• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

  • 6:06 05.11.2014
  • BRATISLAVA
Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Analytik Health Policy Institute (HPI) Tomáš Szalay podotýka, že na Slovensku bolo predražených zdravotníckych tendrov veľa a nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici nie je ničím výnimočný. Odchod ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej tak podľa neho pravdepodobne súvisí s ďalšími výhradami voči jej práci.

"Piešťanský tomograf považujem skôr za zámienku," uviedol Szalay. Aj analytik INEKO Dušan Zachar hovorí, že prípad piešťanskej nemocnice nie je zďaleka ojedinelý a ani posledný, nakoľko ani odstupujúca ministerka nezačala so systémovými reformnými zmenami, ktoré by tomu zabraňovali. "Skôr konala opačne," skonštatoval Zachar.

Súvisiace:

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu


Zvolenskej dva a polročnú prácu zhodnotil Szalay s tým, že v úrade veľa neurobila, úlohy ako napríklad DRG (skupiny súvisiacich diagnóz) či eHealth (elektronické zdravotníctvo) odkladala na ďalšie volebné obdobie. Iné projekty podľa Szalaya nechávala zase "vyhniť", medzi ne radí zavedenie jednej zdravotnej poisťovne, ktorá mala byť podľa pôvodného harmonogramu už v tomto čase realitou.

Analytik HPI poukazuje aj na zadlžovanie nemocníc. "Neprišla so žiadnou silnou témou, ktorú by presadila. Neriešenie problémov a ich odkladanie zdravotníctvu neprospeli, ministerkino pôsobenie preto vnímam ako neúspešné," skonštatoval Szalay. Ten sa domnieva, že akýkoľvek nový minister zdravotníctva bude mať do volieb jedinú úlohu, a to byť údržbárom rezortu. Zmeny očakáva až po voľbách.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovala. Dôvodom bol medializovaný nákup drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Zuzana Zvolenská bola vymenovaná do funkcie ministerky zdravotníctva 4. apríla 2012. Do vlády nastupovala ako nestraníčka. Je druhou ženou, ktorej bol zverený tento rezort. Po roku a pol vo funkcii sa ju opozícia pokúsila odvolať pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky.

Kritike čelila aj pre kauzu ozdravného plánu žilinskej nemocnice. Jej úradovanie sprevádzali štrajky sestier, Zvolenská musela riešiť aj situáciu, keď lekári hromadne podávali výpovede zo služieb. Jedným z jej najvýznamnejších projektov je rezidentský program, ktorý má riešiť nedostatok všeobecných lekárov, ako aj projekt novej bratislavskej nemocnice.

Zvolenská študovala na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V minulosti pôsobila v Spoločnej zdravotnej poisťovni, a. s, bola generálnou riaditeľkou a predsedníčkou predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s. Jej profesijná kariéra sa spája aj so zdravotnou poisťovňou Dôvera, a. s. ako aj s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.