• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

V Panasonicu v Krompachoch príde o prácu takmer 700 ľudí

  • 16:25 01.10.2014
  • POPRAD
V Panasonicu v Krompachoch príde o prácu takmer 700 ľudí

Spoločnosť Panasonic končí s výrobou v Krompachoch, presúva ju do Čiech. Časti zamestnancov poskytne možnosť pracovať v Plzni.

Spoločnosť Panasonic AVC Networks Slovakia (PAVCSK) v Krompachoch plánuje ukončiť svoju výrobnú činnosť.

Tá pozostáva z výroby Blu-Ray prehrávačov a rekordérov, DVD rekordérov a dosiek plošných spojov (PCB) pre televízory. Plánované ukončenie produkcie by sa malo dotknúť 656 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere, informovala Andrea Maršáková zo spoločnosti Panasonic AVC Networks Slovakia.

Ukončenie výroby pre všetky video produkty má spoločnosť naplánované k 31. decembru tohto roku. Zostávajúca výroba plošných spojov by mala skončiť v máji 2015.

Výrobu tzv. High-end Blue-Ray prehrávačov a rekordérov, ako aj výrobu plošných spojov pre televízne prijímače presunie spoločnosť Panasonic do českej pobočky. Dôvodom je podľa Maršákovej "zabezpečenie ziskovosti výroby uvedených produktov a to využitím dostupných zdrojov a infraštruktúry". Celkovo 215 zamestnancov krompašského závodu, primárne spojených s výrobou produktov, ktoré sa navrhujú previesť do plzenskej pobočky, dostane možnosť pokračovať v českom závode.

Podľa Maršákovej európsky trh záznamových zariadení pre video sa neustále zmenšuje. Hlavnými príčinami poklesu sú čoraz väčšia dostupnosť USB-HDD kompatibilných televízorov, video na vyžiadanie, ako aj neustále klesajúce ceny týchto výrobkov. "Objem predaja spoločnosti Panasonic AVC Networks Slovakia sa bez straty celkového trhového podielu za posledných päť rokov znížil o viac ako 50 % a nepredpokladáme, že tento trend a vývoj na trhu sa v budúcnosti zmenia," dodala Maršáková.

Pokles výroby a nevyhnutné fixné náklady spojené s činnosťou spoločnosti Panasonic v Krompachoch podľa nej už naďalej neumožňujú udržať spoločnosť životaschopnú a ziskovú, a to ani napriek viacerým aktivitám zameraným na zníženie fixných nákladov a zvýšenie efektivity výrob v predchádzajúcich rokoch.

"Je nám veľmi ľúto všetkých následkov, ktoré tento krok spôsobí dotknutým zamestnancom a ich rodinám. Považujeme ho však za nevyhnutný pri zabezpečení udržateľnej budúcnosti pre zostávajúcu výrobu video produktov v Európe," dodala Maršáková.

Manažment spoločnosti Panasonic AVC Networks Slovakia o svojom pláne oficiálne informoval všetkých zamestnancov, zástupcov zamestnancov, ako aj príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Spoločnosť je pripravená v spolupráci s úradom práce poskytnúť všetkým zamestnancom podporu pri hľadaní nového zamestnania. Spoločnosť tiež plánuje spolupracovať aj na organizovaní búrz práce za účasti významných agentúr dočasného zamestnávania.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.