• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Sauna pre zdravie a krásu. Tipy a rady pre dokonalý wellness

  • 19:50 29.10.2014
  • BRATISLAVA
Sauna pre zdravie a krásu. Tipy a rady pre dokonalý wellness

Uvoľnenie, relax, pohoda, zdravý, zohriaty organizmus a krajšia pokožka. Radi si doprajete saunu? Oboznámime vás s dôležitými zásadami tejto účinnej procedúry!

Pravidelné saunovanie má blahodárne účinky pre krásu i zdravie. Je vynikajúcou prevenciou pred výskytom ochorení, posilňuje imunitu organizmu a dokáže tiež zvýšiť celkovú telesnú kondíciu. Ľudia, ktorí si ho doprajú, málokedy podľahnú prechladnutiu. Sauna zvlhčuje dýchacie cesty, povzbudzuje funkciu obličiek, zlepšuje krvný obeh a skrášľuje pokožku celého tela.   

Čítajte: Najväčšie mýty o akné. Verili ste im aj vy?

Potenie sa vystriedané náhlym ochladením organizmu vedie k dôslednému čisteniu pokožky a k tvorbe nových buniek. Sauna uvoľňuje nielen naše svalstvo a napomáha fyzickému zdraviu, no zlepšuje i psychiku.

Čítajte: Kokosový olej - TOP 10 tipov ako ho využiť   

Aby sme zo saunovania vyťažili čo najviac, mali by sme dodržiavať isté zásady, vďaka ktorým zvýšime pocit uvoľnenia a relaxácie: 

1. Správna vlhkosť, teplota a primeraná dĺžka pobytu

V rámci regenerácie sa odporúča teplota od 80 do 100°C s vlhkosťou vzduchu 5%. Ak sa pýtate na dĺžku pobytu v saune, je to individuálne a závisí to tiež od typu tej ktorej sauny. Väčšinou sa pohybuje okolo desiatich minút. U detí sa organizmus prehreje rýchlejšie, takže i doba ich pobytu v nej by mala byť kratšia a sedieť by mali rozhodne nižšie. 

2. Bez plaviek a osušení

Do sauny rozhodne nevystupujte v plavkách. Ich odparovanie by zvýšilo vlhkosť vzduchu. Navyše, suchá pokožka sa potí rýchlejšie. V opačnom prípade by ste z tela nevyplavovali toxíny, ale v prioritne by ste iba schli. Práve preto si po sprchovaní a pred vstupom do sauny osušte i pokožku. Čo je však ešte dôležitejšie a nebezpečnejšie, plavky sú vyrobené z umelých tkanív. Pri teplote nad 50°C sa z nich do okolia vylučujú škodlivé látky.

Čítajte: Chrípka a prechladnutie: Ako ich rozoznať a účinne liečiť

3. Dýchanie a pokoj

Dýchajte ústami a prirodzenou frekvenciou, nie zhlboka! Rozprávajte čo najmenej a oddychujte. Deti môžu dýchať do priestoru spojených dlaní. Pohybujte sa pomaly, aby sa vám nezatočila hlava. Ak ste v saune ležali, pred opustením miestnosti si najskôr na dve minúty sadnite, zľahka si premasírujte telo a následne pomaly vstaňte! 

4. Teplo a chlad - základ účinkov

Po prehriatí organizmu by malo nasledovať čo najrýchlejšie schladenie. Určite ho nevynechávajte. Najlepšie účinky pre organizmus dosiahnete striedaním prehriatia a schladenia dva až tri razy! Do studenej vody vstupujte postupne a pozvoľna nie naraz, aby telo nedostalo šok. Budete prechádzať troma fázami: Najskôr pocítite chlad, potom nastane tepelná pohoda a keď vám opäť začne byť zima, vráťte sa do sauny. Po poslednom ochladení sa osušte, zabaľte do deky či župana a doprajte si dvadsaťminútový odpočinok v relaxačnej oddychovej miestnosti (v tepidáriu).

Čítajte: Esenciálne oleje: 10 zaujímavých tipov ich využitia

Po saunovaní nezabudnite doplniť telu tekutiny. Najvhodnejší je chladený čaj, čistá voda alebo minerálka. Veľmi pozitívny účinok majú po saunovaní masáže. Mal by nasledovať už len odpočinok a vydávať by ste nemali žiadnu namáhavú fyzickú aktivitu. 

S chorobou do sauny? 

Saunu je vhodné navštevovať so zdravým organizmom. Vstup je zakázaný osobám s akútnymi ochoreniami, infekciami, otvorenými ranami či kožnými ochoreniami (okrem akné). Obozretní by mali byť ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom, zápalmi v tele a kardiovaskulárnymi problémami. Sauna nie je vhodná ani v prípade obyčajných bolestí hrdla, už vôbec nie upchatého nosa a vyhnite sa jej aj pri bolestiach kĺbov.  

Tradícia saunovania

Saunovanie sa do celého sveta rozšírilo z Fínska už v 60.rokoch. Táto relaxačná činnosť je súčasťou ich kultúry, no najmä miestom, kde si severania liečia choroby a nie je pre nich ničím nezvyčajným dohodnúť si tu pracovné stretnutie. Sauny sa stavajú zo špeciálneho dreva. Najčastejšie je to drevo škandinávskeho smreku, kanadskej borovice či africkej vŕby známej ako Abachi.  

Ten, kto sedí v najvyššej a zároveň najhorúcejšej časti sauny, stará sa o teplotu a prilievanie vody. Pred vstupom sa osprchujú. Po vyjdení zo sauny si zaplávajú v chladnom jazere či bazéne, v zime sa ponoria do ľadového výrezu alebo sa schladia v snehu a vrátia sa späť do rozhorúčenej miestnosti. Tento wellness podstupujú nahí. Verejné sauny sú tu preto rozdelené na mužské a ženské.   

Zdroj: Info.sk, BD, dama.cz, doktorka.cz, zahr Foto:SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.