• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Sójové výrobky. Kedy môžu uškodiť?

  • 19:50 05.10.2014
  • BRATISLAVA
Sójové výrobky. Kedy môžu uškodiť?

Na trhu existuje množstvo výrobkov zo sóje ospevovaných ako zdravá súčasť jedálnička. Čo na pohľad vyzerá zdravo však nemusí byť vždy tak. Naučte sa vyberať zo sójových produktov to najlepšie!

Sója je zdrojom vysokého množstva bielkovín. Z tohto dôvodu sa označuje aj ako plnohodnotná náhrada mäsa. Obsahuje i vlákninu, minerály, aminokyseliny, vitamíny a lecitín. 

Pomáha pri reume, artróze, cukrovke i alergiách, prospieva krvnému obehu, znižuje cholesterol a posilňuje nervový systém. Vďaka obsahu fytoestrogénov pôsobí ako prevencia osteoporózy, rakoviny a zmierňuje prejavy menopauzy a starnutia. 

Ako sa vyznať v sójových výrobkoch?

V súvislosti so sójou ste sa možno stretli s názvom "fermentovaná" - ide o sóju vhodnú na každodennú konzumáciu, ktorá prebehla procesom kvasenia a bola tak zbavená škodlivín. Práve takto označené výrobky je preto najlepšie kupovať v našich obchodných reťazcoch.

  • Chýbajú vám nápady na jedlá zo sóje? Výborné tipy nájdete TU!

Pre pravidelnú konzumáciu sú vhodné výrobky ako tofu tamari, shoyu, miso, natto či tempeh. Obsahujú živé enzýmy, ktoré človek zo stravy získa málokedy.

Čítajte: B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu

Bez éčok, soli a cukru

Pri každej kúpe si skontrolujte zloženie. Zdravé výrobky by mali obsahovať čo najvyšší podiel sóje. Vyhnite sa nadbytočným cukrom, soli, éčkam a tiež priemyselne upravenej sóje, ktorú na etikete nájdete ako odtučnenú alebo v podobe olejov a bielkovín! Držte sa zlatého pravidla - čím menej prísad v zložení, tým lepšie!  

Sójové mlieko - zo sóje, nie z kukurice a stuženého oleja!

Ak kupujete sójové mlieko, vyhnite sa obsahu stuženého sójového oleja a kukuričnému sirupu.Kupované tekuté mlieko by malo obsahovať predovšetkým predvlhčenú sóju a vodu, v práškových sójových nápojoch by nemal sóju nahradzovať vysoký podiel kukurice.

Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť? 

Kto by sa mal sóji vyhýbať?

  • Budúci rodičia: Londýnski vedci a tiež výskumníci z Univerzity v Edinburgu dokázali vplyv sóje na plodnosť. Sója podľa nich výrazne marí snahu ženy otehotnieť. Sója uvoľňuje v tele takzvaný genistein. Ide o látku, ktorá znižuje kvalitu spermií. Táto látka sa nachádza i v margarínoch , pive a v čokoláde.  
  • Tehotné ženy: Ako píše idnes.cz, ani v očakávaní nie je sója tou vhodnou potravinou pre zdravie vášho dieťatka. Vysoké množstvo prírodných hormónov môže mať na svedomí narušenie nervového systému plodu.
  • Deti: Sóju by nemali konzumovať deti do jedného roka. V ich organizme by totiž mohla vzniknúť životu nebezpečná alergická reakcia. Okrem toho odborníci stále vedú špekulácie o možnom obsahu mangánu, ktorý môže deťom pri pravidelnom pití sójového mlieka spôsobiť nervové poruchy.

Čo je zdravé v Ázii, nemusia stráviť Európania

Východná kuchyňa si sóju zastáva a ospevuje jej zdravotné benefity známe už tisícky rokov. Rozdiel medzi Číňanmi, Japoncami a Európanmni však tkvie napríklad v genetike. V Európe je zaznamenaný častý výskyt alergií na túto potravinu. Navyše, ľudia v Ázii kombinujú výrobky zo sójových bôbov s ďalšími potravinami,najmä s morskými riasami a konzumujú výlučne fermentované výrobky, ktoré sme spomenuli vyššie. 

Čítajte aj: Zákerný Helicobacter: Problémy s trávením a zapálené vyrážky sú len začiatok!

Pri konzumácii akéhokoľvek nového výrobku zo sóje by ste si v prvom rade mali odsledovať vašu schopnosť ich stráviť. Každý výrobok môžete znášať inak a je možné, že vás po niektorých bude nafukovať.  

Zdroj: Info.sk, BD, prozeny.cz, health.com , zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.