladu. O množstve antioxidantov v kakau sme už toho napísali mnoho, no vždy sa dobre číta, že prehrešky prospievajú zdraviu. Vysokopercentná čokoláda obsahuje flavonoidy, ktoré prispievajú k odolnosti červených krviniek voči voľným radikálom. Úžasnú čokoládu si môžete pripraviť rozpustením kvalitnej čokolády v mandľovom mlieku. Čítajte viac o účinkoch kakaa: Blahodárne kakao

Čítajte: Božské kakao pre lepšiu pamäť

Ovsená kaša - sladké zahriatie

Aj múdra východná medicína radí, aby sme v chladnom období konzumovali čo najviac tepelne upravených jedál. Prečo nezačať už od rána? Ovsená kaša je ideálnym tipom.

Ovos nám poskytuje dávku vlákniny, betaglukán a proteíny na rastlinnej báze. Výskum zameraný na výživu ukázal, že len 3 gramy betaglukánu dokážu znížiť hladiny cholesterolu až o 5-10%. Navyše, teplá ovsená kaša s medom v kombinácii so škoricou a kakaom počas chladných, zimných rán len tak srší antioxidantami a úžasne zahreje.

Vlašské oriešky

Vynikajúce a zdravé sú tieto oriešky v každom ročnom období, no v zime nám chutia obzvlášť ako prísada rôznych maškŕt. Skúste si ich posekať, nasucho opražiť na panvici a posypať nimi grahamový rožok natretý lesným medom. Úžasné raňajky sú na svete. Ak ich zahrniete do stravy spolu s ľanovým olejom, podporíte cirkuláciu krvi a udržíte si zdravé srdce.

Čítajte: Zdravé srdce vďaka vlašským orechom

Pečené jabĺčka

Pečené jablká sú dokonalou zimnou maškrtou. Toto ovocie v sebe zahŕňa dávku vlákniny, ktorá podporuje trávenie. Práve z tohto dôvodu by sme mali jesť jablko spolu so zdravou šupkou. Navyše, jablká sú tvorené približne 86% vody. Ak ich po dopečení posypeme škoricou, krásne nám prevoňajú, zahrejú a doplnia i antioxidanty.

Zelenina

Aj aromatická zelenina ako pór, cesnak, cibuľa, chren či pažítka dokáže prispieť k zahriatiu nášho organizmu. Pridajte ich k nasledujúcim tipom a studené ruky budú minulosťou:

Čítajte: Diéta a chudnutie: Cestoviny, pečivo a sladkosti bez výčitiek

Sladké zemiaky

Podobne, ako tekvica, sladké zemiaky sú bohaté na vitamín A. Okrem neho telu dodávajú vlákninu, vitamín C, vápnik, draaslík a železo. Sú vynikajúcou nízkokalorickou alternatívou a dajú sa z nich pripraviť chutné jedlá, ktoré ozvláštnia vašu stravu. A naša rada - pečte ich s rozmarínom. Dodá im tú správnu chuť a výborne sa k nim hodí.

Krémové polievky

Pre jesenné a zimné počasie sú ako stvorené. Tak napríklad z tekvicovej polievky získate chýbajúci vitamín A, ktorého by sme denne mali skonzumovať približne 700 mg. Tekvica má navyše antioxidačné vlastnosti, a to vďaka obsahu betakaroténu.

Zázvor zaručene zohreje

Ak už nič iné nepomôže, tento zázrak určite. V zimnom období je skvelým vnútrotelovým ohrievačom, vďaka svojim termogénnym vlastnostiam. Zázvor zlepšuje metabolizmus, krvný obeh a pôsobí tiež ako prírodné analgetikum, ktoré pôsobí proti bolestiam celého tela.

Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine

Rozpáľte sa s čili

Čili papričky sú pikantné vďaka látke zvanej kapsaicín. Podporujú tak metabolizmus a bránia ukladaniu tuku v tele. Štúdie dokazujú, že znižujú telesnú hmotnosť až o 8%. To, ako zahrievajú vám snáď ani nemusíme vysvetľovať. Vyskúšajte sami!

Ak sa chcete zahriať, vyhnite sa naopak surovej zelenine. Radšej ju krátko povarte, najlepšie nad parou. Organizmus ochladzuje i tropické ovocie, najmä citrusy.

Čítajte: Vláknina pre štíhle a zdravé telo. Ako ju získame?

Zdroj: Info.sk, BD, health.com, kondice.cz Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.