• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

V Jarovniciach predstavili projekt rómskych občianskych hliadok

  • 19:12 24.10.2014
  • Jarovnice
V Jarovniciach predstavili projekt rómskych občianskych hliadok

V obci s hliadkami začnú v novembri a pribudne 21 pracovných miest.

Projekt rómskych občianskych hliadok, ktoré by mali po celom Slovensku monitorovať a zabezpečovať poriadok i bezpečnosť ľudí v obciach s marginalizovanými skupinami obyvateľov, predstavili dnes v Jarovniciach v okrese Sabinov. V tejto obci s hliadkami začnú v novembri a projekt tu dnes uviedli do života štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Marián Saloň, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Na rómske občianske hliadky je na celom Slovensku vyčlenených 10 miliónov eur a pre Jarovnice 300.000 eur. Pochádzajú z európskych zdrojov.

„Je to rozdelené na dve časti, prvá časť je vytvorenie rómskych občianskych hliadok, pre Jarovnice osem plus jedno pracovné miesto. Druhá časť projektu v rámci 300.000 eur je zameraná na vytvorenie nových pracovných miest v oblasti zdravotnej starostlivosti, v oblasti záhradníctva, a tretia sú ľudia, ktorí budú pracovať v jedálni v obci,“ uviedol Burian. 

V Jarovniciach takto celkovo pribudne 21 pracovných miest. Prácu dostanú na jeden rok a zarobiť by si mali minimálnu mzdu. Výberové konanie na pozíciu pracovníka hliadky sa uskutoční v stredu (29.10.) a vybraní môžu byť aj tí, ktorí prácu občianskej hliadky už vykonávajú dobrovoľnícky približne štyri roky. Podmienkou pre prijatie uchádzača na túto prácu je minimálne základné vzdelanie a čistý register trestov. Potrebná je tiež prirodzená autorita v prostredí, kde žijú. U dobrovoľníkov v Jarovniciach, ktorí si túto prácu vyskúšali, by s tým podľa ich tvrdení problém nemal byť. Ich doterajší koordinátor Miroslav Ferko sa chce o túto prácu uchádzať aj teraz a využiť v nej aj svoje doterajšie skúsenosti. 

Ako povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Saloň, nevylučuje sa, že v budúcnosti práve šikovnejší z nich po doplnení vzdelania môžu byť prijatí aj do policajného zboru. Obecné hliadky by podľa neho mali úzko spolupracovať nielen s obvodnými oddeleniami policajného zboru, ale aj s obecnými a mestskými políciami. 

Jarovnice majú v súčasnosti 6180 obyvateľov z toho 950 nepatrí do rómskej komunity. Na obecnom úrade momentálne pracuje 21 zamestnancov, po spustení projektu sa ich počet zdvojnásobí. 

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.