• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

SDKÚ opúšťa siedmy poslanec, stratil nádej na reštart strany

  • 21:51 27.11.2014
  • BRATISLAVA
SDKÚ opúšťa siedmy poslanec, stratil nádej na reštart strany

Košický krajský predseda SDKÚ-DS a poslanec NR SR Viliam Novotný odchádza zo strany.

Ako povedal pre agentúru SITA pokladník strany Ľudovít Kaník, Novotný to vo štvrtok oznámil na rokovaní Prezídia SDKÚ-DS a to zobralo jeho rozhodnutie na vedomie. Podľa Kaníka sa Novotný nestotožnil s programom obnovy strany, ktorý vo štvrtok prezídium prerokovalo.

Novotný je siedmym poslancom Národnej rady SR za SDKÚ-DS, ktorý zo strany odchádza. V decembri 2013 odišla trojica Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová. Pred letom vystúpili Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Minulý týždeň stranu opustil Martin Fedor.

Odporúčame aj:

SDKÚ ostala miestnosť aj po tom, čo sa jej rozpadol klub

Strana SDKÚ prišla o klub, poslanca Pašku vystrieda Babič

Najviac darov dostala SDKÚ, Smer zatiaľ nikto nepodporil

Kaník má v SDKÚ novú funkciu, stranu opúšťajú ďalší členovia

Fedor odchádza z SDKÚ, klub strany v parlamente zaniká

Frešo ostal sám ako Jakeš, ako kôl v plote, tvrdí politológ

Smer by získal 77 mandátov, frešovci by dostali stopku


Novotný stratil poslednú nádej na reštart strany

Prezídium SDKÚ-DS vo štvrtok prerokovalo aj návrh zmeny stanov a prejavilo vôľu zmeniť volebné obdobie funkcionárov strany zo štvorročného na dvojročné obdobie a spružniť spôsob zvolávania orgánov strany. Keďže sa na zasadnutí nezúčastnili zástupcovia piatich krajov a nemohli sa tak k tomu vyjadriť, schválenie zmeny stanov sa prekladá na najbližšie rokovanie prezídia.

Prezídium súhlasilo s plánom obnovy strany, ktorý obsahuje zvolanie Ústrednej rady SDKÚ-DS, poverenie generálneho sekretára SDKÚ-DS, poverenie podpredsedov SDKÚ-DS, zmenu stanov a uskutočnenie primárnych volieb na volebného lídra podľa stanov. Prezídium konštatuje, že jeho uskutočnenie je možné len po širokej dohode vo vedení strany.

Podľa Novotného prezídium, ktoré je symbolom stavu do ktorého sa SDKÚ-DS dostala, teda prezídium bez väčšiny krajských predsedov, neprijalo štvorbodový plán na obnovu SDKÚ-DS. Pripomenul, že tento plán piati krajskí predsedovia, vrátane neho, predložili prezídiu minulý týždeň.

"V tejto chvíli som stratil poslednú nádej na reštart SDKÚ-DS. Pavol Frešo definitívne pochoval stranu, ktorá dokázala Slovensko vyviesť z krízy mečiarizmu a zaradiť ho medzi úspešné európske krajiny," povedal Novotný pre agentúru SITA.



SDKÚ opustili nielen poslanci, ale aj ďalší členovia z regiónov

Končiaci sa rok 2014 bol od začiatku bol podľa Novotného poznamenaný prehlbujúcu sa krízou v strane. "Prejavilo sa to individuálne robenou politikou bez akejkoľvek stratégie, neriešením problémov, ktoré zodpovední členovia Pavlovi Frešovi jasne pomenovávali," povedal s tým, že rady SDKÚ-DS opustili nielen mnohí poslanci, ale aj ďalší členovia z mnohých regiónov.

SDKÚ-DS podľa Novotného rezignovala na svoju reformnú politiku, prestala dávať ponuku pre ľudí, ktorí pracujú a dávajú prácu druhým. "A keď mimoriadny kongres v septembri vyslovil nedôveru predsedovi a jeho nerobeniu politiky a on prestal rešpektovať názor drvivej väčšiny členskej základne – SDKÚ-DS rezignovala aj na svoj demokratický charakter," vyhlásil.

Novotný tvrdí, že nemôže viac zostať v strane, ktorá opustila vlastné hodnoty a neponúka žiadnu víziu Slovenska. "Nemôžem reprezentovať stranu, ktorá sa nezastáva ľudí, ktorí poctivo pracujú a platia dane, alebo prípadne aj sami dávajú prácu druhým a zároveň robí politiku úplne bez konceptu a náhodne," zdôraznil. Novotný zároveň oznámil, že v priebehu decembrovej schôdze NR SR vystúpi z SDKÚ-DS a zároveň odstúpi aj z funkcie predsedu Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v NR SR.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.