• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Festival Vysoké hory Nitra má za sebou už deviaty ročník

  • 17:00 28.11.2014
  • BRATISLAVA
Festival Vysoké hory Nitra má za sebou už deviaty ročník

Uplynulý víkend patril v Nitre festivalu Vysoké hory Nitra. V sobotu 22. novembra 2014 sa na Mestskom úrade uskutočnil už deviaty ročník festivalu organizovaného Nitrianskym horským spolkom s pútavým programom pozostávajúcim z filmov i prezentácií venovaných horám a cestovaniu. Uviedli ich viacerí hostia, medzi nimi aj tri osobnosti, ktoré boli hlavnými hosťami festivalu – doma i vo svete oceňovaný dokumentarista Pavol Barabáš, skúsený slovenský polárnik Peter Valušiak a filmár Miloslav Končok, člen expedície Sagarmatha ´84.

Pavol Barabáš je autorom širokej škály filmov o Vysokých Tatrách, pričom je verejnosti známy tvorbou dobrodružných dokumentov. Za svojich 35 filmov dostal vyše 300 ocenení po celom svete. Jeho prezentácia s názvom O spoznávaní vzdialených kútov Zeme i nás samých bola ťahákom festivalu spoločne s jeho filmom Polárnik. Plná sála pozorne sledovala zostrih krátkych videí s Barabášovým rozprávaním. Následná beseda s ním a autogramiáda len potvrdili vysoký záujem divákov o jeho tvorbu, názory a skúsenosti. Potom návštevníci videli film Polárnik predstavujúci Petra Valušiaka, ktorý má za sebou zhruba dve desiatky výprav do polárnych oblastí sveta. Vo svete ho uznávajú, doma však o ňom vie len málokto. V roku 1998 sa mu s tromi Rusmi ako prvým v histórii podarilo prejsť bez cudzej pomoci od brehov Ruska naprieč zamrznutým morom Arktídy cez Severný pól až k brehom Kanady. Po filme nasledovala ďalšia beseda, Petra Valušiaka dopĺňal jeho priateľ a kolega z výprav Pavol Barabáš.

Tretím hlavným hosťom festivalu bol člen historickej expedície na Mt. Everest v r. 1984, filmár Miloslav Končok. Jeho prezentácia bola pripomenutím 30. výročia výstupu na najvyššiu horu sveta a zároveň spomienkou, uctením pamiatky dvoch veľkých osobností, Juzeka Psotku a Františka Keleho. M. Končok pozitívne hodnotil atmosféru festivalu a publikum v sále. Na margo nitrianskej akcie uviedol: "Bolo mi cťou zúčastniť sa na tomto krásnom podujatí. Mám za sebou rôzne podujatia a festivaly s podobným tematickým zameraním v Kanade, Taliansku, Španielsku, Čechách, ako aj domáce festivaly, kde som sa zúčastňoval či u ako divák, člen porôt alebo prezentátor svojich audiovizuálnych diel. Bonita festivalu Vysoké hory Nitra je vysoká a dramaturgia, účasť osobností a záujem divákov je zárukou, že sa bude ešte stále zvyšovať."

Na tohtoročnom festivale si organizátori okrem J. Psotku a F. Keleho uctili tiež ďalších dvoch horolezcov, ktorí sa nevrátili z expedícii v horách. Jána Matláka, ktorý zahynul v októbri 2014 v základnom tábore pod horou Dhaulágiri, a prostredníctvom filmu Milana Ohurniaka aj Tóna Dobeša, ktorý sa stal obeťou teroristov v r. 2013 pod osemtisícovkou Nanga Parbat.

Návštevníci festivalu videli tiež nové filmy Rasťa Hatiara a Nitrana Stana Kováča. Prostredníctvom filmov a prezentácií ďalších hostí sa dostali do Afriky, Ruska na divokú vodu, Grónska, Južnej Ameriky, Indie, Uzbekistanu, prešli pešo Slovensko z Dukly až na Devín a na záver festivalu precestovali na 40-ročnej embéčke 22 krajín sveta a 35 tisíc kilometrov.

Na festival s voľným vstupom prúdili od rána stovky milovníkov prírody, hôr a cestovania, ľudia z Nitry, okolia, ale aj z rôznych regiónov Slovenska. Veľký záujem potvrdzovala sála plná už na začiatku festivalu. Okrem filmov a prezentácií si ľudia prezreli tradičnú výstavu fotografií od rôznych autorov s jedinečnými zábermi prírody a krajiny. Po prvýkrát mala fotovýstava súťažný charakter. Najlepším prihláseným fotografiám boli udelené Cena diváka a Cena poroty. Návštevníkov festivalu najviac zaujala fotografia Pavla Čepčeka z Fotoklubu FoTOP Topoľčianky s názvom Pokoj v duši. Cenu poroty získal Peter Prešinský z Fotoklubu Vráble za fotografiu Škótska vysočina. Opäť nechýbala bohatá tombola s hodnotnými cenami.

Tradíciou festivalu je anketa Cena diváka. Návštevníkov tento rok najviac zaujal Pavol Barabáš so svojou prezentáciou a filmom Polárnik. Z ocenenia sa teší a v súvislosti s festivalom uviedol: "Na Slovensku je pár festivalov, ktoré organizujú ľudia majúci radi hory, prírodu a dobrodružstvo. Vznikajú z nadšenia, bez dotácií, s čistým úmyslom sprostredkovať divákom nielen pútavé filmy, ale i hodnotnú filozofiu. Som rád, že medzi takéto festivaly patrí aj festival Vysoké hory Nitra. Množstvo divákov, úžasná atmosféra v sále a besedy, ktoré majú spoločného menovateľa - hory, svedčia o tom, že to organizátori robia dobre. Každoročne nabitá sála v Nitre je lakmusovým papierikom tohto podujatia."

Súčasťou festivalu boli aj jeho sprievodné akcie. V piatok sa konal tzv. "detský piatok" určený pozvaným žiakom nitrianskych škôl s cieľom upevniť environmentálne povedomie detí a ich vzťah k pohybovým aktivitám v prírode. V nedeľu to bol poznávací výlet na Zobor s výkladom geológa Jána Jahna z nitrianskej UKF.

Viac informácii o festivale je možné nájsť na festivalovej web stránke www.vysokehory.nihos.sk a FB stránke www.facebook.com/VysokeHoryNitra.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.