• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

  • 16:20 04.11.2014
  • PÚCHOV
Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Dočasne povereným ministrom zdravotníctva by sa mohol stať podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) počas návštevy spoločnosti Continental v Púchove. "Budeme sa tejto otázke venovať dnes (v utorok - pozn. redakcie) večer," uviedol Fico.

Podľa Fica by bolo predčasné, aby hovoril o mene nového ministra alebo ministerky. "Tento návrh predložím prezidentovi, len neviem, či tu je. Ak je tu na Slovensku, budem ho informovať,” doplnil premiér a vylúčil, že by novým ministrom mal byť košický primátor Richard Raši. "Máme o pár dní komunálne voľby, kde kandiduje. Takúto dvojtvárnosť by asi ťažko vedel vysvetliť."

O tom, kto nahradí Renátu Zmajkovičovú na poste podpredsedníčky Národnej rady SR, vedenie Smeru zatiaľ nediskutovalo. Podpredsedu parlamentu volia poslanci, tí sa najbližšie zídu na konci novembra.

Súvisiace:

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu


Predseda parlamentu zváži ďalšie kroky

Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 milióny eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie.

Spojitosť Pašku s tendrom Fico odmieta. "Požiadal som dve osoby, aby vyvodili politickú zodpovednosť za to, že neukontrolovali ľudí, ktorí prijali určité rozhodnutia v správnej rade. Nie som tu na to, aby som neustále reagoval na velikánov typu pána Lipšica. To, čo hovorí opozícia vo vzťahu k pánovi Paškovi, sú úplné nezmysly a nebudem živiť a kŕmiť opozíciu tým, že budem odpovedať na ich rôzne výzvy. Čo bolo treba urobiť, sa urobilo,” dodal Fico a Paškovi radí, aby zažaloval opozíciu za výroky o jeho prepojení s tendrom.

Šéf parlamentu sa v utorok dôrazne ohradil proti medializovaným obvineniam a tvrdeniam, a po právnej analýze zváži právne kroky. "So spomínanou firmou (Medical Group SK - poznámka SITA) nemám nič spoločné. Svoje podnikateľské aktivity som ako minoritný akcionár ukončil pred trinástimi rokmi," povedal Paška s tým, že to bolo vo februári roku 2002, teda takmer rok predtým, ako sa vôbec po prvý raz stal poslancom NR SR.

"Stačí sa korektne pozrieť do obchodného registra," dodal. Podľa Pašku je jasné, prečo sa opozícia v kontexte s blížiacimi sa komunálnymi voľbami uchyľujú k takýmto nehoráznym klamstvám a obvineniam. Stanovisko Pašku tlmočil agentúre SITA jeho hovorca Pavol Chovanec.

Podľa Mosta-Híd by bol Vážny ako cap záhradníkom

Poveriť Ľubomíra Vážneho riadením rezortu zdravotníctva je podľa strany Most-Híd ako urobiť capa záhradníkom. "Pán Vážny, ktorý je ďalším členom tejto vlády s veľmi vágnymi výsledkami práce a s menom ktorého sa spájajú pochybné tendre, je podľa nášho názoru najnevhodnejším kandidátom na tento post," uvádza strana v stanovisku.

Komora sestier zase na premiéra apeluje, aby čím skôr navrhol nového ministra, nakoľko problémy v zdravotníctve potrebujú okamžité riešenie. Sestry by uvítali, ak by Fico dal šancu riadiť ministerstvo jednej z nich.

Okrem Zvolenskej, ktorá vyštudovala právo, boli všetci jej predchodcovia lekármi. Komora každopádne očakáva, že nový šéf zdravotníctva bude dobrý manažér a stratég a bude si vážiť zdravotníckych pracovníkov.

Slovenská lekárska komora (SLK) vníma odstúpenie ministerky ako výzvu na začiatok zásadných zmien. "Tie sú nevyhnutné nielen pre sprehľadnenie finančných tokov v rezorte, ale aj preto, aby sa konečne pristúpilo k reálnej reforme v prospech pacienta," uvádza SLK. Ako tvrdí, bez týchto následných krokov by bolo odstúpenie ministerky len výstrelom naslepo. Zároveň komora vyjadrila presvedčenie, že podobne bude vyvodená zodpovednosť aj pri ďalších podozrivých prípadoch.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.