• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Príznaky chorôb, ktoré muži najčastejšie podceňujú

  • 19:50 19.11.2014
  • BRATISLAVA
Príznaky chorôb, ktoré muži najčastejšie podceňujú

Muži vo všeobecnosti zanedbávajú preventívne prehliadky, napriek problémom lekára nenavštívia a čakajú, že odznejú samé. Často idú až na naliehanie partneriek či rodiny alebo keď sa sami vystrašia zhoršením zdravotného stavu.

I malé zmeny v organizme môžu signalizovať začiatok vážneho ochorenia. Naozaj ich netreba podceňovať. Radšej zájsť k lekárovi skôr, ako máme čeliť ochoreniam vo vysokom štádiu.

Bolesť na hrudníku

Väčšina mužov si bolesť na hrudníku spája s infarktom, no existuje niekoľko ďalších dôvodov tohto príznaku. Astma, zápal pľúc, pľúcna embólia - všetky tieto ochorenia sú spojené s bolesťou na hrudi. S pridruženým rastúcim stresom a nezdravými stravovacími návykmi sa nemožno ani čudovať. Návštevu lekára netreba v žiadnom prípade odkladať.

Zabúdanie

Čo som to chcel? Zabudol som, asi starnem! Stáva sa to príliš často? Zábudlivosť je u mužov častejšia ako u žien. Samozrejme, že je spôsobená i vekom, no len do istej miery. Môže však vyústiť do oveľa závažnejších problémov ako je Alzheimerova choroba či nedajbože nádory a zápaly na mozgu. Aj deficit vitamínov môže spôsobovať výpadky pamäte.

Čítajte: Účinné tipy pre poslušnú pamäť

Lapanie po dychu a dýchavičnosť

Muži tieto príznaky berú na ľahkú váhu a často ich neprávom pripisujú veku. Môžu však signalizovať závažné zdravotné problémy spojené s ochorením kardiovaskulárneho systému alebo pľúc. Rakovina pľúc, chronická obštrukčná choroba pľúc, bronchitída, pľúcna hypertenzia, to všetko ohrozuje náš život a je potrebné ich začať bezodkladne liečiť.

Obyčajná únava? Pozor na vyčerpanie!

Dlhodobý nedostatok energie a extrémna únava nemusí byť zákonite následkom nedostatku spánku. Únava môže byť príznakom vážnejšieho poškodenia fyzického stavu, ale aj psychiky. Cukrovka, rakovina, poruchy funkcie štítnej žľazy, artritída, infekcie, ochorenia obličiek a pečene, to je rada diagnóz, pre ktoré chýba organizmu energia a mali by sme sa mať na pozore.

Čítajte: Únava a tráviace problémy? Na príčine môže byť lamblia!

Depresia

Hoci sa na depresiu lieči podstatne viac žien ako mužov a nežnejšie pohlavie aj skôr vyhľadá pomoc odborníka, podľa štatistík sú náchylnejší na depresiu práve muži. Na ich pleciach leží zabezpečenie rodiny, stres v práci, nepokoj a rozdiel medzi nimi a ženami je v tom, že sú uzavretejší a o problémoch sa takmer s nikým nerozprávajú. Neriešenie týchto problémov a trápenie môže vyústiť k samovražedným myšlienkam až k činom.

Problémy s močením

Aj muži veľmi často ignorujú intímne problémy a rozhodne by nemali. Ak sa v moči objaví krv alebo sa jednoducho vyskytnú akékoľvek neprirodzené problémy s močením, môže to byť spôsobené ochorením obličiek alebo poruchami pečene. Krv v moči môže byť príznakom rakoviny prostaty a obličkových kameňov či zápalu močového mechúra. Ignorovanie týchto príznakov môže viesť k ďalším komplikáciám. Zväčšená prostata a jej rakovina je u mužov častým ochorením, no muži majú tendenciu ignorovať včasné príznaky, ktoré problémy zhoršujú.

Čítajte: Nechuť na sex a podráždenosť. Keď je v prechode MUŽ!

Zdroj: Info.sk, BD Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.