• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Voda sa vyvážať zo Slovenska nebude, ochráni ju ústava

  • 11:59 21.10.2014
  • BRATISLAVA
Voda sa vyvážať zo Slovenska nebude, ochráni ju ústava

Poslanci budú tento týždeň hlasovať aj o zmenách v Obchodnom zákonníku. Ministerstvo spravodlivosti v ňom navrhuje vytvoriť dva typy spoločností s ručením obmedzeným.

Vývoz vody mimo územia Slovenska bude zakázaný. Vyplýva to z novely Ústavy SR, ktorú v utorok schválil parlament. Po novom do 4. článku Ústavy SR pribudne odsek, ktorý zakazuje cez hranice prepravovať vodu odobratú z vodných útvarov na území Slovenskej republiky dopravnými prostriedkami alebo potrubím.

Zákaz sa nebude vzťahovať na vodu na osobnú spotrebu, pitnú vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR a prírodnú minerálnu vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR. Zákon rovnako umožňuje vývoz vody zo Slovenska na poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch. Ide o kompromisnú dohodu medzi vládnym Smerom-SD, ktorého minister životného prostredia Peter Žiga návrh predkladal, a opozíciou, predovšetkým KDH. Parlament schválil aj pozmeňovací návrh poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka, podľa ktorého SR chráni nerastné bohatstvo a prírodné dedičstvo v prospech občanov a nasledujúcich generácií.

Súvisiace:

Poslanci riešili vodu, Žiga sa musel ospravedlniť Mezenskej

Oznamovatelia korupcie budú chránení, zákon dostal zelenú

Slovákov čaká tretia zbraňová amnestia, bude trvať pol roka

Smer a opozícia sa blížia k dohode o ochrane vody v ústave

Ide o nesystémový a neštandardný zákon

Zámer zakotviť do ústavy zákaz vývozu vody predstavili v júli predseda vlády Robert Fico a minister životného prostredia Peter Žiga. Reagovali tým na kritiku opozície, že novela vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia, ktorú Žiga predložil do národnej rady začiatkom leta, umožní vyvážať vodu do zahraničia, čo v súčasnosti nie je možné. Naopak, ministerstvo tvrdilo, že v súčasnosti je možný nekontrolovateľný vývoz a novela tomu mala zabrániť.

Podľa poslanca NR SR Petra Muránskeho (KDH) sa jedná o nesystémový a neštandardný zákon, ale KDH návrh ústavného zákona podporuje. Ako povedal Muránsky dnes na tlačovej besede, pokiaľ by Smer-SD neprišiel s návrhom vodného zákona, ktorý umožňuje vláde vydať licencie na predaj pitnej vody, nebol by potrebný ani ústavný zákon. Na tlak verejnosti a opozície Smer podľa neho ustúpil, pretože sa zľakol a navrhol ústavný zákon, ktorý má zabrániť predaju vody. Muránsky si myslí, že takýto návrh však do ústavy nepatrí.

Smer chcel zakryť pôvodný úmysel

"Ak sa to však nedá riešiť inak, je to prijateľné riešenie. Dalo sa to však riešiť obyčajnou novelou vodného zákona, ktorý by zákon vrátil do pôvodného stavu. Prílohou ústavného zákona je totiž upravený paragraf vodného zákona. Ten už nehovorí o predaji vody ani vydávaní licencií," upozornil s tým, že Smer-SD nebol v tomto ochotný ustúpiť, chcel si prihriať politickú polievku a predložil ústavný zákon. "My chceme zabrániť vývozu vody do zahraničia a preto sme sa rozhodli nesystémový krok podporiť," konštatoval.

Smer-SD chcel zakryť podľa Muránskeho svoj pôvodný úmysel novelou vodného zákona umožniť vývoz vody a preto predložil ústavný zákon. "Ak by taký úmysel nemal, v novele vodného zákona by predaj vody do zahraničia nefiguroval. Prílohou zákona by nebola vyhláška, ktorá spoplatňovala vývoz vody. Ak by zámer predávať vodu nebol, nebola by ani vyhláška. Je z toho absolútne jasné, že vláda pripravovala predaj vody a obchodovanie s vodou do zahraničia," vyhlásil. Zároveň Muránsky privítal, že minister životného prostredia Peter Žiga rokoval s opozíciou. Podľa neho vyšiel KDH v ústrety v tom, že návrh upraví tak, aby ľudia pre svoju potrebu mohli vyvážať pitnú vodu do zahraničia aj v iných ako spotrebiteľských obaloch.

Na rad príde aj Obchodný zákonník

Poslanci budú tento týždeň hlasovať aj o zmenách v Obchodnom zákonníku. Ministerstvo spravodlivosti v ňom navrhuje vytvoriť dva typy spoločností s ručením obmedzeným (s. r. o.). Podľa vzoru Nemecka by sa mali deliť na tzv. riadne, v ktorých sa v absolútnom vyjadrení zvýši požiadavka na vytváranie základného imania a na start-up spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré bude možné vytvárať už so základným imaním od jedného eura.

Súčasná legislatíva na založenie s. r. o. vyžaduje základné imanie vo výške aspoň 5000 eur, pričom vklad jedného spoločníka musí byť minimálne 750 eur. Po novom by sa požiadavka znížila na jedno euro.

Aby sa však nezneužívala takáto forma obchodnej spoločnosti, rezort zavádza nové ustanovenia o kríze kapitálovej spoločnosti či obmedzenie vyplácania zisku. Zároveň s. r. o., ktoré nebudú mať základné imanie aspoň 25-tisíc eur, budú povinné tento údaj uvádzať na obchodných dokumentoch, pričom takáto spoločnosť môže mať najviac troch spoločníkov.

Priestor dostane aj novela školského zákona

Parlament sa má tento týždeň zaoberať novelou školského zákona, ktorá má v školských bufetoch a v automatoch v školách, zakázať nevhodné potraviny pre deti. Novelu do NR SR predložila podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Ako povedala pre agentúru SITA, jej návrh vyvolal vlnu neopodstatnenej kritiky od dodávateľov cukroviniek, sýtených a presládzaných nápojov, čipsov práve, ktoré dodávajú do automatov a bufetov deťom na školách.

V čase Ruského embarga vznikol podľa Zmajkovičovej prebytok kvalitných, čerstvých potravín zo Slovenska. "Domáce ovocie sa dá obstarať za minimálnu cenu, cena zeleniny klesla skoro o 40 percent. Mojím cieľom a cieľom Vlády SR je podporiť domácu produkciu a odbyt. Takto sa dostanú kvalitné slovenské výrobky ku odberateľom a podporí sa tým aj zamestnanosť," konštatovala s tým, že nie je potrebné zatvárať školské bufety a rušiť automaty, ale treba podporovať v nich predaj čerstvých domácich produktov. "Dajme tak ľuďom prácu a čo je najdôležitejšie, pomocou vhodných potravín vrátime deťom energiu, vitalitu a zdravý životný štýl," dodala.

Diskutovať budú aj o rozhodcovskom konaní

Parlament otvorí rokovanie diskusiou k vládnej novele zákona o rozhodcovskom konaní. Návrh sa dotýka alternatívneho riešenia súdnych sporov, ktoré sa uskutočňuje pod kontrolou a na základe zmluvy účastníkov. Spor je teda predkladaný k posúdeniu nie súdu, ale nimi vybranému nezávislému subjektu. Výsledkom konania je rozhodnutie sporu s konečnou platnosťou vo forme rozhodnutia rozhodcu.

Rozhodnutie je záväzné pre účastníkov a vynútiteľné zákonnými prostriedkami. V rámci kategorizácie konaní je to konanie pred mimosúdnymi orgánmi. Poslanci budú tiež rozhodovať o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní. Cieľom návrhu zákona je vytvoriť osobitný druh mimosúdneho riešenia sporov blízky rozhodcovskému konaniu, ktorý umožní riešiť spotrebiteľské spory pri zachovaní garancie ochrany práv spotrebiteľa.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.