• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Neschopnosť prežívať radosť sa dá podľa odborníkov liečiť

  • 16:42 30.09.2014
  • BRATISLAVA
Neschopnosť prežívať radosť sa dá podľa odborníkov liečiť

Psychiatri vyzývajú ľudí, aby sa nebáli vyhľadať ich pomoc, ak to potrebujú.

Anhedónia, teda neschopnosť prežívať radosť, ale aj negatívne emócie, je jedným z hlavných a závažných príznakov depresie. Tento symptóm však pacienti často podceňujú, a to aj napriek tomu, že im výrazne zasahuje do vzťahov s rodinou či priateľmi. Človek trpiaci anhedóniou má pocit, že ho nikto nechápe a často sa úplne izoluje.

Ako na utorňajšej tlačovej konferencii uviedli psychiatri Branislav Moťovský a Marek Zelman, tento stav nemusí byť trvalý a dá sa zmeniť napríklad aj pomocou modernej antidepresívnej liečby. Dôležité je však podľa nich nebáť sa vyhľadať lekársku pomoc. "Pokiaľ za nami pacient nepríde, nemáme šancu mu pomôcť," povedal Moťovský. "Liečba depresie je otázka zámku a kľúča. Pacient je zámok a lekár kľúč," doplnil Zelman.

Liečba depresie je otázkou zámku a kľúča

Nediagnostikovaná a neliečená depresia môže vážne zhoršovať zdravotný stav pacienta a môže viesť až k samovražde alebo spôsobovať človeku dlhoročné utrpenie. Liga za duševné zdravie preto vyzýva verejnosť, aby nebola ľahostajná k ľuďom s depresiou. Pacientom totiž podľa združenia často chýba podpora okolia, ktoré by ich povzbudilo, aby vyhľadali pomoc a nebáli sa hovoriť o svojom stave.

Mnohokrát sa dokonca aj v rodine či u najbližších priateľov stretávajú s predsudkami či odmietaním. Spomínaná organizácia a Slovenská psychiatrická spoločnosť preto pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia, ktorý pripadá na 10. októbra, umožnia ľuďom prísť v určených termínoch do vybraných psychiatrických ambulancií. Tu sa môžu dozvedieť viac o depresii, jej príznakoch či o pomoci príbuzným a priateľom s touto diagnózou.

Všetko raz prejde

Počas týchto stretnutí budú môcť s odborníkmi konzultovať svoj stav, či prísť spolu s rodinnými príslušníkmi, ktorí potrebujú radu lekára. V ambulanciách budú môcť vyplniť aj dotazník o anhedónii a zistiť, aká je aktuálne ich schopnosť prežívať potešenie v rôznych oblastiach života. Okrem odborníkov budú k dispozícii aj informačné brožúry o príznakoch depresie, možnostiach terapie a potrebnej podpore okolia. Zoznam ambulancií lekárov a termíny, kedy budú k dispozícii verejnosti, sú dostupné na webstránke www.dusevnezdravie.sk.

V rámci projektu Pacienti pacientom vyhlasujú Liga za duševné zdravie a Slovenská psychiatrická spoločnosť aj súťaž s názvom Všetko raz prejde. Zapojiť sa do nej môže každý, kto sa chce podeliť so svojimi skúsenosťami s depresiou. Všetky príbehy vyjdú v knižnej podobe a následne budú k dispozícii v ambulanciách psychiatrov ako podpora a pomoc pre pacientov, ktorí sa liečia na toto ochorenie. Ďalšie informácie o súťaži nájdu záujemcovia a záujemkyne aj na webovej stránke www.vsetkorazprejde.sk.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.