• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

V lesoparku musia na desať rokov znížiť ťažbu dreva na tretinu

  • 19:16 24.10.2014
  • BRATISLAVA
V lesoparku musia na desať rokov znížiť ťažbu dreva na tretinu

Bratislavskí mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní pred novembrovými komunálnymi voľbami vyhoveli aktivistom a požiadali primátora, aby takéto zmeny v lesoparku zabezpečil.

Na desať rokov znížiť ťažbu dreva na tretinu, vytvoriť nepoľovné plochy či nepustiť do lokality autá. Takto to má vyzerať v bratislavskom lesoparku. Mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní pred novembrovými komunálnymi voľbami vyhoveli aktivistom a požiadali primátora, aby takéto zmeny v lesoparku zabezpečil. Uznesenie schválili jednohlasne.

"Ťažba je neprimerane vysoká, nezodpovedá rekreačnej funkcii lesa, sú rozjazdené turistické i cyklistické chodníky a ľudia sa nemôžu rekreovať," opisovala Žanet Bohunská z občianskej iniciatívy. Mestskí poslanci tak vo štvrtok (23. 10.) večer schválili, že ťažba dreva sa má znížiť zo súčasných 15.000 kubických metrov (m3) za rok na 5000 m3. 

Riaditeľ Mestských lesov Vladimír Kutka ale vysvetľoval, že keď uvažovali o znížení ťažby na tretinu, bol rok 2012 a vychádzali zo stavu po kalamite. Teraz by bolo podľa jeho slov normálne číslo niekde okolo 9000 m3."Od lesoparku sme išli smerom k parku a teraz dáme spiatočku a ideme naspäť do pralesu. Lebo to budú ďalšie kroky, ktoré budú nasledovať. A takých území je tu pritom viac, napríklad šúrsky prales, Kopáčsky ostrov, Soví les,"menoval Kutka.

Tretinová ťažba má ale platiť až od roku 2016 do roku 2025, keď sa Mestské lesy začnú riadiť novým lesným hospodárskym plánom. Do konca tohto roka sa v lesoparku neťaží vôbec, to poslanci odobrili ešte pred letom a celý budúci rok má byť zase podľa najnovšie schváleného uznesenia vyhlásené moratórium na obnovnú úmyselnú ťažbu. "To sú veľké vzrastlé stromy. Moratórium sa pritom nebude týkať výchovnej úmyselnej ťažby, kde sa snažíme uvoľniť pre zdravé jedince priestor, aby mohli rásť," vysvetlil primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Bratislava však bude musieť výpadok z ťažby Mestským lesom kompenzovať. Pre budúci rok musí nové zastupiteľstvo v rozpočte pre organizáciu nájsť 350.000 eur, pre každý ďalší rok 300.000 eur, takto to stanovili súčasní poslanci.

Mestský parlament tiež schválil, aby sa na Ceste mládeže zakázali autá. Po novom by tam nemali mať prístup celý rok v úseku od parkoviska pri Červenom moste po parkovisko pri horárni Krasňany. Dnes sú obmedzené len počas víkendov. 

"Raz sme z lesa s dcérou odišli skôr, lebo v blízkosti bolo počuť streľbu," opisoval vo štvrtok svoj zážitok z lesoparku jeden z občanov. Dnes sa v ňom totiž môže poľovať. Niektoré parcely by však mali byť po novom vyhlásené za nepoľovné plochy, musia mať minimálnu rozlohu 820 ha z celkových 3000 ha lesoparku. Do leta budúceho roka sa tiež má vypracovať výhľadový plán poľovníckeho hospodárenia. Mesto dnes žiadny taký nemá.

Pre územie Železnej studničky sa tiež má vypracovať územný plán zóny. Kým nebude schválený, v lokalite má platiť okrem parciel pre reštaurácie stavebná uzávera. 

Mestské lesy by mali tiež priebežne zverejňovať informácie o plánovanej, prebiehajúcej a ukončenej ťažbe na svojej webovej stránke a obnoviť certifikát FSC. "Nastavíme inak fungovanie organizácie, všetko je realizovateľné,"zhodnotil nakoniec Kutka.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.