• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Česi zarobia na Ficových vlakoch zadarmo cez 7000 eur denne

  • 18:19 21.11.2014
  • BRATISLAVA
Česi zarobia na Ficových vlakoch zadarmo cez 7000 eur denne

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. má Českým dráham, a.s. (ČD) za nájom štyridsiatich osobných vozňov vyrobených v 80. rokoch minulého storočia zaplatiť 150 eur za vozeň a deň. Päť motorových lokomotív si prenajala od štátneho českého vlakového prepravcu za dennú sadzbu 240 eur na lokomotívu. Prenájom vozňov na deň tak stojí šesťtisíc eur a rušňov tisícdvesto eur.

Vyplýva to zo zmluvy o nájme dopravných prostriedkov, ktorú obe spoločnosti uzavreli ešte 11. novembra, teda pred zavedením bezplatnej prepravy vo vlakoch na Slovensku. Zmluva je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.

Čas nájmu je od 14. novembra do 31. decembra 2014, alebo do vyčerpania limitu 413 tisíc. eur, podľa toho, aká skutočnosť nastane skôr. ZSSK si nájmom vozňov a lokomotív chcela zabezpečiť dostatočný počet zálohových vozidiel pre očakávaný nárast bezplatných cestujúcich vlakmi od 17. novembra. Vozne a lokomotívy boli odovzdané v juhomoravskom meste Břeclav.

Súvisiace:

Železnice odškodnia ľudí, IC vlaky meškali 60 až 156 minút

Záujem študentov a penzistov o bezplatné vlaky narastá

Česi nám poslali najhoršie vozne

Štátny osobný vlakový dopravca bude od nedele 23. novembra vypravovať ďalší posilový vlak zo Žiliny (odchod 17:39) do Bratislavy (príchod 20:31). Tento večerný rýchlik pôjde v nedeľu aj 30. novembra a 7. decembra, radený bude z ôsmich miestenkových vozňov druhej triedy.

"Pri očakávanom náraste cestujúcich po zavedení bezplatnej prepravy ide už o druhé navýšenie počtu vlakov, v prvej fáze od 17. novembra pribudlo na trasách Bratislava - Žilina - Košice, Bratislava - Zvolen (Banský Bystrica) - Košice celkom deväť vlakov," informovala v piatok ZSSK.

Všetky nové vlaky budú jazdiť do 13. decembra 2014, teda do konca platného cestovného poriadku 2013/2014. "Dráhy poslali na Slovensko svoje najstaršie osobné vozne radu B a Bdt. Ide o najhoršie vozne, ktoré ČD vo svojej flotile majú, pre typické koženkové čalúnenie často prezývané koženky," informoval v piatok český portál iDNES.cz. Dieselové lokomotívy radu 754 zas majú prezývku okuliarnik pre vzhľad čelných okien.

České dráhy podľa portálu sme.sk odmietajú, že by požičané vozne patrili k tým najstarším. "Vo vozovom parku máme aj vozne zo 70. rokov, takže v žiadnom prípade nejde o najstaršie vozy," uviedol hovorca spoločnosti Petr Šťáhlavský. České dráhy všetky prenajaté vozne doteraz využívajú. "V prípade oboch typov ide o bežné vozne, ktoré využívame pravidelne v osobných i rýchlikových spojoch," uviedol Štáhlavský.

České dráhy majú v prevádzke niekoľko stoviek takýchto vagónov. Časť z požičaných vozňov má vynovený interiér, miesto koženky je textil. Hovorca Českých dráh tvrdí, že v tejto kategórii ide o to najlepšie, čo majú. Vozne typu B boli vyrobené ešte v rokoch 1981 až 1983 v bývalej NDR. Vozne Bdt. vyrobila v rokoch 1986 a 1987 vtedajšia Vagónka Studénka pri Ostrave.

Petícia proti bezplatným vlakom

Proti cestovaniu vlakmi zadarmo protestovali v pondelok 10. novembra pred bratislavskou Hlavnou stanicou zástupcovia občianskeho združenia Nová Generácia. Vládny návrh považujú za nezodpovedný populizmus a spustili petičnú akciu, ktorou môžu občania po celom Slovensku vyjadriť nesúhlas. Internetovú verziu petície môžu záujemcovia nájsť na stránke Novageneracia.sk.

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) a súkromný prepravca RegioJet, a.s. od pondelka 17. novembra prepravujú bezplatne vlakmi vybrané skupiny ľudí. Nárok na cestovanie zadarmo vo vnútroštátnych vlakoch v 2. triede, jazdiacich vo verejnom záujme na objednávku štátu, majú deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov, starobní dôchodcovia nad 62 rokov, ako aj predčasní dôchodcovia, poberatelia invalidného, vdovského a sirotského dôchodku.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.