• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Exekútori chcú ospravedlnenie od Mihála, hlboko ich urazil

  • 12:24 31.10.2014
  • BRATISLAVA
Exekútori chcú ospravedlnenie od Mihála, hlboko ich urazil

Komora exekútorov dôrazne odmieta aj Mihálove slová, že udeľovanie dotácií na vznik pracovných miest je v prípade exekútorov sabotáž.

Slovenská komora exekútorov (SKE) je pobúrená výrokmi niektorých poslancov na adresu exekútorov, ktoré odzneli počas odvolávania ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Od poslanca SaS Jozefa Mihála žiada komora ospravedlnenie.

Súvisiace:

Opozícii sa nepodarilo odvolať ministra práce Jána Richtera

"Výroky pána Mihála hrubo urazili celý exekútorský stav. Vyhlásenia, že 'exekútori sú u nás nenávidení a svojím spôsobom si to aj zaslúžia', či 'Slovensko nenávidí exekútorov', sú ponížením každého slušného exekútora a dehonestujú naše meno. Vyvolávajú medzi ľuďmi vášne, ktorých dôsledkom je nespolupráca so súdnymi exekútormi a horší stav vymáhateľnosti práva," zdôraznil prezident SKE Miroslav Paller.

Exekútori odmietli ťahanie do politických hier

SKE dôrazne odmieta zaťahovanie súdnych exekútorov do politických hier. "Odmietame byť predmetom populistických, nenávisť šíriacich vyjadrení. Uvedomujeme si, že z podstaty našej práce nemôžeme byť u verejnosti obľúbení, podobne ako napríklad policajti. Roky však bojujeme za triezvy a racionálny pohľad na našu prácu, bez ktorej by sa veriteľ nedostal k svojmu právu. Ako štátom poverené osoby očakávame od predstaviteľov štátu, ktorými sú aj poslanci Národnej rady SR, že budú robiť všetko pre lepšie fungovanie právneho systému, do ktorého exekútori neodmysliteľne patria," povedal Paller.

Exekútori pripomínajú, že od zavedenia inštitútu súdneho exekútora sa vymožiteľnosť práva zvýšila z pôvodných dvoch na súčasných viac ako tridsať percent. "Vďaka práci exekútorov sa nejedna mamička konečne dostala k vymáhanému výživnému pre svoje dieťa, nejedno mesto vymohlo prostriedky od neplatičov v prospech poctivých občanov, ktorí si plnia všetky svoje povinnosti, a to nehovorím o pohľadávkach verejnoprávnych inštitúcií," uviedol prezident SKE.

Komora odmieta Mihálove slová

Komora dôrazne odmieta aj Mihálove slová, že udeľovanie dotácií na vznik pracovných miest je v prípade exekútorov "sabotáž". "Pán Mihál bol takmer dva roky ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. Za jeho pôsobenia boli dotácie na absolventskú prax či podpora tvorby nových pracovných miest v exekútorských úradoch bežným javom. Pripomíname, že slovo sabotáž označuje v Trestnom zákone konkrétny trestný čin, za ktorý hrozia konkrétne postihy," poznamenal Paller.

SKE pripomína, že súdnym exekútorom nehradí štát žiadne výdavky na fungovanie ich úradov, nie sú napojení na štátny rozpočet a napriek statusu štátom poverených osôb sa na nich ekonomicky pozerá ako na podnikateľov.

"Pokiaľ sa štát pri dodržaní všetkých pravidiel rozhodne podporovať vznik pracovných miest formou dotácie, pri súčasnom nastavení financovania činnosti súdnych exekútorov niet žiadneho dôvodu, aby sa o tieto príspevky neuchádzali aj exekútorské úrady, ktoré sú takým istým zamestnávateľom ako aj iní. V Slovenskej republike je 348 takýchto úradov, ktoré spolu zamestnávajú viac ako 1500 ľudí, zväčša mladých a vysokoškolsky vzdelaných," dodal Paller.

Parlament vo štvrtok odvolával ministra práce Richtera. Opozícia mu okrem problémov s prideľovaním eurofondov vyčítala aj dotáciu na zamestnanosť mladých za vytvorenie štyroch pracovných miest vo výške 23-tisíc eur, ktorú dostal exekútorský úrad vedený Rudolfom Krutým. Ten pred tým, ako sa stal exekútorom, pracoval v nebankovej spoločnosti Pohotovosť a neskôr túto spoločnosť ako exekútor zastupoval.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

DNES - 13:25Domáce

Zranenú 56-ročnú chodkyňu po raňajšej zrážke s autom v Tepličke nad Váhom, okres Žilina, previezli do nemocnice.

Premiér: Koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať

Premiér: Koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať

DNES - 13:12Domáce

Je to jediný koncept, ktorý zabezpečí dôstojné postavenie SR v medzinárodnom spoločenstve a ktorý vie zagarantovať "prežitie" tak malej krajiny, ako je Slovensko.

Martina Šimkovičová: Zákon o STaR chceme predložiť na vládu budúci týždeň

Martina Šimkovičová: Zákon o STaR chceme predložiť na vládu budúci týždeň

DNES - 12:25Domáce

Upravenú verziu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by malo Ministerstvo kultúry SR zaradiť na rokovanie vlády v ďalšom aprílovom týždni.

Taraba: MŽP sa dohodlo s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

Taraba: MŽP sa dohodlo s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

DNES - 12:24Domáce

Ministerstvo životného prostredia SR sa dohodlo s opozičným KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa mimo správneho konania.

Do všetkých expozícií vo Vlkolínci by po novom mali vyberať jednotné vstupné

Do všetkých expozícií vo Vlkolínci by po novom mali vyberať jednotné vstupné

DNES - 11:46Domáce

Mesto Ružomberok predstavilo nový koncept fungovania lokality UNESCO Vlkolínec.