• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Harabin dostal definitívne nie, tešia sa sudcovia aj Kiska

  • 11:27 27.11.2014
  • BRATISLAVA
Harabin dostal definitívne nie, tešia sa sudcovia aj Kiska

Výsledok voľby člena Súdnej rady SR je lepší ako boli očakávania. Uviedol to staronový člen rady Dušan Čimo v reakcii na svoje zvolenie.

Za Čimom skončila druhá sudkyňa Najvyššieho súdu SR Lenka Praženková a až tretí bol bývalý šéf Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefan Harabin. "V kútiku duše som dúfal, že to takto dopadne. Výsledok je dôvodom pre istý optimizmus," dodal Čimo.

Súvisiace:

Harabin utrpel vo voľbách fiasko, nebude v súdnej rade

V Súdnej rade SR chce Čimo pokračovať "v snahe čestne sa vyrovnať s tým, čo nás z histórie súdnej rady ťaží a potom je to kopec úloh na poli zvyšovania dôveryhodnosti súdnictva". Od etického kódexu, cez jasné transparentné kritéria výberu sudcov až po vyjadrovanie sa k legislatíve týkajúcej sa súdnictva, dodal.

Teší sa aj prezident Kiska

Prezidenta Andreja Kisku potešili výsledky volieb chýbajúceho člena Súdnej rady SR, ktoré sa konali v utorok. "Som veľmi rád, že to presvedčenie, ktoré mám, že väčšina sudcov skutočne chce zmenu a že sú čestní, sa potvrdilo," vyhlásila vo štvrtok hlava štátu pred médiami.

Prezident sa ešte pred voľbou člena súdnej rady obrátil na sudcov otvoreným listom, v ktorom im pripomenul, že postupné zvyšovanie dôveryhodnosti súdnictva je aj v ich rukách a vyzval ich k účasti.

Voľba znamená jasné a konečné "nie" pre Štefana Harabina

Zvolenie Dušana Čima za člena Súdnej rady SR v sudcovskom zbore považuje združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu" za nečakané víťazstvo. "Je to nielen osobné víťazstvo tohto kandidáta, ale aj víťazstvo princípov, ktoré sa združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu" snaží presadiť v slovenskej justícii celé roky, a ktoré Dušan Čimo prezentuje aj ako viceprezident nášho združenia," uviedla prezidentka združenia Katarína Javorčíková v stanovisku k výsledkom volieb člena súdnej rady.

Podľa Javorčíkovej táto voľba znamená jasné a konečné "nie" pre Štefana Harabina. "Znamená jasné ´áno´ pre zmeny v justícii a je aj veľmi pozitívnym signálom pre verejnosť, čo nesporne prispeje k zvýšeniu dôveryhodnosti súdnictva ako celku," napísala Javorčíková.

Je to dobrá správa, povedal minister Borec

Sudcovia vyjadrili vo voľbách názor, ktorý ako zástupca výkonnej moci môžem iba rešpektovať, konštatoval v reakcii na výsledky volieb minister spravodlivosti Tomáš Borec. "Tento názor zaznel jasne a myslím, že je dobrou správou o slovenskom súdnictve," zdôraznil. Táto voľba zároveň svedčí o tom, že ústavné zmeny vo vzťahu k Súdnej rade SR, vrátane rozdelenia funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR, boli veľmi správne, doplnil šéf rezortu spravodlivosti.

Voľba nového člena Súdnej rady SR, ktorým sa stal Dušan Čimo, kritik Štefana Harabina, ukázala dôležitosť ústavných zmien prijatých v tomto roku, konštatuje sa v stanovisku predsedu KDH Jána Figeľa. Aj keď KDH nemalo možnosť pôsobiť po parlamentných voľbách v exekutíve, tak konštruktívnym prístupom dokázalo prispieť k zmene v jednom z najproblematickejších a najmenej dôveryhodných rezortov – slovenskej justície.

"Som rád, že tento proces skutočne a nezvratne prebieha. Som presvedčený, že môže priniesť viac spravodlivosti a vymožiteľnosti práva pre ľudí na Slovensku," uviedol ďalej Figeľ v reakcii na Čimovo zvolenie. Je zrejmé, že personálne zmeny nie sú zárukou zlepšenia celkového stavu, ale sú minimálne nutným predpokladom, ktoré dávajú nádej na zmenu, dodal.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.