• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Zdravotníctvo bude v rukách lekára, pôsobil vo firme Penty

  • 18:54 06.11.2014
  • BRATISLAVA
Zdravotníctvo bude v rukách lekára, pôsobil vo firme Penty

Prezident SR Andrej Kiska prijal vo štvrtok demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka strany Smer-SD), za nového šéfa rezortu zároveň vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka Viliama Čisláka.

Ministerstvo zdravotníctva tak bude opäť v rukách lekára. Vláda po odchode vyštudovanej právničky Zuzany Zvolenskej bude čisto v mužskom zložení. Meno nového štátneho tajomníka zatiaľ nie je známe.

Zvolenská sa vzdala funkcie v pondelok po výzve premiéra Robera Fica. Dôvodom bol nákup drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Zvolenská stihla ešte v deň oznámenia svojej demisie odvolať ministerstvom nominovaných členov správnej rady nemocnice.

Riaditeľka nemocnice Mária Domčeková však tender, ktorého víťazom sa stala firma Medical Group SK, obhajuje. V tejto spoločnosti v minulosti pôsobil predseda parlamentu Pavol Paška.

Zvolenská neprezradila kam povedú jej kroky

Prezident vyjadril presvedčenie, že nový minister bude klásť na prvé miesto pacientov. Očakáva od neho, že občanom povie, ako zabráni prípadom, ako bol ten v piešťanskej nemocnici tak, aby sa už niečo podobné neopakovalo. Zároveň vyzval na jeho dôsledné prešetrenie.

"Po tom všetkom, čo sa o peniazoch v zdravotníctve hovorí, asi nadišiel čas, aby tak ako vláda bojuje s daňovými únikmi finančnou kobrou, aby aj zdravotníctvo malo svoju kobru a aby sa začal seriózny boj proti obohacovaniu sa v zdravotníctve," povedal Kiska. Zvolenskej aj napriek okolnostiam, za ktorých odchádza, poďakoval za úsilie a čas, ktorý venovala práci vo vláde.

Súvisiace:

Smer bude chcieť zamiesť kauzu CT pod koberec, tvrdí Bugár

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu
.

Exministerka po tom, čo jej demisiu prijal prezident, nechcela komentovať kam budú smerovať jej profesijné kroky. Podľa Zvolenskej je teraz podstatné, aby sa prípad v Piešťanoch vyšetril a aby sa našli reálni vinníci. Ako tvrdí, podnety podala všade, kde mohla a teraz bude čakať na výsledky.

Prípad vníma ako svoju politickú zodpovednosť, keďže členov správnej rady nominovala ona, ako však dodala, zatiaľ ide len o podozrenia, že zlyhali. "Stále by som nehovorila o vinníkoch, pretože my naozaj nemáme zatiaľ výsledky vôbec žiadneho vyšetrovania," povedala Zvolenská. Za pozitívne zmeny, ktoré sa začali počas jej pôsobenia, považuje rozbehnuté procesy v primárnej zdravotnej starostlivosti ako rezidentský program, rozširovanie kompetencií všeobecných lekárov a integrované centrá.

Čislák plánuje pokračovať v krokoch, ktoré boli nastavené

Čislák po menovaní skonštatoval, že mu je osobne ľúto, že Zvolenská odstupuje, on sám zodpovednosť za prípad v piešťanskej nemocnici necíti. Počkať si chce na závery vyšetrovanie a podľa toho bude postupovať. Len opätovne zopakoval, že nateraz boli odvolaní členovia správnej rady, nová správna rada nemocnice bude podľa jeho slov vymenovaná čoskoro.

Čislák je podľa jeho slov pripravený na výkon funkcie ministra. "Od roku 1997 pôsobím v zdravotníctve, pracoval som ako úrazový chirurg, pracoval som na záchrannej službe ako lekár, pracoval som ako riaditeľ. Neskôr som pracoval ako manažér. Myslím si, že práve toto mi pomáha, aby som mal kompletný prehľad o tom, ako zdravotníctvo na Slovensku funguje, aké má výhody súkromný sektor, aké má výhody štátna sféra," povedal čerstvý minister.

Čislák plánuje pokračovať v krokoch, ktoré boli nastavené v prospech pacientov a zdravotníckych pracovníkov. Exministerka odmieta, že by Paška zasahoval do riadenia rezortu.

Komora verí, že Čislák si bude viac vážiť zdravotníckych pracovníkov

Na vymenovanie nového ministra zdravotníctva zareagovala aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA), podľa ktorej nový minister nepredstavuje zásadnú zmenu vo vedení rezortu.

Komora napriek tomu verí, že novo vymenovaný minister si bude viac vážiť zdravotníckych pracovníkov ako jeho predchodkyňa Zuzana Zvolenská a bude mať skutočný záujem riešiť problémy v slovenskom zdravotníctve. Ako ďalej dodáva SK SaPA v zverejnenom stanovisku, Viliam Čislák, ako politický nominant strany Smer, bude pravdepodobne pokračovať v doterajšom smerovaní ministerstva tak, ako mu to nastavia jeho stranícki nadriadení.

"Som presvedčená, že okrem iba ohlasovania zámerov riešenia rôznych problémov dôjde skutočne aj k naplneniu ich riešení a nového ministra bude zaujímať aj rezort samotný, nie iba oblasti, z ktorých je možné čerpať eurofondy, nakoľko máme skúsenosť, že iba to jediné zaujímalo bývalú ministerku Zuzanu Zvolenskú," konštatovala prezidentka komory Iveta Lazorová, ktorá sa nádeja, že minister upriami pozornosť aj na problémy poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a systém ako taký, ktorý má veľa nedostatkov.

MUDr. Viliam Čislák, MPH, sa narodil 12. marca 1972 v Košiciach. V roku 1997 ukončil štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a v roku 2011 na Fakulte verejného zdravotníctva v Bratislave. V rokoch 1990-91 pracoval ako sanitár vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Košiciach a od roku 1997 do 2003 ako lekár na Klinike úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

V rokoch 2004 až 2007 pôsobil ako lekár v AIR - TRANSPORT EUROPE, spol. s. r. o. v Poprade a do roku 2008 ako lekár, neskôr riaditeľ Záchrannej služby Košice. Od októbra do decembra 2011 bol námestníkom pre liečebno-preventívnu starostlivosť v Nemocnici s poliklinikou sv. Barbory v Rožňave a od 15. decembra 2011 manažérom pre zdravotnú starostlivosť akciovej spoločnosti Svet zdravia vo vlastníctve Penty. V apríli 2012 sa stal štátnym tajomníkom Ministerstva zdravotníctva SR. Viliam Čislák je ženatý a má dve deti.

Informácie sú z webstránky Ministerstva zdravotníctva SR a z archívu agentúry SITA..

Chronológia zmien v druhej vláde Roberta Fica:

4. apríla 2012

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval novú vládu, 13 ministrov na čele s premiérom Robertom Ficom. Ministrom obrany sa stal Martin Glváč, ministrom vnútra Robert Kaliňák, ministrom financií Peter Kažimír, ministrom zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ministrom spravodlivosti Tomáš Borec, ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič a šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ministrom kultúry sa stal Marek Maďarič, ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek a šéfom rezortu životného prostredia Peter Žiga. Ministrom hospodárstva sa stal Tomáš Malatinský.

3. júla 2014

Prezident Andrej Kiska prijal demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča, ktorí ho o to požiadali 2. júla. Obaja vo funkciách skončili po dohode s premiérom Robertom Ficom. Za nového ministra hospodárstva Kiska vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka tohto rezortu Pavla Pavlisa. Novým ministrom školstva sa stal Peter Pellegrini, ktorý bol štátnym tajomníkom rezortu financií.

6. novembra 2014

Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka strany Smer-SD), za nového šéfa rezortu vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka Viliama Čisláka. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podala demisiu v pondelok 3. novembra. Dôvodom sú medializované informácie o nákupe drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Zvolenská sa vzdala funkcie po tom, čo ju k tomu vyzval premiér Robert Fico.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

DNES - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

DNES - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

DNES - 14:29Domáce

Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia.

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

DNES - 14:19Domáce

Súd zároveň nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023, tvrdí Amnesty

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023, tvrdí Amnesty

DNES - 13:59Domáce

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023. Upozornila na to medzinárodná organizácia Amnesty International vo výročnej správe za rok 2023, ktorú zverejnila v stredu.