• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Teplota padne ako cena akcií na burze počas krízy, ochladí sa o 10 °C

  • 19:44 21.10.2014
  • BRATISLAVA
Teplota padne ako cena akcií na burze počas krízy, ochladí sa o 10 °C

Aj Slováci si užijú dôsledky prechodu tlakovej níže, ktorá je pozostatkom hurikánu Gonzalo.

Ak by sa ešte používala v teplomeroch ortuť, tak by ste sa nestihli čudovať, akou rýchlosťou bude tento týždeň padať dole. A to nie je všetko. Ochladenie o 10 °C v priebehu týždňa. Zrážky. Na horách, ale asi nielen tam, aj snehové. Veterno. A čerešnička na torte – ranné mrazy na konci týždňa.

Takéto „chutné meníčko“ počasia nám naservíruje tlaková níž, ktorá sa podľa SHMÚ sťahuje z Britských ostrovov do strednej Európy, teda rovno k nám domov. Táto níž asi bude pre našinca ešte menej príťažlivá potom, ako sa dozvie jej rodokmeň. Je to totiž pozostatkom obávaného hurikánu Gonzalo, ktorého majú plne zuby napríklad Bermudčania – po jeho návšteve zostalo vyše 30 tisíc miestnych bez elektrickej energie. 

POČASIE: Vo štvrtok môže na strednom a východnom Slovensku snežiť

Pozostatky po bývalom megasilákovi Gonzalovi sa v západnom prúdení presúvajú z Atlantického oceánu až nad kontinent, na rozdiel od Aladina na to nepotrebujú ani lietajúci koberec ako Aladin. Ešte v pondelok podvečer boli meteorológmi videné v blízkosti Britských ostrovov. „Samozrejme, už nejde o hurikán, ani o tropickú búrku, ale o tzv. mimotropickú tlakovú níž, teda níž bežne sa vyskytujúcu v našich zemepisných šírkach,“spresňuje jeho aktuálnu výkonnosť SHMÚ na svojom webe.

Streda nebude na klobúk

Táto tlaková níž sa v našej oblasti najvýraznejšie prejaví v stredu 22. októbra, kedy cez naše územie prejde od západu s ňou spojený výrazný studený front, ktorý môžu ojedinele sprevádzať aj búrky. Slovo front v tejto súvislosti naberá aj svoj ďalší význam – s prudkým ochladením si naše organizmy asi poriadne zabojujú, kým si zvyknú, že už aj to babie leto je naozaj preč.

SHMÚ predpovedá, že budú aj vyššie zrážkové úhrny, ojedinele môže spadnúť viac ako 30 milimetrov zrážok. 

Front sa preženie, zlepšenie nečakajte

Po fronte bude najmä na západe Slovenska silno veterno, nárazy vetra budú miestami dosahovať okolo 70 kilometrov za hodinu, avizuje SHMÚ. Taktiež sa výrazne ochladí, teplota v stredu vystúpi len na 5 až 12 °C, čo je oproti utorku o približne 7 °C menej. „Veterno a ochladenie očakávame aj na horách, pričom zrážky sa postupne zmenia na snehové cca od výšky 800 až 1000 metrov, a vo vyšších polohách môže napadnúť aj väčšie množstvo snehu,“ píše SHMÚ.

Čítajte: Babie leto sa končí, Slovensko potrápi vietor a dážď

Podľa predpokladov sa tlakovej níži u nás bude páčiť. Má sa len pomaly presúvať na juhovýchod. Počasie na Slovensku tak bude ovplyvňovať ešte aj vo štvrtok a v piatok. 

Kto by si myslel, že horšie to už nebude, nech dobre číta toto. „V piatok očakávame, že nad Slovensko po jej severnom okraji prenikne najmä v spodných hladinách od východu ešte chladnejší vzduch,“ uviedol SHMÚ. 
Bude silno veterno a opäť sa ochladí, denné maximá len od 3 do 9 °C, na severe môže byť aj chladnejšie a nie sú vylúčené ani snehové zrážky aj v nižších polohách. 

Cez víkend sa všetko upokojí, ale teplota klesne na nulu 

„Cez víkend sa situácia pravdepodobne upokojí - zoslabne vietor, ustanú zrážky a zmenší sa oblačnosť, čo podporí nočné ochladzovanie a teplota tak najmä na severe klesne pod nulu,“ uzavrel SHMÚ.

Predpoveď počasia na sedem dní v sedemdesiatich slovenských mestách si môžete pozrieť TU.

Ak vás už dnes mrazí čo i len predstava na blížiacu sa tlakovú níž, zoznámte sa s ňou v pesničke.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.