• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Na Slovensku narastá počet detských pacientov s leukémiou

  • 7:14 25.10.2014
  • BRATISLAVA
Na Slovensku narastá počet detských pacientov s leukémiou

Akútne myeloidné a lymfoblastové leukémie v detskom veku majú rastúcu tendenciu. Upozorňujú na to odborníci z Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave, kde v minulom roku diagnostikovali 50 nových prípadov leukémií - z toho 46 akútnych lymfoblastových a štyri akútne myeloidné.

Do konca septembra zistili desiatky nových prípadov

V tomto roku do konca septembra zistili ďalších 40 nových prípadov leukémií. "Leukémia je systémová choroba, ktorá vzniká malígnou transformáciou krvotvorných buniek s následne nekontrolovateľným rozmnožovaním malígneho klonu. Bunky infiltrujú kostnú dreň a ďalšie orgány, nahrádzajú a potláčajú fyziologickú krvotvorbu," povedala Halina Vargová, vedúca projektu zameraného na diagnostiku akútnych leukémií v detskom veku prietokovou cytometriou a následným sledovaním minimálnej reziduálnej, teda zostatkovej choroby.

Spomínaný projekt realizujú na Oddelení laboratórnej medicíny DFNsP v Bratislave. V rámci neho v tomto roku pracovníci oddelenia vyšetrili kostnú dreň, periférnu krv a mozgovomiechový mok, takzvaný likvor, u 851 detských pacientov z celého Slovenska.

"Akútne malígne ochorenie sme zistili u 40 pacientov, z nich sme 36 deťom diagnostikovali akútnu lymfoblastovú leukémiu a štyrom akútnu myeloidnú leukémiu. Pacientov sledujeme v časových intervaloch 15. a 33. deň od začiatku liečby podľa liečebného protokolu kontrolami kostnej drene. Malígne bunky a následne stanovenie minimálnej reziduálnej choroby stanovujeme monoklonálnymi protilátkami, ktoré sú značené fluorochrómami. Pri ich aplikácii používame osemfarebnú analýzu, čím dosiahneme presné stanovenie malignity (zhubnosti, pozn. SITA) u pacientov," vysvetlila ďalej Vargová.

Chorobu treba zachytiť v najkratšom čase

Aby liečba pacientov bola čo najúspešnejšia, je podľa lekárov potrebné leukémie zachytiť v čo najkratšom čase a správne ich diagnostikovať. Jednou z dôležitých diagnostík je takzvaná imunofenotypizácia.

"Touto metódou zisťujeme typy malígnych buniek, čím špecifikujeme ochorenie. Pre úspešnosť liečby je dôležité okrem stanovenia presnej a včasnej diagnózy aj sledovanie priebehu a účinnosti protileukemickej liečby. Ďalším dôležitým aspektom je stanovenie počtu zostatkových patologických buniek 15. deň od začiatku liečby. Na základe ich počtu zaraďujeme pacientov do jednotlivých rizikových skupín, nízkej, strednej a vysokej. Rovnako sledujeme dobu vzniku relapsu, teda návratu ochorenia, od začiatku liečby až po dobu jej ukončenia," dodala Vargová.

Informácie agentúre SITA poskytla hovorkyňa DFNsP Bratislava Dana Kamenická.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.