• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Diéta a chudnutie: Cestoviny, pečivo a sladkosti bez výčitiek

  • 19:50 24.11.2014
  • BRATISLAVA
Diéta a chudnutie: Cestoviny, pečivo a sladkosti bez výčitiek

Máme pre vás 7 tipov potravín, ktoré si napriek udržiavaniu štíhlej línie môžete v rámci pestrej a zdravej stravy pokojne dovoliť.

Nič netreba preháňať. Ak sa neustále zaoberáte tým, čo by ste jesť nemali, mohlo by sa ľahko stať, že vám budú chýbať určité živiny z potravín, ktoré organizmu poskytujú radu výhod.

Čím viac sa budete zamýšľať nad tým čo jete a ktoré jedlá do svojho jedálnička zaradíte, tým budú vaše zdravé stravovacie návyky pretrvávať dlhodobejšie. Neobmedzujte svoju stravu výlučne na kuracie mäso, zeleninu a ovocie! Organizmus by mohol začať trpieť nedostatkom dôležitých živín.

Najväčším úspechom, s ktorým si užijete i potešenie z dobrého jedla, je vedieť potraviny správne skombinovať, vyhnúť sa tradične veľkým príohám, zahusťovaniu múkou a naučiť sa strážiť si správne porcie.

Vajíčka

O vajíčkach v súvislosti s vysokým cholesterolom sa popísalo už veľa. Dúfame, že ste si osvojili pravdivú verziu. Vajíčka sú pre nás mimoriadne výživným zdrojom bielkovín. Ak máte napriek tomu obavy, môžete si uvariť praženicu z jedného žĺtka a dvoma-troma bielkami.

Čítajte: Tieto zdravé jedlá v skutočnosti také zdravé nie sú

Cestoviny

Ďalším stravovacím fitness zakopnutím sú cestoviny. Bliká vám kontrolka, že je toto jedlo tučné? Diétológ Keri Gans uvádza túto informáciu na pravú mieru: "Ľudia nepriberajú z konzumácie cestovín, priberajú z konzumácie príliš veľkého množstva cestovín."

Ako pri ostatných jedlách, aj pri cestovinách je v rámci udržiavania tukov na uzde kľúčovou veľkosť porcie. Vyhnúť by sme sa mali krémovým omáčkam s vysokým obsahom kalórií a nahradiť ich naopak olivovým olejom a zeleninou. Ideálna neškodná porcia cestovín predstavuje pol, maximálne jednu šálku.

Zemiaky

Zatiaľ čo sladké zemiaky sú ospevované ako superjedlo, klasické biele zemiaky sú zatracované pri vysoký obsah sacharidov. Tie sú však bohatým zdrojom vlákniny a draslíka. Existujú spôsoby, ako konzumovať zemiaky bez výčitiek a s rozumom. Namiesto presmažených hranoliek, kombinácii zemiakov s mäsom a zahustenými omáčkami si ich doprajte napríklad s dipom z gréckeho jogurtu.

Čítajte: Vláknina pre štíhle a zdravé telo. Ako ju získame?

Oriešky

Plné tuku? Naopak! Sú vynikajúcim zdrojom zdravých tukov a bielkovín. Hovorí sa, že hrsť orieškov denne je zárukou dlhovekosti. A aby ste z nich získali to naj, nikdy si pred seba nedávajte plné vrecúčko či misku. Odsypte si menší pohárik a ten pokojne celý skonzumujte. Viete ako je to s lákavým chrumkaním orieškov - začnete a neskončíte!

Chlieb? Prečo nie!

Pečivo=sacharidy? Aj pri ňom záleží na tom aký, koľko ho zjete a s čím. V prvom rade sa uistite, že chlieb je naozaj celozrnný a nie cereálny a prifarbovaný s cieľom tmavšieho vizuálu. Dva plátky celozrnného chleba si môžete pokojne dopriať so šalátom s kuracím či morčacím mäsom a paradajkami, prípadne ako sladkú verziu s mandľovým maslom a medom. Z tohto sa vám určite váha ani svet nezrúti. Celozrnné pečivo je zdrojom vlákniny, bielkovín a dôležitých živín.

Alkoholové večery

Vyhýbať sa alkoholu je najzdravšia cesta, no pohár vínka je pre zdravie dospelého človeka prospešný. Pamätajte na to, že ak ste v spoločnosti, je určite lepšou variantou ako Piňa Coalda. Nezabudnite akýkoľvek alkohol piť spolu spohárom čistej, prípadne citrónovej vody.

A tú sú skvelé rady, čo pozitívne dodá pohár vína vášmu telu: Pohár vína denne predlžuje život! Biele či červené?

Sladkosti

Týrať sa nemusíte ani úplným vylúčením sladkostí. Sem-tam zhrešiť, veď to by ani nebol sladký život. Opäť však hovoríme - s mierou, tie správne alternatívy, občas a zdravo! Polovica plechu z babkinho koláča tukové vankúšiky rozhodne poteší, no zdravá horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa, ovsená kaša alebo vločkové, doma upečené alebo raw dobroty, tak to už je to pravé diétne orechové.

Výborné tipy: Zdravé sladkosti bez priberania. Inšpirujte sa!

Zdroj: Info.sk, BD, fitbie.com, zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.